Nejmar, Falkao, pa Gece i ostali

Italijanska “Gazeta” je napravila listu top deset najboljih ostvarenih transfera u prvom dijelu prelaznog roka
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 19:27h

Prelazni rok je tek počeo, a stupci svjetskih medija prepuni su prelazaka fudbalera. Osim realizovanih prelazaka, u naznaci su i transferi koji obećavaju istorijsko ljeto, koje bi prema najavama trebalo da donese i rekordni transfer.

Za sada rekord od 94 miliona eura drži transfer Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda u madridski Real prije četiri godine. No, dok ponude od po 100 miliona Pari Sen Žermena za Velšanina iz Totenhema Gareta Bejla i isti iznos koji Monako nudi za Kristijana Ronalda, ostaju puste želje, italijanska “Gazeta” je napravila listu top deset najboljih ostvarenih transfera u prvom dijelu prelaznog roka.

1. NEJMAR

Iz Santosa je u Barselonu prešao za sumu od 57 miliona eura. Iako ovaj transfer nije najveći na početku prelaznog roka, Nejmarov dolazak u Barselonu predvodi listu iz razloga medijske atraktivnosti mladog Brazilca, prave zvijezde na Jutjubu.

U prilog Nejmaru je marketinška atraktivnost zbog blizine Mundijala u njegovo zemlji, u kojoj svi očekuju da bude prva zvijezda najvećeg takmičenja. Za ostatak svijeta pred Nejmarom stoji veliki znak pitanja - da li će talenat potvrditi u Evropi i koliko klasom može da parira saigraču, Lionelu Mesiju.

2. RADAMEL FALKAO

Monako je Atletiku platio 60 miliona i ovo je zasad najveći transfer. Sjajni Kolumbijac je ipak izgubio prvo mjesto, ali samo zbog podatka da ga nećemo gledati u Ligi šampiona.

“Gazeta” navodi da je zločin ne gledati savršenog špica u najkvalitetnijem klupskom takmičenju. Falkao je najbolji strijelac u istoriji Lige Evrope, koju je osvajao dvije godine zaredom, sa Portom i potom prošle godine u dresu “kolčonerosa”.

3. MARIO GECE

Prešao je u Bajern u jeku najvećeg rivaliteta sa Borusijom za 37 miliona eura. Ko zna kako bi se završilo prvo njemačko finale u istoriji Lige šampiona da Gece zbog povrede nije morao propustiti duel na “Vembliju”?!

Naročito ako se zna da je već tri sezone odigrao na najvišem nivou a tek mu je 21 godina. Sa deset golova i 13 asistencija u prethodnoj sezoni Bundes lige dokazao je da je najveći njemački talenat.

4. DŽEJMS RODRIGES

Porto ga je prodao Monaku za 45 miliona eura. Time je klub koji se specijalizovao za sjajne prodaje zaradio više nego od transfera Rodrigesovog zemljaka Falkaa u Atletiko. A sada će kolumbijski tandem ponovo igrati zajedno, jer je i 22-godišnji Rodriges upisao tri sjajne godine u Evropi. Rodriges je u prethodnoj sezoni postigao 11 golova.

5. FERNANDINJO

Klubovi sa istoka su počeli i da zarađuju. Šahtjor je 28-godišnjeg Brazilca prodao Mančester sitiju za 40 miliona eura. Fernandinjo je sjajnim nastupima za “rudare” učinio da se ne osjeti praznina zbog zimske prodaje Vilijana superbogatom ruskom Anžiju.

6. VELINGTON NEM

Šahtjor je za njega platio tek devet milona eura. “Rudari” imaju novca, a Mirćea Lućesku pokazao da zna da pogodi talentovanog igrača. Naročito iz Brazila, a Rumun je siguran da će 21-godišnji osvajač prvenstva karioka na pravi način zamijeniti Fernandinja. Inače ga ne bi prodali.

7. HESUS NAVAS

Sevilja je od Mančester sitija dobila 20 miliona. Desno krilo je bilo izrtičita želja novog trenera Manuela Pelegrinija, koji je želio da upari sjajni španski dvojac - David Silva lijevo, Hesus Navas desno. Eksplozivnost i sjajna skok igra za igrača visokog 172 centimetra, preporuke su da se Navas nađe na ovoj listi.

8. LAZAR MARKOVIĆ

Partizan je od Benfike za njega dobio 10 miliona eura. “Orlovi” žele da testiraju u jačoj ekipi brzinu i dribling koju je mladi fudbaler ('94. godište) demonstrirao protiv Intera u Ligi Evrope.

Ovaj transfer je dogovoren u trouglu sa Čelzijem, a najveći rival Benfike, Porto je odgovorio dovođenjem igrača sličnih karakteristika, Maksikanca Ektora Erere iz Pačuke.

9. LEO BAPTISTAO

Atletiko je kažu sjajno trgovao u susjedstvu a Rajo Valjekanu je pripalo sedam miliona. A Baptistao je bukvalno eksplodirao u posljednjoj sezoni i u Atletiku se nadaju da su pronašli pravu zamjenu za Falkaa. Uostalom, statistika 21-godišnjeg Baptistaa bolja je od bilo kojeg njegovog vršnjaka iz Brazila u svim evropskim ligama.

10. FERNANDO LJORENTE

Juventus nije Bilbau morao da plati ništa. Sjajni Baskijac je bio na ledu ove sezone u Atletiku zbog želje da ne produži ugovor, pa je bio daleko ispod učinka od 29 golova iz pretprošle sezone. U Juventusu se nadaju da će kod njih igrati baš na tom nivou.

Galerija

Bonus video: