DPS-ov klub nije ispunjavao obaveze prema zaposlenima i državi

Budućnost je i prošle sezone jedva dobila licencu za nastup u Evropi, pravo je čudo kako je Uefa progledala kroz prste
33 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2013. 11:41h

Klubovi koji učestvuju u takmičenjima pod okriljem Uefe moraju da poštuju finansijski fer-plej, to jest da dokažu da redovno izvršavaju obaveze prema zaposlenima i državi, što je jedan od pet kriterijuma (uz sportski, infastrukturni, personalno-administrativni i pravni) koji moraju da se ispune da bi klub učestvovao u Evropi.

Budućnost to, očito, nije uradila... Po nezvaničnim informacijama, klub preko tri godine nije izvršavao obaveze prema zaposlenima na osnovu poreza i doprinosa, a tu su i stalni sporovi i dugovanja sa bivšim fudbalerima, neuplaćena obeštećenja.

Ukupan dug, takođe nezvanično, iznosi preko 500 hiljade eura - eto zbog toga Budućnost neće igrati Evropu, zbog toga je i „pukla” najveća bruka u istoriji kluba osnovanog prije 88 godina.

Budućnost je i prošle sezone jedva dobila licencu za nastup u Evropi, i to uz veliku pomoć Fudbalskog saveza Crne Gore i još nekih faktora. Pravo je čudo kao je "zavarana" Uefa da će podgorički klub izvršiti sve svoje obaveze... Dvije godine zaredom to očito nije moglo da prođe.

FK Budućnost je prije nekoliko godina transformisan u akcionarsko društvo, sa većinskim paketom akcija u vlasništvu glavnog grada, Opštine Podgorica. Na čelu kluba već 13 godina nalazi se gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Bonus video: