Kraljevi Evrope

Minhenski gigant i dalje živi san i juri prvu "tripletu" (sva tri velika trofeja u sezoni) u prebogatoj klupskoj istoriji
99 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2013. 22:43h

U Njemačkoj se igra najbolji fudbal, ako je skeptika možda i bilo od sinoć oni više ne postoje - ono što su na "Vembliju" pokazali Bajern i Borusija jasno pokazuje da ove sezone ništa nije bilo slučajno, ni razbijanje Reala u tri navrata (u grupi i polufinalu), niti sedam komada u mreži Barselone...

Ali, pobjednik je, naravno, mogao da bude samo jedan - to je minhenski gigant koji i dalje živi san i juri prvu "tripletu" (sva tri velika trofeja u sezoni) u prebogatoj klupskoj istoriji.

Bavarci su osvojili Ligu šampiona nakon 12 godina (igrali su treće finale u posljednje četiri godine) , ovo im je 5. u istoriji koja je stigla nakon 65 minuta bolje igre od Borusije, i to u posljednjim trenucima - junak je bio Arjen Roben, čovjek koji je godinama unazad znao da bude tragičar, ali koji je sinoć u 89. minutu pogodio mrežu i promijenio sve...

"Sada baš i ne umijem da kažem kako se osjećam, preplavile su me emocije. Znam samo da sam ludo srećan, ne mogu da vjerujem da se ovo dogodilo. Sezona je bila sjajna, ali smo u ovom finalu mnogo rizikovali. Mislio sam da idemo u produžeke, ali mi je Frank (Riberi) odlično provukao loptu, odjednom sam bio sam. Mnogo ljudi mi je reklo da ću dati gol u finalu. A, onda, nakon što sam promašio dva puta, samo sam želio da dobijem još jednu šansu. Sreća pa jesam", rekao je Roben.

Ako je Roben junak, šta onda reći za Jupa Hajnkesa? Čovjeka koji je smijenjen već mjesecima, kojem iznad glave stoji sjenka nasljednika Pepa Gvardiola... Ipak, Njemac je to, ima karakter do neba - ako čelnici Bajerna nisu ispoštovali njega, on jeste navijače i ova sezona se pretvorila u bajku.

I zato je, htio to neko da prizna ili ne, Hajnkes najveći pobjednik ovogodišnje Lige šampiona.

S druge strane, Borusija i Jirgen Klop su tragično završili sezonu bez trofeja, ali je izgleda tako moralo da bude.

"Mnogo vrhunskih alpinista je došlo nadomak Mont Everesta, ali nisu mogli dalje. Ono što niko ne može opovrgnuti je njihov trud koji je jako bitan", rekao je Klop pred finale, kao da je predosjetio da u 90 minuta "milioneri" mogu da ispadnu gubitnici.

ČUDESNO finale

U finalu je bilo svega, prvo je klasu pokazivao Manuel Nojer, potom i Roman Vajdenfeler i to govori da su oba tima na "Vembli" stigla da igrajući fudbal (ne sabotirajući protivnika) dođu do cilja.

Borusija je domirala prvih 25 minuta, Bajern kasnije preuzeo kontrolu i poveo - Frank Riberi je majstorski provukao loptu kroz odbranu "milionera" do Robena, ovaj obišao Vajdenfelera i spojio s golom Marija Mandžukića.

"Hrvatski Ibra" nije omanuo, Bajern je poveo i to je bio uvod u paklenih posljednjih pola sata.

I, Borusiji nije mnogo trebalo da se isprsi, a krivac je štoper Bajerna Dante koji je zario kopačku u stomak Marku Rojsu i skrivio penal. Robert Levandovski nije uzeo loptu, to je učinio Ilkaj Gindogan, lako matirao Nojera i vratio stvari na početak...

"Morate da poštujete rezultat - čestitam Bajernu na tituli. Mi smo, ako ništa drugo, dokazali da smo zaslužili da igramo u finalu. Drugi gol Bajerna? Nisam dobro vidio, ali mi je jasno da smo se loše postavili nakon prekida i to nas je koštalo gola. Nažalost, bilo je kasno da se vratimo", kazao je Klop.

Žalio je i Vajdenfeler.

"Ponosni smo jer smo sjajnom Bajernu dali pravu borbu", dodao je golman Borusije.

ROBENOV šampionski karater

Momenat odluke se dogodio u trenucima kada su treneri sve spremali za produžetke (u prilog tome govori i to da nisu napravili nijednu izmjenu dok nije pao gol za 2:1). Riberi je opet odigrao doktorski (petom poslao Robena u zicer), a Holanđanin vjerovatno iznenadio većinu i reagovao hladno...

Slavlje je moglo da počne, Borusiji su tri minuta nadoknade bila premalo da opet dođe na "nulu"...

Hajnkes plus Roben - to je donijelo Ligu šampiona.

Prije 15 godina u Realu to su uradili Hajnkes i Predrag Mijatović.

Simbolika postoji - Mijatović je kao sportski direktor „merengesa” među prvim pojačanjima angažovao upravo holandskog vihora...

"Zbog Hajnkesa navijam za Bajern", rekao je Mijatović beogradskom "Blicu" dan pred finale.

Roben je postao tek treći Holanđanin koji je dao gol u finalu Lige šampiona, poslije Patrika Klajverta (u dresu Ajaksa protiv Milana 1995) i Dirka Kajta koji je 2007. takođe protiv Milana, ali u dresu Liverpula, postigao pogodak za 1:2...

HAJNKES: Ne znam još da li se povlačim

Jup Hajnkes je ujedno postao tek četvrti trener u istoriji koji je osvojio Ligu šampiona sa dva različita tima.

Prije prije njega to su uradili Ernst Hapel (as Fejnordom i Hamburgerom), Otmar Hicfeld (Borusija i Bajern) i Žoze Murinjo koji je bio najbolji sa Portom i Interom. Hajnkes možda i nastavi da radi, sam je rekao da odluku još nije donio, ali ako odluči da se povuče to će definitivno biti u velikom stilu.

Ako ništa drugo, nasljedniku Pepu Gvardioli je ostao gotovu ekipu koja bi sa nekoliko pojačanja morala da juriša na odbranu trona.

"Nisam donio odluku, znaću je na kraju sezone. A, ond 30. juna, kada mi ističe ugovor, to je samo moja stvar", bilo je sve što je rekao Hajnkes.

On je istakao i da nije bio zadovoljan igrom u prvom poluvremenu, kada je Borusija i imala najbolje šanse...

"Nisam, naravno. Bilo je mnogo grešaka. Napravili smo neke korekcije na odmoru, ali to i nije bilo do taktike. Oba tima su osjećala pritisak, ali mislim da je nas u prvih 20 minuta sputala uloga favorita", dodao je Hajnkes.

BORUSIJA D. - BAJERN 1:2

London - Stadion "Vembli". Gledalaca: 86.298. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Strijelci: Gindogan iz penala u 68. za Borusiju, Mandžukić u 60. i Roben u 89. minuztu za Bajern. Žuti kartoni: Groskrojc (Borusija Dortmund), Dante, Riberi (Bajern).

Borusija Dortmund (4-5-1): Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer - Gindogan, Bender (Šahin), Blaščikovski (Šiber), Groskrojc, Rojs - Levandovski.

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Dante, Alaba - Švajnštajger, Martines - Roben, Miler, Riberi (Luiz Gustavo) - Mandžukić (Gomes).

Galerija

Bonus video: