Šta su to uzimali ruski fudbaleri tokom mečeva sa Španijom i Hrvatskom: Da li je amonijak doping?

"Amonijak nije zabranjeno sredstvo, ali izaziva širenje disajnih organa, koji dovode do povećanog unosa kiseonika", navodi "Zidojče Cajtung"
203 pregleda 10 komentar(a)
rusi, Foto: Printscreen
rusi, Foto: Printscreen
Ažurirano: 09.07.2018. 11:54h

Priče o dopingu ruskih sportista, koje su bile aktuelne posljednjih godina, posebno pred Olimpijske igre u Riju i Pjongčangu, polako su utihnule.

Ipak, danas je njemački "Zidojče Cajtung" objavio tekst na tu temu, a vezan je za Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Ovaj list donosi fotografije na kojima se vidi kako nekoliko ruskih fudbalera, u tunelu koji vodi na teren, uzimaju nešto iz dlanova i ušmrkavaju u nos.

Iste slike su zabilježene i tokom meča sa Hrvatskom.

Kako navodi list, iz izvora bliskih ruskom nacionalnom timu saznaje se da je riječ o - amonijaku, odnosno da se ovaj hemijski element u organizam ubacuje iz pamučnih "jastučića".

"Amonijak nije zabranjeno sredstvo, ali izaziva širenje disajnih organa, koji dovode do povećanog unosa kiseonika", navodi "Zidojče Cajtung".

"Iz ruskog saveza nam je objašnjeno da je to uobičajeni stimulans, koji se koristi kao, recimo, šampon za pranje kose", navodi list.

Da li su zbog amonijaka, ruski fudbaleri djelovali toliko svježe i spremno na mečevima sa Španijom i Hrvatskom, pita se list.

Bonus video: