"Ne mogu se tako igrati sa institucijom"

Juče je u klupskom kampu održan sastanak veterana, na kome je dogovoreno formiranje nevladine organizacije, preko koje bi bivše legende kluba mogle da uđu u upravljačke strukture
112 pregleda 15 komentar(a)
Vujović, Foto: Danilo Mitrović
Vujović, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 14.06.2013. 08:52h

Agonija u kojoj se našao fudbalski klub Budućnost natjerala je bivše asove nekada najvećeg crnogorskog kluba da pokušaju da spriječe dalje propadanje sportske institucije.

Juče je u klupskom kampu na Starom aerodromu održan sastanak veterana, na kome je dogovoreno formiranje nevladine organizacije, preko koje bi bivše legende kluba mogle da uđu u upravljačke strukture.

Iza zatvorenih vrata kampa, bez prisustva medija, na osnovu, kako je rečeno, naredbe izvršnog direktora Budimira Miranovića, bivši igrači Budućnosti napravili su prvi korak ka pokušaju da se umiješaju u upravljanje klubom, ulaskom u Skupštinu...

"Ovo je prvi, inicijalni sastanak poslije svih događanja u posljednje vrijeme. Donijeta je odluka da se formira radno tijelo koje će da pokrene osnivačka skupština veterana, a koja će biti organizovana kao nevladina organizacija, jer samo na taj način možemo da uđemo u upravljačke strukture kluba. Mislim da će se zvati “Volim Budućnost", što će svima koji vole Budućnost biti na srcu. Naredne nedjelje treba da se ponovo okupimo, kada će nas biti mnogo više, jer je za prvi dan trebalo samo da odredimo pet članova za osnivačku skupštinu i poslije nje će biti mnogo više informacija", rekao je Dragan Vujović, jedna od legendi kluba.

Budućnost je nedavno doživjela najveći poraz u istoriji kluba osnovanog prije 88 godina - zbog finansijskih i organizacionih problema, neizmirenih obaveza prema zaposlenima i državi, osvajač Kupa i aktuelni vicešampion neće se takmičiti na evropskoj sceni.

"To je bila inicijalana kapisla za naše okupljanje, jer ne možete se tako igrati sa institucijom, klubom koji ima tako dugu tradiciju, koji je u bivšoj Jugoslaviji značio nešto. Sada se odjednom dešava da Budućnost ne može u Evropu pored Mladosti, Čelika, da se niko ne nađe uvrijeđen. To ili neko svjesno radi ili ne znam u čemu je problem, ali je to stvarno velika sramota za Budućnost", dodao je Vujović.

Najodgovorniji za organizacioni debakl kluba je čovjek koji odlučuje o svemu što je važno i čovjek koji, uostalom, predstavlja većinskog vlasnika - Opštinu Podgorica, dakle Miomir Mugoša.

U posljednjih pola godine potpuno je blokiran rad kluba jer Budućnost nema ni predsjednika borda direktora (Dragan Mijajlović nedavno nam je saopštio da tu funkciju odavno ne obavlja), kao ni sportskog direktora.

Izvršni direktor Budimir Miranović jedini je koji svakodnevno obavlja kakvu-takvu važnu funkciju u klubu, a izjava: “Deprimiran sam” bila je jedina koja se mogla dobiti od njega nakon što je klub doživio najveću organizacionu sramotu u istoriji.

Kako ističe Vujović, smjena aktuelnog rukovodstva kluba neće biti isključivi cilj.

"Mi nemamo nikakvu metu, nama niko nije meta. Mi ćemo probati da sa našom organizacijom uđemo u organe kluba i da djelujemo zajedno sa njima. Dokle ćemo moći sa njima, to već ne zavisi od nas".

Bonus video: