Srcem sam uz Borusiju, ali pobijediće Bajern

"Na strani Bavaraca je prije svega kvalitet, veći nego što ga ima Borusija", kaže za "Vijesti" crnogorski reprezentativac Milorad Peković, od skora član Hanze iz Roštoka
1 komentar(a)
Milorad Peković, Foto: Fc-hansa.de
Milorad Peković, Foto: Fc-hansa.de
Ažurirano: 25.05.2013. 13:35h

Milorad Peković već osam sezona igra u Njemačkoj, iza njega su desetine utakmica protiv večerašnjih finalista Lige šampiona Bajerna i Borusije, ali i tri godine saradnje u Majncu sa Jirgenom Klopom, čovjekom koji je napravio od Dortumunda tim evropskog kalibra.

Peković će večeras navijati za Borusiju, zbog Klopa, ali i zbog njegovog pomoćnika Željka Buvača, Bosanca, sa kojim je takođe sarađivao dok je nosio dres Majnca od 2005. do 2008. godine.

Realnost, ipak, teško da može da ispuni Pekovićeve želje, priznaje to i novi vezista Hanze iz Roštoka.

"Navijam za Borusiju, zbog Klopa i Buvača, ali mislim da će pobijediti Bajern. Na strani Bavaraca je prije svega kvalitet, veći nego što ga ima Borusija. Jup Hajnkes na svakoj poziciji ima po dva ili tri vrhunska igrača, gotovo da nije bilo razlike u Bundes ligi kada igra prvi, ili drugi tim Bajerna. Drugi razlog zbog kojeg dajem prednost Bajernu je trenutna forma. Jednostavno, igraju bolje od Borusije. Treći razlog je odsustvo Marija Gecea, igrača koji može da napravi prevagu", kaže Peković za “Vijesti”.

Pekovićevo mišljenje preovladava i u Njemačkoj - Bajern je, naime, suviše veliki klub da bi dva puta zaredom izgubio finale Lige šampiona, naročito nakon volšebnog poraza od Čelzija na na “Alijanc areni” prošle sezone.

Ni Borusija, međutim, nije toliki autsajder da bi bila otpisana prije finala. “Milionerima” su se 1997. protiv Juventusa u Minhenu, kada su posljednji put bili na krovu Evrope, davane još manje šanse nego sada...

Jasno, Borusija ima šansu i večeras, uprkos povredi Marija Gecea, buduće zvijezde Bajerna.

"Bajern ima problem kada igra sa Borusijom, naročito je to bilo izraženo u dvije prethodne sezone. Stvari su se malo promijenile ove godine, ali ostaje da se vidi da li će to smetati Bajernu, dali će prevazići tu rekao bih psihološku barijeru".

A najveći adut “milionera” je Pekovićev bivši trener, Jirgen Klop.

"Vrhunski trener, bilo je zadovoljstvo raditi s njim. Ima svoju filozofiju koja se temelji na visokom presingu i fudbalu gdje i defanzivci idu u napad, jednom riječju - ofanzivnom fudbalu. Tako smo igrali u Majncu, tako sada igra Dortmund, a Klop je zahvaljujući svom prepoznatljivom stilu brendirao svoje ime", tvrdi Peković.

Crnogorski reprezentativac na kraju je priznao da je iznenađen - iako je više puta i na svojoj koži osjetio snagu Bajerna i Borusije, nije očekivao da će baš ta dva tima igrati finale Lige šampiona.

"Iznenađen sam, kao i mnogi, iako se radi o vrhunskim klubovima, sa vrhunskim igračima. Ipak, način na koji su Bajern i Borusija odigrali polufinalne mečeve sa Barselonom i Realom govori da su se zasluženo našli u finalu i da ćemo gledati vrhunski fudbal, napad bez kalkulacija", istakao je Peković.

Dvostruka uloga

Hanza iz Roštoka, prepoznatljivo ime njemačkog fudbala, sada trećeligaš, novi je klub Milorada Pekovića. Crnogorski reprezentativac sklopio je interesantan dogovor sa novim klubom, i kaže da je prezadovoljan.

"Potpisao sam ugovor da igram dvije godine, a onda još dvije da se oprobam kao trener u klubu. Maltene sam potpisao četvorogodišnji ugovor u svojoj 36. godini - kako da ne budem zadovoljan", kaže Peković, koji je donedavno nosio dres Grojter Firta u Bundes ligi.

Njegov novi klub ima ambicije da se vrati u gornji dom njemačkog fudnala.

"Više puta sam u karijeri igrao protiv Hanze, uvjerio sam se da je u pitanju dobar klub, sa sjajnom infrastrukturom, iako se sada nalazi u 3. ligi. Bili su najkonkretniji i prihvatio sam ponudu.

Znamo šta donosi trijumf nad Ukrajinom

Milorad Peković će već danas biti u Podgorici, staviće se na raspolaganju selektor Branku Brnoviću na večerašnjem treningu. Utakmica protiv Ukrajine, jedna od ključnih u kvalifikacijama, igra se pod Goricom 7. juna.

"Svi znamo šta nam donosi ta utakmica, i šta bi nam donijela pobjeda. Imamo više od 10 dana da se u miru spremimo", kaže Peković.

Bonus video: