Božović: Pobjeda bi nas lansirala, ali bih prihvatio i bod

Božović ističe da Crna Gora igra "istorijski meč", ne samo zbog jubileja (50. utakmica od osnivanja) već i zbog pozicije u koju bi dospjela Crna Gora u slučaju trijumfa
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 18:41h

Počelo je odbrojavanje - fudbalska reprezentacija Crne Gore kompletirala se pet dana uoči meča sa Ukrajincima (stigli Dajmanović, Delibašić i Zverotić), a selektor Branko Brnović izveo ekipu na prvi od posljednja četiri treninga.

Krenule su završne pripreme, uvježbavanje taktike, psihološka priprema i ostale finese značajne pred veliku utakmicu, kakva se pod Goricom definitivno igra u petak veče.

Golman Mladen Božović naglašava da Crna Gora protiv Ukrajine igra "istorijski meč", ne samo zbog jubileja (50. utakmica od osnivanja) već i zbog značaja i posljedica koje bi eventualna pobjeda mogla da donese.

"Iako imamo još četiri utakmice do kraja, ova je mnogo značajna. Sa pobjedom bismo bili puno, puno bliži. Otkačili bi Ukrajince iz borba za plasman na Mundijal i napravili veliki korak - da ne kažem prema direktnom plasmanu, ali prema baražu sigurno".

Božović je, međutim, izuzetno oprezan - Crnu Goru u petak čeka mnogo teška utakmica.

"Da li bih prihvatio bod? Da, zašto da ne. Igramo sa opasnim protivnikom, koji je posebno dobar u gostima, pokazao je to na Vembliju i u Poljskoj. Mi bismo i sa remijem ostali na pravom putu. Ipak, naš cilj je pobjeda i pokušaćemo da je ostvarimo".

Božović je sačuvao mrežu u Kijevu, u velikoj pobjedi Crne Gore oktobra prošle godine, kada su Ukrajinci uputili samo jedan opasan udarac ka njegovom golu, i to u sudijskoj nadoknadi. Golman Videotona i u petak očekuje sličnu utakmicu - tvrdu, opreznu, bez velikog rizika.

"Prognoziram utakmicu sa malo golova. Vjerujem da ćemo na kraju mi profitirati iz toga".

Nekadašnja sovjetska republika igrala je sinoć prijateljsku utakmicu sa Kamernom. Čeka se izvještaj Božovićevog trenera Dragoja Lekovića, koji je uživo gledao meč na Olimpijskom stadionu.

"U srijedu ćemo analizirati tu utakmicu, ali i bez nje znamo dovoljno. Ukrajinci imaju nekoliko opasnih igrača, Konopljanku, Jarmolenka i Guseva prije svih. Igraju u u ukrajinskoj ligi, a znamo šta klubovi poput Šahtjora i Dinama iz Kijeva znače u Evropi", kaže Božović, koji je iznenađen "povratkom Ukrajinaca u trku".

"Jesam iznenađen, bili su daleko nakon poraza od nas, ali baš taj povratak govori o njihovom kvalitetu".

Božović je, na kraju, siguran da će Crna Gora u petak odigrati dobar meč.

"Važno je da dobro počnemo, što nije bio slučaj u nekim prethodnim utakmicama, iako smo pokazali da imamo kvalitet i da preokrenemo rezultat".

Nekadašnji golman Budućnosti bio je tu kada je Crna Gora igrala prvu utakmicu sa Mađarskom, zajedno sa reprezentacijom dočekao je i 50. meč.

"Puno smo napredovali od tada, iz utakmice u utakmicu smo jačali kolektivni duh. Sada je došlo vrijeme da sve krunišemo, plasman na Svjetsko prvenstvo bio bi vrhunac karijere svih fudbalera".

Galerija

Bonus video: