Savićević: Bajern je bolji tim i jači klub

"Bajern je vrhunska ekipa, cijele sezone je u strašnoj formi, osvojili su rano titulu u Bundes ligi", kaže Savićević
62 pregleda 5 komentar(a)
savicevic, Foto: Savo Prelević
savicevic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2013. 11:59h

Evropska klupska sezona završava se i doživljava kulminaciju u subotu u Londonu, utakmicom finala Lige šampiona.

Bajern i Borusija boriće se za prestižni trofej, u njemačkom finalu. U svečanoj loži Vemblija biće Dejan Savićević, koji je kao igrač nastupao u dva finala tadašnjeg Kupa šampiona i oba puta uzeo titulu - sa Crvenom zvezdom 1991. i Milanom 1994.

Njemačko finale, umjesto španskog – za Savićevića, kao i za cijelu fudbalsku Evropu, dolazak Borusije na završnu predstavu glamuroznog takmičenja, predstavlja iznenađenje.

Za njega je uspjeh tima iz Dortmunda pomalo i splet okolnosti...

"Moramo se sjetiti da se Borusija provukla u četvrtfinalu protiv Malage", podsjeća Savićević na dva remija “milionera” sa španskim predstavnikom i prolaska zbog više datih golova u gostima.

"Eksplodirali su u polufinalu, ali mislim da su iskoristili slabosti Reala u prvom meču".

Bajern je, s druge strane, godinama u vrhu, igra treće finale u posljednje četiri godine, ali još od 2001. godine čeka na 5. evropsku krunu.

Bavarci su do finala stigli na impresivan način, sa četiri pobjede u četvrtfinalu i polufinalu, nad prvacima Italije i Španije - Juventusom i Barselonom, uz gol razliku 11:0.

"Imali su u polufinalu sreću da Mesi nije bio potpuno spreman, možda bi bila drugačija priča, a sigurno ne bi bili tako ubjedljivi. Međutim, Bajern je vrhunska ekipa, cijele sezone je u strašnoj formi, osvojili su rano titulu u Bundes ligi".

Nekadašnji šampion Evrope sa Zvezdom i Milanom, u finalu daje veliku prednost Bajernu (Savićevićev gol u dresu Zvezde protiv Bajerna jedan je od antologijskih), i zbog kvaliteta ekipe, ali i snage kluba.

"Samo jak klub kao što je Bajern može da najvećem rivalu uzme najvećeg bisera i da se to objelodani u finišu sezone. Uzeli su Marija Gecea, uveliko se piše da će i Levandovskog i biće interesantno vidjeti kako će se igrači Borusije ponašati pod pritiskom, koji im je nametnut".

Ni Bajern, međutim, nije bezgrešan – odluka da se odrekne Jupa Hejnkesa za Savićevića je pogrešna...

"Smijeniti trenera koji je osvojio titulu i igra dva finala, sa realnim šansama da ih osvoji, zaista je čudna i neobična odluka. Time je napravljen i “problem” za Gvardiolu, jer je teško očekivati da će imati bolje rezultate od Hejnkesa, kako god se završi finale Lige šampiona".

Iako je Bajern, na papiru, veliki favorit, u 90 minuta sve je moguće. I 1997. Juventus, sa Zidanom i Del Pjerom u punoj snazi, bio je u Bajernovoj ulozi, pa su nekadašnji milioneri – Meler, Zamer, Koler, Ridle i Riken, kao predvodnici generacije – donijeli pehar u Dortmund.

"U 90 minuta sve je moguće, iako je Bajern izraziti favorit".

U subotu će početi i pripreme naše najbolje selekcije za meč sa Ukrajinom, 7. juna u Podgorici. Riječ je o utakmici koja bi Crnu Goru mogla da promoviše u gotovo sigurnog učesnika baraža za Mundijal, a velikog favorita za prvo mjesto u grupi...

Uoči duela sa Ukrajincima, Savićević napominje specifičnost grupe H...

"Sve ekipe igraju bolje u gostima! Mi smo na dva meča kod kuće osvojili dva boda, a na strani imamo dvije pobjede. Ukrajinci su pobijedili u Varšavi, igrali neriješeno sa Engleskom, koja je u gostima remizirala sa nama i Poljacima".

Ukrajinci su Engleze na Vembliju držali u šaci do finiša, imali pobjedu na vidiku, a nakon njihove lekcije Poljacima u Varšavi, jasno je da Crnu Goru čeka pakleno težak posao...

"Težak meč, opasan, a može mnogo da nam donese", ističe Savićević.

A situacija neodoljivo podsjeća na jun 2011, kada je naša selekcija čekala Bugarsku u kvalifikacijama za Euro, kao lider grupe, i u javnosti su unaprijed upisana tri boda... Osvojila je samo jedan, na kraju uz muku došla do baraža...

"Ne smije da se ponovi takva euforija. Prije dvije godine svi su mislili da nam niko ništa ne može, da smo najjači i najbolji, javnost je otpisala Bugarsku, a ekipa možda malo podlegla takvoj atmosferi. To mora da nam bude lekcija pred Ukrajinu".

Ukrajince bi trebalo dočekati sa velikom dozom respekta, Savićević kaže čak i straha, kako bi ekipa bila kompaktnija, svjesnija težine zadatka...

"Ukoliko uđemo i sa dozom straha, neće biti ništa strašno. Takav osjećaj mobiliše ekipu, stvara takmičarski duh. Imam puno povjerenje u selektora Brnovića i vjerujem da će na svaki način dobro pripremiti ekipu. Optimista jesam, ali umjereni i razmišljam samo o predstojećem meču. Odavno govorim da je samo prva naredna utakmica najvažnija", zaključuje Savićević.

A prva sljedeća je ujedno i jubilarna 50. u istoriji crnogorskog nacionalnog tima. Do sada je Crna Gora odigrala 26 takmičarskih mečeva i ima pozitivan skor – osam pobjeda i sedam poraza, uz čak 11 remija.

Bonus video: