Australija na Mundijalu, treći put zaredom

Australija ide na Mundijal četvrti put u istoriji, a čak treći zaredom - nakon učešća na Svjetskom prvenstvu 1974, 2006. i 2010. godine
0 komentar(a)
Australija, Foto: Beta/AP
Australija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2013. 13:29h

"Kenguri" lete u Brazil - reprezentacija Australije savladala je Irak sa 1:0 u posljednjem kolu grupe B azijskih kvalifikacija i tako postala druga selekcija koja je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, nakon što je prije dvije sedmice to uradila selekcija Japana.

Pred 80,523 pokisla navijača na Olimpijskom stadionu u Sidneju, izabranici Holgera Osijeka su nervozan meč riješili sedam minuta prije kraja, golom glavom Džoša Kenedija nakon izvrsnog centaršuta Marka Brešana.

Srijelac jedinog gola ušao je u igru samo šest minuta renije, umjesto indisponiranog Tima Kejhila.

"Ovo je nevjerovatan uspjeh za cijelu zemlju", blistao je kapiten Lukas Nil.

Australija ide na Mundijal četvrti put u istoriji, a čak treći zaredom - nakon učešća na Svjetskom prvenstvu 1974, 2006. i 2010. godine.

"Tri Svjetska prvenstva u nizu!!! Ovo je vrijeme slavlja, Australija ide u Brazil", dadao je oduševljeni Nil.

Od kada je Fifa promijenila geografski sistem kvalifikacija i reprezentaciju Australije prebacila iz Okeanije u azijsku grupu, "kengurima" sve češće polazi za rukom da se kvalifikuju za Mundijal.

Azija će dati još dva putnika za Mundijal, a očekuje se da to budu trenutno prvoplasirane selekcije iz grupe A, Južna Koreja i Iran.

Najveći kontinent ponudiće i petog kandidata za Svjetsko prvenstvo, vjerovatno Uzbekistan ili Oman (dvije trećeplasirane ekipe igraće plej-of), ali ta reprezentacija moraće da prođe teško ukršatanje sa petoplasiranim timom iz Južne Amerike.

Bonus video: