Dešan kao Napoleon, Francuzi idu u Moskvu

Okršaj pod bijelom nebom nekadašnjeg Lenjingrada, na stadionu koji nije sagrađen u soc-realističkom, već u pravom futurističkom stilu, odlučen je kao i mnogi na 21. Mundijalu - iz prekida
50 pregleda 10 komentar(a)
dešan umtiti, Foto: Reuters
dešan umtiti, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 20:14h

Od specijalno izvještača "Vijesti"

Godine 1812. Napoleon je u legendarnom ratnom pohodu umarširao u Moskvu, ali se nije mnogo zadržao - sa onesposobljenom vojskom pobjegao je glavom bez obzira i praznih ruku se vratio u Pariz.

Dva vijeka kasnije, umjesto ratnih, u Rusiji su fudbalske igre. Didije Dešan, francuski fudbalski general, krenuo je sa "vojskom” prema Moskvi, sa nadom da se neće vratiti praznih ruku, već sa titulom prvaka svijeta u fudbalu!

U Sankt Peterburgu, na Nevi, “trikolori” su u prvom meču polufinala Svjetskog prvenstva, u utakmici koja je vrvjela od fudbalske klase na obje stane, rasplakali Belgijance i pobjedom od 1:0 osigurali treće finale Mundijala.

Tačno 20 godina nakon prve, jedine, istorijske titule prvaka svijeta, osvojene kod kuće ispod Ajfelovog tornja, Francuzi imaju priliku da ponove slavlje.

Simbolika - Didije Dešan podigao je tada zlatnu boginju kao kapiten “trikolora”.

Okršaj pod bijelom nebom nekadašnjeg Lenjingrada, na stadionu koji nije sagrađen u soc-realističkom, već u pravom futurističkom stilu, odlučen je kao i mnogi na 21. Mundijalu - iz prekida.

Kada se jedan talentovani tim udari na drugog, kada klasa “poklopi” klasu, kada u meču ogromnog uloga ponestane prostora u otvorenoj igri uradi nešto više, onda i korneri, slobodni udarci, postaju moćno oružje.

Francuzi su to demonstrirali u četvrtfinalu protiv Urugvaja, demonstrirali su i u polufinalu protiv Belgije.

Igrao se 51. minut kada je Grizman izveo korner sa lijeve strane, a Umtiti glavom sa prve stative probio, činilo se nesavladivog Tiba Kurtou.

Prekid koji je poslao Francuze u finale, isto kao što ih je prekid eliminisao sa prošlog Mundijala, kada se u četvrtfinalu ukazala glava Njemca Matsa Humelsa.

Zaslužili su Francuzi da prođu dalje, iako su protiv raznovrsnih “crvenih đavola” krenuli sporije, iako su morali da istrpe ozbiljne belgijske udare na početku, koji su uglavnom dolazili od Azara.

Nakon 20. minuta uspjeli su da se stabilizuju, do kraja prvog dijela i stvore prvu veliku šansu (Pavar), a početkom nastavka da riješe utakmicu. Do kraja su i zrelo uspjeli da se odbrane, protiv sve osim bezopasne belgijske selekcije, koja je prijetila i sa zemlje i iz vazduha.

Iako u Sankt Peterburgu nije bilo previše francuskih navijača, organizovano je navijalo svega jedna hiljada (nema više navijačkog spektakla u Rusiji, otišao je sa južnoamerikancima), velelepnim stadionom se ipak prolomio usklik: “Allez les Bleus”.

Ko god Dešanovoj četi u Moskvi 15. jula izađe na crtu, Engleska ili Hrvatska, Francuzi će biti barem blagi favoriti za osvajanje 21. Mundijala.

Bonus video: