Titula stigla u prave ruke

"Pred početak šampionata nismo bili u grupi kandidata za prvaka. I kad smo igrama i rezultatima privukli pažnju, mnogi nijesu računali da možemo izboriti evropsku vizu", kaže Radojičić
73 pregleda 2 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Luka Zeković
Sutjeska, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.06.2013. 19:43h

Titula fudbalskog šampiona Crne Gore stigla je kraj Bistrice! Pripala je klubu koji je suvereno vladao ovosezonskim šampionatom - od prvog kola zaposjeo prvu poziciju, u jednom momentu najbližem pratiocu bježao 12 bodova, a potom, zbog neobjašnjivog pada u igi došao u poziciju da se bori za šampionski prsten u posljednjem kolu.

Ipak, ta činjenica ne može umanjiti najveći uspjeh Sutjeske koja je nadahnućem stigla do najvećeg dometa u nacionalnim okvirima, prkoseći i lošim finansijama i drugim problemima koji su ih, sa ove distance može se reći, učinili jačim.

Svakako jedan od glavnih “krivaca”, ako ne i glavni što je titula stigla kraj Bistrice, je Dragan-Gaga Radojičić, koji se latio posla u trenutku kad je Sutjeska bila daleko od šampionskih priča.

Dobrim instrukcijama s klupe i još boljim odnosom na relaciji igrač-trener, temperamentni Nikšićanin uspio je ono što drugi nijesu u proteklih šest godina...

  • Kako ste vidjeli kompletan šampionat?

"Odmah da kažem da pred početak šampionata nismo bili u grupi kandidata za prvaka. I ne samo to - kad smo igrama i rezultatima privukli pažnju, mnogi nijesu računali da možemo izboriti evropsku vizu, što je bio naš cilj".

"Međutim, onog trenutka kad sam preuzeo Sutjesku rekao sam da moramo napraviti nešto. Danas mogu da kažem da smo napravili dobru stvar za klub, grad i fudbalere koji će tek shvatiti da se uspjehom život mijenja".

"Prvenstvo je bilo neizvjesno. Na kraju je neko slavio, a neko plakao. Žao mi je što je Jedinstvo ispalo. Međutim, to je fudbal. Vidjeli ste da u crnogorskom fudbalu ima nekoliko izjednačenih ekipa".

"Cijenim ostale timove. Moram izdvojiti Rudar i Čelik koji imaju kvalitet. Naravno, tu je Budućnost sa igračima koji vrijede. Danak igranja u Evropi platila je Zeta i to je evidentno".

"Po svemu sudeći, u budućnosti se neće gledati trka udvoje za najveće domete, što jasno govori da idemo uzlaznom putanjom. Rad ne treba omalovažavati. Ima ozbiljnih ljudi koji se trude da u ovim teškim vremenima obezbijede sredstva i sve ostalo".

"Naučio sam momke da veliki novac ovdje ne može da se zaradi. Ipak, moraju znati da je ovo odskočna daska i da sve jednog dana dođe na svoje", rekao je Radojičić, nakon slavljeničke noći.

  • Šta Vas je posebno zadovoljilo?

"Zadovoljan sam što smo Sutjesku vratili gdje joj je mjesto. Svakako da sam postavio visoke ciljeve. Sutjeska je treći klub u Crnoj Gori u u kojem sam radio, nakon Grblja i Rudara".

"Vratio sam se nakon 20 godina u Nikšić. Znate da živim u Novom Sadu i mogu reći da sam napravio pun pogodak. Velike promjene u igračkom kadru u odnosu na prethodne sezone nijesmo pravili".

"Istina, podmladili smo ekipu, na polusezoni smo ostali bez Šušnjara, zbog čega smo u neku ruku morali da pravimo novu koncepciju i stvaramo tim".

"Najveća dobit su mladi igrači. Naravno, nije to samo slučaj kod nas već i u ostalim ekipama".

  • Po završetku posljednjeg ovosezonskog meča završili ste na rukama fudbalera. Kakvi su Vaši utisci?

"Za mene je slavlje trajalo jednu noć. Proslavio sam titulu na pravi način. U svim situacijama znam šta i kako dalje. Poslije svakog trijumfa ide novi dan. Nikakva euforija me neće i ne bi smjela uhvatiti".

  • Da li će biti pojačanja za narednu sezonu, s obzirom na to da vas očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona, kao i obaveze u domaćim okvirima?

"Sigurno da ćemo se pojačati. U ljetnjem i zimskom prelaznom roku nijesmo uspjeli da dovedemo planirana pojačanja. Potrudićemo se da angažujemo fudbalere gladne uspjeha".

"Vidjećemo po linijama šta nam je najneophodnije. Znate da se u evropski fudbal ulažu velika sredstva, rekao bih milionska. Ne želim biti nerealan. Sve zavisi ko će nam biti protivnik 16. jula".

"Moja želja je da dobijemo tim iz okruženja. U svakom slučaju daćemo sve od sebe kako ne bismo bili topovska hrana. Dakle, dosta toga zavisi od žrijeba. Ali, vjerujem da smo ovim rezultatom natjerali mnoge da se preispitaju oko nove organizacije koju zahtijevaju nove obaveze", zaključio je Radojičić.

Mladići se uklopili u šampionski mozaik

  • Tokom sezone forsirali ste mlade igrače...

"Napravili smo dobru bazu. Jovović, Ćuković, Bečelić, Poček ili recimo Vladan Karadžić, vrlo su mladi fudbaleri. Moram reći da je Darko Karadžić fudbalski procvjetao, ili bolje reći uspjeli smo da ga u 24. godini transformišemo".

"Ognjanović, Jovan Nikolić, to su fudbaleri koji su se, takođe, istakli. Praktično na svakom meču iz kolektivne igre iskočio je po jedan pojedinac, što je dobra stvar".

"Bilo je i onih koji nijesu u potpunosti opravdali očekivanja, a to ću ostaviti za razgovor u svlačionici. Ponoviću, tokom sezone pravili smo igru, sazrijevali, bili gladni uspjeha i na kraju sve se uklopilo u lijep šampionski mozaik", ističe Radojičić.

Bonus video: