"Mala zemlja, veliki snovi": Svitanje u Moskvi sa hrvatskim fudbalskim herojima

I dok je glas Zlatka Dalića obučenog u dres Anta Rebića, sa pres-konferencije, odzvanjao sa desetak velikih televizora počeli su, jedan po jedan, da izlaze heroji moskovske večeri za dugo pamćenje
112 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2018. 13:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Srijeda na četvrtak, dva sata iza ponoći po moskovskom vremenu, nepregledni hodnici, doslovno lavirinti, gigantskog stadiona "Lužnjiki".

Preko 200 novinara, izvještača pisanih medija, radio, TV reportera, u velikoj miks-zoni stadiona, restriktivnom prostoru kroz koji moraju da prođu fudbaleri na putu ka izlazu, čekaju aktere epske utakmice u Moskvi.

Prvi su, redom, počeli da izlaze Englezi, Hrvati su se duže zadržali u slavlju. Pognutih glava, neraspoloženi, utučeni, ali ipak profesionalni - Hari Kejn, Kajl Voker, Hari Megvajr, Kjeran Tripije, Erik Dajer, Džordan Henderson... dugo su i strpljivo odgovarali na pitanja armije britanskih novinara, pričajući uglavnom kako treba biti jak i ustati nakon poraza, kao i o lekciji koja će im dobro doći u budućnosti.

I dok je glas Zlatka Dalića obučenog u dres Anta Rebića, sa pres-konferencije, odzvanjao sa desetak velikih televizora ("ti stručnjaci koji su govorili da je Engleska u finalu, oni nisu stručnjaci, oni ne znaju, jer da znaju vidjeli bi da je Hrvatska bolja ekipa"), počeli su, jedan po jedan, da izlaze heroji moskovske večeri za dugo pamćenje.

Danijel Subašić, saigrač i veliki prijatelj Stevana Jovetića u Monaku, očito je zadužen za štimung u hrvatskoj reprezentaciji.

Obmotan hrvatskom zastavom na kojoj piše Zadar, zbijao je šale sa svima - saigračima, novinarima, Englezima, ali i na svoj račun...

"Pogledaj vam face, pa daj razvredrite se malo, znate li šta smo napravili", kazao je hrvatskim novinarima.

"Ti nisi svjestan šta smo uradili. Nisi ni ti. Ni ti, ni ti...Nisi ni ti", upirao je redom...

Na kontra pitanje - a jesi li ti svjestan, 33-godišnji Zadranin je odgovorio i krenuo je smijeh.

Proslava plasmana u finale! Hvala svima koji ste uz nas! ?? #beproud

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko) on

"Nisam ni ja".

Saigrač brojnih reprezentativaca Francuske iz Monaka - Lemara, Sidibea, prije godinu i Kilijana Mbapea, kaže da se redovno čuje sa "trikolorima" preko "Fejstajma", a sada će biti rivali na terenu, u velikom finalu Svjetskog prvenstva.

- Francuzi su dobri, ali bili su i Englezi, pogledajte, po 200 miliona eura vrijede - nastavio je Subašić, a na konstataciju da će "Transfermarkt" sve to da ispegla nakon Mundijala, dobacio je:

- Šta će, bre, da ispegla - da se prodamo u Hajduk - zaklkučio je, a onda u prolazu dva puta udario Dejana Lovrena plastičnom flašom po glavi, dok je štoper Liverpula objašnjavao britanskim medijima da mu ni malo nije žao Engleza.

- Pusti me da pričam, budalo - nasmijao se Lovren.

Domagoj Vida, čiji je svaki dodir s loptom bio propraćen salvama zvižduka ruskih navijača na "Lužnjikiju", sve zbog poruke "slava Ukrajini", takođe je sijao od zadovoljstva.

- Hvala svima, hvala i vama, medijima, iako ste me u posljednje vrijeme malo uzeli za zub.

Srpskom novinaru je potom objasnio da je njegova poruka "Beograd gori", bila namijenjena svim njegovim prijateljima, iz Hrvatske, Srbije, Bosne... koji su se skupljali u kijevskoj kafani "Beograd".

I dok je Šime Vrsaljko dugo, i postepeno "peckao" Engleze ("mi u finale, oni na more, ajmo sada, laganini...") u pozadini je buknula strahovita gužva.

Izašao je Ivan Raktić, pa Luka Modrić... I onima koji ne znaju ništa, momentalno je postalo jasno ko su najveće zvijezde hrvatske reprezentacije.

We arrived in our hotel, time to celebrate just a little bit! ??

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko) on

Španski, argentinski, meksički i ko zna još čiji predstavnici medijia bukvalno su asovima Reala i Barselone gurali slušalice u uvo, moleći ih za javljanja uživo za svoje radio stanice... "Radilo" je i obezbjeđenje, a neumorni volonteri držali su niske panoe koji odvajaju igrače od novinara da ne popadaju...

Prošao je i Zlatko Dalić, ponovo u hrvatskom dresu, a nakon medijske "golgote" koja je trajala skoro sat, ispred autobusa hrvatske selekcije, duboko u utrobi "Lužnjikija", zaorila se pjesma:

"Ima oči boje mora, moja domovina".

Svanulo je iznad Moskve, bilo je skoro četiri ujutru, kada je autobus, sa kojeg je blještao natpis "mala zemlja, veliki snovi", odjurio prema obližnjem hotelu.

Tamo je hrvatske fudbalere, članove stručnog štaba, doslovno raspametio pjevač dalmatinskog melosa, Mladen Grdović.

"Kome bi svirale moje mandoline, da Hrvatske nije, da Hrvatske nije..."

Galerija

Bonus video: