Rat za trofej i izlazak u Evropu

Finalna utakmica ova dva tima donijela je bitnu promjenu - navijači Rome i Lacija su sklopili dogovor da na dan okršaja ne napadaju jedni druge
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2013. 09:56h

Život u Rimu će stati na 24 časa, a razlog nisu današnji izbori za gradonačelnika u Vječnom gradu već praznik koji samo može da ponudi fudbal - Roma i Lacio će se prvi put u istoriji nadmetati u finalu Kupa Italije.

Večeras na „Olimpiku” nisu samo u igri trofej i toliko željeno likovanje boljeg makar do narednog derbija, jer od ovog okršaja zavisi i naredna sezona - pobjednik će se plasirati u Ligu Evrope, poraženom ostaje da se zadovolji domaćim takmičenjima sljedećih 12 mjeseci.

Sve to obećava spektakl, mada u mečevima Rome i Lacija poseban (rezultatski) motiv nije ni potreban.

Finalna utakmica ova dva tima donijela je bitnu promjenu - navijači Rome i Lacija su sklopili dogovor da na dan okršaja ne napadaju jedni druge, a povodom toga se oglasio i Danijele de Rosi:

"Mnogo ljudi želi da bude dio ovog spektakla u nadi da će slaviti pobjedu svog kluba, ali svi oni koji budu željeli da dođu na stadion neka oružje i noževe ostave kod kuće. Mi na terenu moramo da damo primjer svima i budemo prvi koji neće pretjerati u borbi, jer osjećamo odgovornost da ne rasplamsavamo emocije navijača", poručio je De Rosi.

Ipak, nije sve moglo da bude idealno. Tako je portparol Lacija Stefano de Martino na konferenciji za medije otkrio da su pojedini igrači „nebesko-plavih” dobili prijeteće telefonske pozive i da im je traženo da puste finalni meč.

"O svemu smo obavijestili nadležne organe", istakao je De Martino.

Trener Lacija Vladimir Petković se još navikava na rivalstvo u Rimu.

"Igrao sam mnogo finala u karijeri, ali ovo mogu da pomnožim sa deset. Ovakvo rivalstvo nisam vidio... Pritisak? Postoji, ali imamo i energiju koja mi daje pravo da budem optimista", istakao je Bosanac sa švajcarskim pasošem.

Lacio je slavio u tri od četiri posljednja derbija, a Roma je posljednji put pobijedila u martu 2011.

„Vučica” ima šansu da postane prvi klub sa 10 trofeja pobjednika Kupa (ona i Juve imaju po devet), dok je Lacio do sada pet puta bio najbolji (posljednji put 2009).

"Ulog je veliki, od ove utakmice zavisi da li je sezona bila dobra ili veoma dobra. Ako ekipa bude igrala kao u drugom poluvremenu protiv Napolija, ili Atalante i Torina, mislim da su nam šanse velike", rekao je trener Rome Aurelio Andreacoli.

Vjerovatni sastavi:

Roma (4-2-3-1): Lobonc - Markinjos, Burdiso, Kastan, Balzareti - De Rosi, Bredli - Lamela, Toti, Pjanić - Osvaldo.

Lacio (4-1-4-1): Marketi - Konko, Bijava, Dijas, Radu - Ledesma - Mauri, Ernaneš, Onazi, Lulić - Klose.

Galerija

Bonus video: