Bajern novi šampion

Bavarci su do pehara stigli golom tragičara prethodnog finala, Arjena Robena, koji se u 89. minutu iskupio za brojne promašaje
63 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2013. 21:04h

Nakon spektakularnih 90 minuta, Bajern je savladao Borusiju Dortmund sa 2:1 i osvojio petu titulu prvaka Evrope!

Bavarci su do pehara stigli golom tragičara prethodnog finala, Arjena Robena, koji se u 89. minutu iskupio za brojne promašaje i proturio loptu pored Romana Vajdenfelera.

U svom pretposljednjem meču na klupi Bajerna, Jup Hajnkes je ispisao istoriju i postao tek četvrti trener koji je sa dva kluba bio šampion Evrope.

Prije njega su to uradili Ernst Hapel, Otmar Hicfeld i Žoze Murinjo.

Bajern ima šansu da osvoji prvu triplu krunu u istoriji, pošto naredne subote igra finale Kupa Njemačke sa Štutgartom u Berlinu.

TOK MEČA

Gotovo je!!! Bajern je novi prvak Evrope...

Igraće se još minut i po.

91. minut - ušao je Šiber, i odmah pokušao da ugrozi Nojera...

Kakav je ovo šok za navijače "milionera".

Riberi je odigrao petom do Robena, a ovaj, pored svih grešaka, smogao snage da majstorski reaguje...

89. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!! Bavarska mašinerija je opet došla na svoje...

88. minut - Miler je propustio loptu kroz noge Švajnštajgeru, ovaj šutirao lijevom sa 20 metara, ali je Vajdenfeler opet bio na mjestu.

83. minut - Bajern djeluje svježije u finišu...

77. minut - Miler je opet bio sam pred golmanom, ali je opet želio da asistira. Još jedna velika šansa Bajerna...

76. minut - Vajdenfeler je opet bio budan - odbranio je projektil sa 25 metara Alabe.

73. minut - Riberi i Groskrojc su dobili žute kartone zbog čarki.

72. minut - Subotić je spasao čist gol!!! MIler je driblao golmana, želio da doda loptu do Robena, ali je Subotić uklizao i sa linije poslao loput u aut.

68. minut - GOOOOOOOOOOOOOOL za Borusiju - Gindogan je iskoristio jedanaesterac i vratio stvari na početak.

67. minut -Penal za Borusiju! Dante je kopačkom u stomak udario Rojsa i Ricoli nije imao dilemu.

Riberi i Roben su se poigrali sa odbranom Borusije, Holanđanin je majstorski dodao do Mandžukića koji nije pogriješio sa tri metra.

60. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!! Bajern vodi...

59. minut - nova šansa za Bajern. Martines je dodao glavom do Mandžukića, a ovaj iz teške pozicije šutirao u Vajdenfelera.

56. minut - meč je prekinut. Na povredu se žali Mandžukić.

53. minut - Bajern je ušao ozbiljnije u drugo poluvrijeme.

48. minut - Rojs je izveo slobodan udarac, ali je Nojer lagano pokupio loptu.

Počelo je drugo poluvrijeme

Prvih 45 minuta su obilježila dva golmana - Nojer je čudesno odbranio šuteve Blaščikovskog i Levandovskog, a na drugoj strani put do mreže nisu našli Roben dva puta i Mandžukić.

Borusija je dominirala u prvih 25 minuta, potom se drznuo Bajern i promašio tri velike šanse.

Kraj prvog poluvremena. Ricoli nije produžio ni sekundu.

43. minut - Roben je opet bio u velikoj šansi, ali je gađao pravo u glavu Vajdenfelera koji polako postaje "noćna mora" za Holanđanina.

37. minut - odgovara i Bajern, ovo je pravi spektakl na "Vembliju". Dobru šansu je promašio Miler koji je glavom šutirao pored gola.

35. minut - nova velika šansa za Borusiju. Sada je promašio Levandovski. Tačnije, opet je Nojer bio na visini zadatka.

30. minut - kakav zicer za Bajern!!! Roben je izašao sam na Vajdenfelera, ali je i pomalo iz straha pokušao da ga prebaci. Bavarci se bude...

29. minut - Dante je dobio prvi žuti karton nakon faula nad Rojsom.

27. minut - Havi Martines je nakon kornera šutirao preko gola glavom.

Najbolja šansa za Bajern. Mandžukić je glavom šutirao, a Vajdenfeler uz pomoć prečke odbranio zicer.

Sudija Nikola Ricoli je "pomilovao" Riberija koji je udario Levandovskog laktom u glavu...

26. minut - Bajern ne može da pronađe igru. Kao da je Klop iznenadio Hajnkesa visokim presingom.

22. minut - opet dobar napad Borusije. Bender je, međutim, ciljao pravo u Nojera.

19. minut - sada je zaprijetio i Rojs nakon što je kontru povukao Groskrojc. Nojer je za sada najzapaženiji igrač na meču.

15. minut - Nojer je odbranio najbolju šansu na meču. I to Blaščikovskom koji je šutirao sa sedam metara, ali je golman Bajerna sjajno intervenisao.

14. minut - Borusija dominira. Levandovski je sa 25 metara namučio Nojera koji je bio prinuđen da izbaci loptu u korner.

10. minut - novi opasan napad Borusije. Sada je Blaščikovski pokušao sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla preko gola.

6. minut - "milioneri" za sada ne dozvoljavaju Bajernu ni da zaprijeti. Novi korner za tim Jirgena Klopa.

3. minut - prvi korner za Borusiju, ali su Bavarci bez problema otklonili opasnost.

Utakmica je počela, Bajern je prvi krenuo sa centra...

Njemačko finale u Londonu nikog ne ostavlja ravnodušnim - dva tima koja su svakako ove sezone pokazala najviše će u posljednjem meču u sezoni u Ligi šampiona pokušati da dokažu šta to imaju Njemci, a falilo je ostatku Evrope...

Bajern juri 5. titulu prvaka Starog kontineta (posljednji put 2001. u Milanu), Borusija tek drugu nakon što je 1997. u finalu u Minhenu savladala Juventus.

"Sa velikim samopouzdanjem ulazimo u finale, koje je za mene posljednja šansa za novu pobjedu u Ligi šampiona", naglasio je Hajnkes, koji je zbog finala Kupa Njemačke 1. juna sa Štutgartom obavijestio igrače da neće slaviti eventualnu pobjedu na "Vembliju".

Analitičari su sigurni da će Hajnkes na kraju sezone otići u penziju, a to želi da uradi drugim trofejom pobjednika Lige šampiona, nakon što je bio najbolji sa Realom 1998. godine.

Mijatović: Navijam za Hajnkesa

"Bajern je superiorniji, ali apsolutnog favorita u finalu Lige šampiona nema. Navijaću za Bajern jer je Hajnkes bio moj trener kad sam igrao u Realu i cijenim njegov rad", rekao je za Blic Predrag Mijatović, junak titule Madriđana prije 15 godina.

S druge strane, Jirgen Klop je, kao po običaju, imao interesantno viđenje...

"Svake godine smo sve bolji, sjajno radimo posljednjih pet godina. Nadam se da ćemo nastaviti ovim putem, ali nisam siguran da opet možemo ovako brzo da dođemo do finala. Mojim igračima je jasno da je ovo njihova velika prilika. Ipak, svima mora da bude jasno da je mnogo vrhunskih alpinista došlo nadomak cilja, tačnije Mont Everesta, ali nisu mogli dalje. Ono što niko ne može opovrgnuti je njihov trud koji je jako bitan", rekao je Jirgen Klop.

Bajern je i po njemu favorit.

"Bajern je favorit u finalu, sa tim se slaže cijeli svijet. Ipak, ni moja Borusija nije bez aduta. Ali, ako želimo da napravimo nešto konkretno, neophodno je da se odigra jedna od najboljih utakmica u posljednjih pet godina. U suprotnom, nemamo velike šanse", dodao je Klop.

Groskrojc umjesto Gecea, Dante "izbacio" Van Bujtena

U sastavima za večerašnji okršaj nema iznenađenja - Mats Humels će igrati od prvog minuta za "milionere", dok je poziciju povrijeđenog Marija Gecea zauzeo Kervin Groskrojc.

U Bajernu je jedina promjena u odnosu na revanš sa Barselonom povratak u tim Brazilca Dantea (ispao je Danijel van Bujten).

Zvanični sastavi

Borusija Dortmund (4-5-1): Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer - Gindogan, Bender, Blaščikovski, Groskrojc, Rojs - Levandovski.

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Dante, Alaba - Švajnštajger, Martines - Roben, Miler, Riberi - Mandžukić.

Galerija

Bonus video: