Seltik bi bio utakmica naših karijera

"Seltik bio bio najveća atrakcija, mogu slobodno da kažem utakmica karijera svih igrača Sutjeske", ne krije želju Darko Karadžić, najbolji igrač Nikšićana u šampionskoj sezoni
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 06:58h

Zeta je prije šest godina igrala sa Rendžersom, drugi velikan iz Glazgova mogao bi da bude rival Sutjeske – čuveni Seltik, nekadašnji šampion Evrope, jedan je od 17 potencijalnih protivnika crnogorskog šampiona u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Žrijeb je danas u podne u centrali Uefe u Nionu.

"Seltik bio bio najveća atrakcija, mogu slobodno da kažem utakmica karijera svih igrača Sutjeske", ne krije želju Darko Karadžić, najbolji igrač Nikšićana u šampionskoj sezoni.

PARTIZAN, Dinamo, Ekranas...

Karadžić je potencijalne rivale svrstao u tri "kategorije" – u prvu, superatraktivnu, osim Seltika spadaju beogradski Partizan i Dinamo iz Zagreba.

"Crno-bijeli" su posljednji put gostovali u Nikšiću 2005, a od posljednjeg sudara sa zagrebačkim „modrima“ prošlo je preko 20 godina...

"I Partizan i Dinamo su rivali sa kojim bih želio da se sastanemo. Bili bi to pravi spektakli, utakmice u kojima bi uživali navijači", ističe Karadžić.

U drugu kategoriju spadaju rivali sa kojima bi Nikšićani mogli ravnopravno da se nose i da se eventualno nadaju čudu, prolazu u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Karadžić je izdvojio litvanski Ekranas:

"Bio sam u Litvaniji prije nekoliko godina kada sam igrao za reprezentaciju, mislim da bi to bio rival našeg ranga, sa kojim bismo imali 50:50 šanse da prođemo, a to bi bio nevjerovatan uspjeh", istakao je Karadžić.

Baš preko tima iz Litvanije, Kaunasa, vodio je do sada jedini prolazak crnogorskog šampiona u kvalitetniju fazu kvalifikacija za Ligu šampiona – uradila je to Zeta 2007. godine.

Svi crnogorski šampioni ispadali su nakon toga u drugom kolu: Budućnost 2008. od finskog Tamperea i 2012. od poljskog Slaska, Mogren 2009. od Kopenhagena i 2011. od bugarskoj Liteksa, od kojeg je ispao i Rudar 2010.

Upravo ta statistika pokazuje da je crnogorski šampion autsajder u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, osim u rijetkim slučajevima.

U treću, najnepoželjniju grupu spadaju rivali od kojih su crnogorski predstavnici uglavnom ispadali minulih sezona: ne previše atraktivni, a ipak dovoljno jaki.

"Volio bih da izbjegnemo takve", kaže Karadžić, misleći na češki Plzenj, poljsku Legiju iz Varšave, slovački Slovan iz Bratislave...

Prvi mečevi drugog kola kvalifikacija igraju se 2. i 3. jula, revanši su sedam dana kasnije.

RUDAR povlašćen, teže za Čelik i Mladost

Rudar je među povlašćenim rivalima u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, iako je dobio "vajld kard" za nastup na evrosceni, nakon što Grbalj nije dobio licencu.

Pljevljaci bi mogli da budu favoriti, a spisak mogućih rivala proteže se od slovenačkih Domžala i Celja, do Libertasa i La Florite iz San Marina.

"Nemam posebnih želja, osim da izbjegnemo daleka putovanja, zbog troškova", kazao je Mirko Marić, trener Rudara.

Čelik i Mladost su nepovlašćeni u prvom kolu, što znači da ih čeka teža grupa rivala. Najteži su Rozenborg, Žilina, Levski Sofija, Tromzo, a najlakši Toršavn (Farska Ostrva), Valeta (Malta)...

Čelik je, međutim, i prošle sezone bio nepovlašćen, pa je eliminisao Borac iz Banjaluke.

"Nemamo ništa protiv ni da dobijemo kvalitenijeg rivala, da bude praznik fudbala", kaže vezista Čelika Boris Bulajić.

Mladost je debitant u Evropi.

"Ako imam neku želju, to je jedino da ne dobijemo ekipe čija su prvenstva u toku. Objektivno, mi za kratko vrijeme ne bismo mogli da dostignemo taj nivo fizičke spreme, a to u ovakvim mečevima zna da bude presudno", rekao je Nikola Rakojević, trener Mladosti.

Prvi mečevi 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraju se 4. jula, revanši su sedam dana kasnije.

Sva četiri crnogorska tima danas u Nionu predstavljaće sekretar Čelika Vojislav Bakrač.

KO čeka Sutjesku

BATE Borisov, Seltik, Steaua, Plzenj, Dinamo Zagreb, Partizan, Legija Varšava, Šerif, Maribor, Slovan, Elfsborg, Makabi Tel Aviv, Molde, Helsinki, Ekranas, Neftči, Dinamo Tbilisi.

MOGUĆI protivnici Rudara

Mogući protivnici Rudara u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope su Domžale i Celje (Slovenija), Glentoran (Sjeverna Irska), Metalurg Skoplje, Teteks, Turnovo (Makedonija), Milsami, Tiraspolj (Moldavija), Torpedo, Čihura (Gruzija), Irtiš (Gruzija), Junes (Luksemburg), Belfast (Sjeverna Irska), FC Santa Koloma, UE Santa Koloma (Andora), Žalgiris, Kruoja (Litvanija), IFK (Finska), Mika, Gandazar (Jermenija), IBV (Island), Hibernijans, Slijema (Malta), Drogeda (Irska), Trans Narva (Estonija), Astana (Kazahstan), Lači, Teuta, Kukeši (Albanija), Vikingur, Fuglarfjodur (Farska Ostrva), Erbas, Prestejtin, Bala taun (Vels), La Florita, Libertas (San Marino)

MOGUĆI rivali Čelika i Mladosti

Mogući protivnici Čelika i Mladosti u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope su Rozenborg (Norveška), Žilina (Slovačka), Levski Sofija (Bugarska), Videoton, Honved (Mađarska), Ventspils (Letonija), Tromzo (Norveška), Aktobe (Kazahstan), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Sent Patriks (Irska), Garabag, Inter Baku, Kazar (Azerbejdžan), Vojvodina (Srbija), Malme, Gefle (Švedska), Sarajevo, Zrinjski (Bosna), Astra (Rumunija), Rejkjavik (Island), Dudelanž, Diferdanž (Luksemburg), Inter Turku, TPS Turku (Finska), Dačija (Moldavija), Levadija, Flora (Estonija), Linfild (Sjeverna Irska), Valeta (Malta), Metalurgs, Skonto Riga (Letonija), Pjunik (Jermenija), Suduva (Litvanija), Vaduz (Lihtenštajn), Toršavn (Farska Ostrva), Brejdablik (Island), Botev Plovdiv (Bugarska).

Galerija

Bonus video: