Domagoju Vidi samo upozorenje Fife

Vida prošao samo sa ukorom, za razliku od švajcarskih igrača Džake, Šaćirija i Lihštajnera koji su novčano kažnjeni za političke poruke
52 pregleda 0 komentar(a)
Domagoj Vida, Foto: Reuters
Domagoj Vida, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2018. 15:41h

Hravtski defanzivac Domagoj Vida moći će d anastupi u plufinalu sa Engleskom, jer je od Fife dobio samo upozorenje za gest nakon utakmice njegove selekcije sa Rusijom.

Vida i Ognjen Vukojević su objavili video u kojem su pobjedu nad Rusijom posvetili Ukrajini i kijevskom Dinamu. Zbog napete političke situacije između Rusije i Ukrajine u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva ovaj je potez shvaćen kao provokacija. FIFA je pokrenula istragu i strahovalo se da će Vida u najgorem slučaju biti kažnjen zabranom nastupa u sljedećoj utakmici.

HNS je potvrdio da je Vida dobio samo opomenu i neće biti kažnjen zbog poruke, koja je odmah izbrisana, ali ne prije nego što se proširila internetom. O svemu se oglasio i Domagoj Vida.

"Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvalnici za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga da uvrijedimo. Kroz karijeru sam igrao sa igračima iz puno zemalja i sve ih poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima i ponosan sam na sva ta prijateljstva. Srećan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom takmičenju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka pohvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego uopšte na Svjetskom prvenstvu", poručio je Vida.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) danas je vodila istragu, nakon što je hrvatski reprezentazivac Domagoj Vida uzviknuo "Slava Ukrajini", poslije pobjede nad Rusijom posle izvođenja jedanaesteraca, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Fifa je navela da je pokrenula istragu poslije video snimka u kome se pojavljuju Vida i skaut reprezentacije Hrvatske, bivši reprezentativac Ognjen Vukojević.

Vida je uzviknuo "Slava Ukrajini", a Vukojević je rekao da je pobjeda za "Dinamo i za Ukrajinu". Njih dvojica su svojevremeno zajedno igrali za Dinamo iz Kijeva.

Fifa zabranjuje političke poruke, diskriminacione i lične poruke na utakmicama, pa je Vida mogao da bude kažnjen novčano (4.800 eutra) i suspenzijom od dvije utakmice. Vida je juče postigao drugi gol za Hrvatsku u produžecima, kao i gol tokom izvođenja penala, posle čega je njegova ekipa prošla dalje.

Hrvatska će u sreijdu od 20 časova igrati protiv Engleske, u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Vida je rekao da se "samo šalio".

"Ovo je pobjeda za Hrvatsku. Nema politike. U Ukrajini imam prijatelje otkako sam igrao u Dinamu. Ne znam zbog čega to Rusi ne shvataju. Ja volim ruski narod, ovo je bila šala", naveo je Vida.

Bonus video: