Kristal Palas u Premijer ligi

Palas je slavio poslije produžetaka sa 1:0, a jedini gol na meču dao je 39-godišnji napadač Kevin Filips iz penala u 105. minutu
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2013. 17:18h

Nakon osam godina, Kristal Palas će opet igrati u Premijer ligi - londonski klub je u finalu plej-ofa na "Vembliju" savladao Votford i obezbijedio plasman u elitu.

Palas je slavio poslije produžetaka sa 1:0, a jedini gol na meču dao je 39-godišnji napadač Kevin Filips iz penala u 105. minutu.

Jedanaesterac je iznudio Vilfrid Zaha, momak koji je od januara igrač Mančester junajteda na pozajmici u Palasu, nakon što ga je pomalo naivno faulirao bivši fudbaler Rome Marko Kaseti...

Danas se vidjelo da je Zaha prerastao Čempionšip, kao i da je spreman da nosi dres jednog od najvećih klubova na planeti...

"Iscrpljen sam i nemam riječi, ali znam da sam ispunio san. Želio sam da Palas uvedem u Premijer ligu, uspio sam i mogu mirno da odem", rekao je Zaha.

Kristal Palas, koji s klupe predvodi bivši menadžer Blekpula Jan Holovej, bio je bolji tim od starta, imao je i veliki broj šansi da riješi sve u regularnom dijelu, ali je Votford preživljavao zahvaljujući golmanu Manuelu Almuniji.

"Ovo mi je četvrta sreća, jer sam izgubio sva tri prethodna finala plej-ofa. Zaha? Zbog njega sam presrećan, zaslužuje veliku karijeru jer je sjajan momak", kazao je Filips.

Votford je, međutim, u posljednjem minutu drugog produžetka imao veliku šansu da izbori penale, ali je majstorski šut spoljnjim dijelom kopačke Fernanda Forestijerija sa gol linije odbranio bek protivnika Džoel Vord.

Votford, čiji je menadžer Đanfranko Zola, posljednji put je u Premijer ligi igrao u sezoni 2006/07.

"Naredne godine ćemo biti jači", poručio je Italijan.

Palas je plasmanom u elitno takmičenje zaradio i nestvarnih 120 miliona funti (uglavnom od TV prava).

Još ranije su u Premijer ligu ušli Kardif i Hal, a iz nje su ispali KPR, Reding i Vigan.

Galerija

Bonus video: