Vijek za ponos cetinjskog kluba

Bio je petak 20. jun 1913. kada se rodio FK Lovćen... Najstariji, ne samo fudbalski, već i sportski kolektiv u Crnoj Gori
88 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 19:54h

Početkom ljeta 1913. godine Milo Milunović, jedan od naših najvećih slikara, i njegov brat Luka, pričajući kakva sve čuda postoje u Italiji, gdje su se školovali, svojim Cetinjanima objasnili su da postoji vrlo interesantna igra s loptom.

Prema njihovom opisu, obućar Mijat Bastać napravio je prvu fudbalsku loptu... Kada su već imali loptu, morali su imati i klub - bio je petak 20. jun 1913. kada se rodio Lovćen... Najstariji, ne samo fudbalski, već i sportski kolektiv u Crnoj Gori.

Lovćen je jedan od najstarijih klubova na prostoru bivše Jugoslavije, dvije godine mlađi od splitskog Hajduka. Najstariji klub na ovim prostorima je Bačka iz Subotice, koja je u godini osnivanja - 1901 - bila dio Austro-Ugarske.

Osnivači kluba ostaće upamćeni zauvijek kao pioniri pokreta koji je prerastao u globalni fenomen...

Na konferenciju za medije povodom proslave stogodišnjice cetinjskog kluba, najviše je bilo riječi o svečanostima koje će biti organizovane povodom proslave jubileja, o brojnim događajima iz klupske prošlosti, ali i o predstojećem gostovanju splitskog Hajduka Split na Cetinju.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine FK Lovćen Aleksandar Bogdanović konstatovao je kako naš najstariji sastav sa pravom slovi za simbol prijestonog grada.

"Drago mi je što smo danas okupljeni kako bi govorili o stogodišnjici postojanja Fudbalskog kluba Lovćen - koji, svojim trajanjem i rezultatima, danas sa pravom slovi za organizaciju i instituciju našeg sporta. Svojim izuzetnim značajem, Lovćen je istovremeno i klub koji može i treba da služi na ponos čitavoj Crnoj Gori", kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik Cetinja je najavio da će brojni događaji, kojim će se obilježiti ovaj jubilej biti realizovani u partnerstvu sa državnim institucijama, Fudbalskim savezom Crne Gore i drugim sportskim organizacijama.

"Prvi predstojeći događaj biće velika Svečana akademija. Skup kojem će prisustvovati veliki broj onih koji su svojim djelovanjem ostavili trag u prošlosti kluba, naših sugrađana, gostiju i zvaničnika, biće upriličen početkom avgusta. Takođe tokom ljeta, na stadionu na Obilića poljani, u čast stogodišnjice postojanja našeg kluba, biće odigran i prijateljski fudbalski meč prvotimaca Lovćena i Hajduka iz Splita", kazao je Bogdanović.

Završni segment proslave predstavljaće „Dani Fudbalskog kluba Lovćen“ – manifestacija koja će biti upriličena u novembru.

"Kako je Fudbalski klub Lovćen važan reprezent našeg grada, donijeli smo odluku da pomenuti dio proslave bude vezan za razdoblje u kojem slavimo Dan Prijestonice Cetinje. A tokom „Dana Lovćena“, akcenat će biti i na umjetničkim programima kao što su dokumentarni film, izložba, te promocija monografije o vijeku postojanja našeg kluba", zaključio je Bogdanović.

Utakmica kojom je počela istorija

Član Uprave FK Lovćen Borislav Cimeša govorio je o značajnim momentima iz duge istorije kluba, pa je tako istakao da je upravo na današnji datum, 1913. godine, tadašnji Radnički šport klub Lovćen odigrao prvi meč u istoriji – ujedno i prvu fudbalsku utakmicu u Crnoj Gori.

"Kako je Lovćen bio jedini fudbalski kolektiv u Kraljevini Crnoj Gori, na pomenutoj utakmici sastali su se njegov prvi i drugi tim, koji je u toj prilici nastupio pod nazivom Cetinje. Godinu kasnije, klub nastupa i na prvom domaćem fudbalskom takmičenju - Crnogorskoj sportskoj olimpijadi, na kojoj je osvojio prvo mjesto", ispričao je Cimeša.

Predratni prvaci pet puta

U razdoblju do Drugog svjetskog rata, Lovćen je u pet navrata bio prvak Crne Gore u fudbalu. Od raspada SFR Jugoslavije, Lovćen je nastupao u Drugoj ligi i Crnogorskoj republičkoj ligi, a 2007. godine, klub je izborio plasman u prvoligaški takmičarski rang.

Od tada, Lovćen je redovan sudionik najjačeg takmičarskog ranga u Crnoj Gori. Od 1945. godine, Lovćen je u devet navrata bio pobjednik Kupa Crne Gore, 1947. je osvojio i naslov prvog omladinskog prvaka SFR Jugoslavije za juniore, a najznačajniji uspjeh iz novije epohe vezan je za 2009. godinu, kada je najstariji crnogorski sastav bio finalista državnog Kupa. Takmičarska sezona 2013/14. biće sedma uzastopna tokom koje Lovćen nastupa u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Galerija

Bonus video: