Preminuo legendarni trener Dinama Josip Kuže

Crnogorski ljubitelji fudbala pamte ga kao trenera podgoričke Budućnosti, koju je vodio u sezoni 1990/91
228 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 22:27h

„Nalazi su mi sjajni, pobijediću i ovu bolest”.

Te riječi je 17. aprila izgovorio Josip Kuže, kada je bio pri kraju druge faze liječenja od akutne leukemije. Veliki borac, nažalost, nije izdržao bitku za život - u 62. godini je prestalo da kuca srce jednog od ljubimaca navijača zagrebačkog Dinama i trenera koji je lekcije o fudbalu davao po čitavom svijetu.

Kuže je u septembru 2010. doživio težak moždani udar u Tirani, gdje je radio kao selektor Albanije. Potpuno se oporavio, ali je šokirao hrvatsku javnost kada je u februaru objavio da boluje od leukemije. Bio je veliki optimista, govorio da je samo izgubio kosu, 15 kilograma i ništa više, ali je opaka bolest bila jača...

Kuže je rođen u Vranju, a čitavu igračku karijeru je proveo u Dinamu, za koji je od 1971. do 1981. odigrao 384 utakmice i dao 14 golova. Oprostio se u 30. godini i počeo trenersku karijeru u Kroaciji iz Sidneja.

Vodio je Slavonski Brod, banjalučki Borac, u dva navrata je sjedio na klupi svog Dinama, a bio je i trener njemačkih klubova Erfurta, Majnca i Hemnica, japanskih Gamba Osake i Džef junajteda, te Zagreba, Rijeke i Intera iz Zaprešića.

Crnogorski ljubitelji fudbala pamte ga kao trenera podgoričke Budućnosti, koju je vodio u sezoni 1990/91.

Bio je i selektor Ruande i Albanije, a posljednji put je radio prošle godine u kineskoj Tjanđin Tedi.

Bonus video: