U baražu bi nas čekali Portugalci, Francuzi, Hrvati...

Povlašćene i nepovlašćene ekipe na žrijebu biće utvrđene na osnovu oktobarske rang-liste Fife. Žrijeb je 21. oktobra u Cirihu
32 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 07:28h

Težak je put Crne Gore ka Svjetskom prventsvu nakon poraza od Ukrajine (4:0), a još teži nakon jučerašnje odluke Fife da odredi četiri povlašćena tima u novembarskom baražu za Mundijal.

Naime, ako izabranici Branka Brnovića završe kao drugoplasirani u grupi, izvjesno je da bi ih u plej-ofu za Mundijal čekao jedan od četiri izuzetno jaka protivnika.

Po sadašnjem stanju u grupama evropskih kvalifikacija, to bi mogli da budu Francuzi, Portugalci, Hrvati, Grci...

Odluka Fife da povlasti favorite na žrijebu baraža kako bi im olakšala put ka Mundijalu, izrazito je nepopularna među manjim reprezentacijama.

To je najbolje na svojoj koži osjetila Bosna i Hercegovina, koja je dva puta zaredom kao “nepovlašćena” naletjela na Portugal, i oba puta je eliminisana...

Selektor Republike Irske Đovani Trapatoni javno je prije četiri godine kritikovao ovu Fifinu novotariju da olakša posao bolje rangiranim timovima.

Još kada su Irci u plej-ofu eliminisani od Francuske nakon klasične sudijske krađe (čuvena igra rukom Tijerija Anrija), fudbalski svijet je bio ujedinjen protiv moćnika.

Odluku Fife da povlasti bolje rangirane timove iskopirala je Uefa u prošlim kvalifikacijama za Euro, pa je Crna Gora morala u nepovlašćene timove na žrijebu baraža.

“Sokoli” su upkos svemu dobili prihvatljivog rivala u doigravanju (Češka), ali opet nisu uspjeli...

Ove godine, Brnovićevu četu čekaće vršaki težak put da se uopšte dočepa baraža.

On vodi preko Varšave i Londona, gradova u kojima će Crnoj Gori biti potrebna minimum tri, a vjerovatno četiri boda...

A, ako se dočepaju baraža, Vučinića i društvo čekala bi prava golgota: Francuska u grupi i kasni za Španijom i već se sprema za doigravanje, baš kao i Portugal, koji je u grupi F zaostao za Rusijom, uprkos nedavnoj pobjedi u Lisabonu.

Među povlašćenim ekipama u baražu vjerovatno će biti i Hrvatska, koja je 4. na listi Fife, a u grupi A kasni za Belgijom.

Četvrta povlašćena reprezentacija, ujedno i najpoželjnija, mogla bi da bude Grčka, drugoplasirana u grupi G, pod uslovom da zadrži 16. mjesto na listi Fife.

Crna Gora je trenutno na 25. poziciji i slijedi joj pad poslije poraza od Ukrajine.

Među nepovlašćenim ekipama u baražu, po sadašnjem stanju na tabelama, mogle bi da se nađu Češka ili Bugarska (grupa B), Švedska, Austrija ili Irska (grupa C), Mađarska ili Rumunija (D), te Island, Norveška ili Albanija (E).

U baražu za Mundijal, za razliku od kvalifikacija za Euro, igraće osam najboljih drugoplasiranih timova iz devet grupa, što znači da najgora drugoplasirana otpada.

Povlašćene i nepovlašćene ekipe na žrijebu biće utvrđene na osnovu oktobarske rang-liste Fife.

Do tada je dugačak put. Crna Gora, uostalom, ima vremena da bude prva u grupi i direktno se plasira na Mundijal, ali i da završi treća ili četvrta...

Žrijeb je 21. oktobra u Cirihu.

Stanje u grupama

Grupa A: Belgija 19 (7 utakmica), Hrvatska 16 (7)...

Grupa B: Italija 14 (6), Bugarska 10 (6), Češka 9 (6)...

Grupa C: Njemačka 16 (6), Austrija 11 (6), Švedska 11 (6), Irska 11 (6)...

Grupa D: Holandija 18 (6), Mađarska 11 (6), Rumunija 10 (6), Turska 7 (6)...

Grupa E: Švajcarska 14 (6), Albanija 10 (6), Island 9 (6), Norveška 8 (6)...

Grupa F: Portugal 14 (7), Rusija 12 (5), Izrael 11 (6)...

Grupa G: BiH 16 (6), Grčka 13 (6), Slovačka 9 (6)...

Grupa H: Crna Gora 14 (7), Engleska 12 (6), Ukrajina 11 (6)...

Grupa I: Španija 11 (5), Francuska 10 (5)...

Galerija

Bonus video: