Promovišu amaterski fudbal i pozitivne ljudske vrijednosti

Nedavno je završena Prva minifudbal liga Crne Gore, u kojoj su učestvovale čak 34 ekipe, sa 500 registrovanih fudbalera.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 13:14h

Minifudbal je sve popularniji u Crnoj Gori. Od 2011. godine, kada je startovala rekreativna liga sa 22 ekipe, Udruženje Minifudbal Crna Gora prešlo je kratak ali uspješan put do formiranja reprezentacije i punopravnog članstva u evropskoj Minifudbal federaciji.

"Dobrom organizacijom, medijskom propraćenošću i zahvaljujući zvaničnom sajtu www.minifootball.me, privukli smo pažnju čak i u Evropi - kaže Nebojša Kraljević, predsjednik Udruženja Minifudbal Crna Gora.

Na sajtu piše da UMFSCG “promoviše minifudbal za amatere bilo koje starosne dobi, kao i pozitivne ljudske vrijednosti”.

Minifudbal se igra na sintetičkoj podlozi, sa šest igrača na terenu, računajući golmana, a koristi se takozvana lopta “petica”, kakvom se igra i veliki fudbal.

Ta „kombinacija” velikog i malog fudbala privlači sve veću pažnju u Crnoj Gori - nedavno je završena Prva minifudbal liga u kojoj su učestvovale čak 34 ekipe, sa 500 registrovanih fudbalera.

"U veoma kratkom roku smo ispunili sve zahtjeve i 27. aprila 2012. godine zvanično smo postali 17. članica EMF-a. Ujedno smo i pozvani na prvo zvanično Evropsko prvenstvo koje je održano od 20. do 24. septrmbra 2012. u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu. Iz baze oko 200 igrača-amatera selektor Darko Mugoša je selektirao i pripremio 12 igrača, koji su sjajno prestavljali našu zemlju i osvojili titulu vice-šampiona Evrope u konkurenciji 16 zemalja", kaže Kraljević.

Crnogorska reprezentacija u minifudbalu sada se sprema za drugo Evropsko prvenstvo, na kojem će pokušati da ponovi, ili čak prevaziđe uspjeh iz Moldavije.

"Ove godine ćemo imati veću bazu igrača, čak 700, kako bi se izabrali najbolji i vjerujem da ćemo opet ostvariti zapažen rezultat", dodao je Kraljević.

Kao u maltene svim sportovima u Crnoj Gori, veliki problem su - finansije.

"Udruženje minifudbal Crna Gora nema stalni izvor prihoda, već zavisi isključivo od finasijske pomoći, sponzora prije svih. Želim da napomenem da smo put u Moldaviju isfinanasirali isključivo od naših sredstava i plašim se da ne bi mogli to da ponovimo još jednom", zaključuje Kraljević.

Bonus video: