Finale Kupa: Jedina utakmica sa elementima spektakla

Ko je favorit? Budućnost u prvenstvu ima četiri boda više od Čelika, te prednost domaćeg terena, ali su ova i prošla sezona pokazale da to ne znači puno, naprotiv
81 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 13:10h

Pod Goricom se u srijedu veče igra jedina utakmica na domaćoj klupskoj sceni koja ima epitet pravog spektakla - Budućnost i Čelik pred ispunjenim tribinama boriće se za trofej u Kupu.

Podgoričani igraju treće finale i pokušaće da osvoje prvi trofej, pošto su izgubili prethodna dva (od Mogrena 2008. i Rudara 2010).

"Nadam se da im neće biti treća sreća" prokomentarisao je uz osmijeh trener Čelika Slavoljub Bubanja, koji izvodi ekipu na drugo uzastopno finale i pokušaće da osvoji drugi uzastopni trofej.

„Metalurzi“ su prije 12 mjeseci, tada još kao drugoligaši, šokirali tadašnjeg dvostrukog uzastopnog pobjedika Kupa, ekipu Rudara, te ostvarili najveći uspjeh u istoriji. Sada će pokušati da ponove podvig.

"I prije početka sezone sam govorio da Čelik i Rudar imaju najiskusnije i najkvalitetnije ekipe u ligi. Povrh svega su se i pojačali na polusezoni, ali ne smijemo da zenemarimo ni polet i želju za dokazivanjem naših mladih igrača. Uprkos svim problemima ove sezone, uspjeli smo da dođemo do ovog značajnog datuma, ostaje nam jedino da sve što smo do sada uradili pretočimo u pobjedu i trofej. Bio bi to dobar rezultat za nas na kraju", kazao je Radisav Dragićević, trener Budućnosti.

Ko je favorit? Budućnost u prvenstvu ima četiri boda više od Čelika, a nedavno ga je pobijedila u kombinovanom sastavu (1:0). Ima i prednost domaćeg terena, ali su ova i prošla sezona pokazale da to ne znači puno, naprotiv – „plavi“ su ovog proljeća pod Goricom izgubili čak 15 bodova, uz dva finala Kupa minulih godina.

"Kada sam prošle godine rekao da smo favoriti protiv Rudara u finalu Kupa kao drugoligaši, mnogi su mi se smijali. Sada ću reći suprotno - Budućnost ima prednost u finalu, a to je domaći teren. Prednost je i to što ja ne mogu da iznenadim kolegu na klupi Budućnosti, jer stalno igramo u istom ritmu i sa istom ekipom. Sa druge strane, on može da iznenadi mene, jer može da bira, da li da igra sa iskusnijom ili nešto mlađom postavom – izjavio je Bubanja, uz opasku da će njegovi fudbaleri „izginuti kako bi odbranili trofej“.

Budućnost igra posljednju veliku utakmicu u još jednoj, ko zna kojoj po redu turbulentnoj sezoni. Pehar pobjednika Kupa bio bih utjeha za gotovo izgubljeno prvenstvo, ali velika utjeha.

Pitanje je samo da li je poraz od Lovćena – i to kakav poraz, uz prekid meča – uzdrmao ekipu.

"Ne može uvijek da se dobija, posebno ne u kontinuitetu, mi smo prije meča sa Lovćenom maltene sa omladincima dobili Rudar i Čelik. Volio bih samo da se nakon utakmica priča o fudbalu, igri, rezultatu i dobrim potezima, a ne da se bavimo nekim drugim stvarima – komentarisao je Dragićević, aludirajući na prekid meča zbog ubacivanja stolica.

I po Zoranu Banoviću, golmanu Čelika, nekadašnjem čuvaru mreže Budućnosti, Podgoričani su favoriti, ali samo zbog prednosti domaćeg terena.

"Neće biti lako, jer i Budućnost i Čelik žele da trofejom u Kupu vade sezonu. Neće nas zavarati nešto lošija igra Budućnosti u posljednje vrijeme, daćemo maksimum za pobjedu. Iskustvo iz prošlog finala sa Rudarom nam puno znači", rekao je Banović.

Dragićević želi nastavak protiv Lovćena

Trener Budućnosti Radisav Dragićević mogao je juče uoči konferencije za novinare mirne volje da se srdačno zahvali treneru Čelika Slavoljubu Bubanji na velikom poklonu u subotu, pobjedi u gradskom derbiju protiv Sutjeske.

Druga je priča što Budućnost nije iskoristila taj poklon, već je porazom protiv Lovćena u meču koji je trajao 69 minuta maltene predala Sutjesci šampionski pehar.

No, Dragićević vjeruje da ta priča još nije završena.

"Vjerujem da ćemo dobiti priliku da odigramo preostali dio meča protiv Lovćena i sportski na terenu pokušamo da zabilježimo pobjedu. Na ljudima iz kluba je da to pokušaju da izdejstvuju", rekao je Dragićević.

Pitanje je samo koji ljudi iz kluba, jer je meč sa Lovćenom posmatrao jedan član uprave Budućnosti.

Navijači podgoričkog kluba su ubacivanjem stolica u teren prekinuli meč sa Lovćenom u subotu. Kako niko u tome nije ni pokušao da ih spriječi (oficijelni spiker je čak i molio navijači da napuste tribine) prekid finala Kupa u slučaju negativnog rezultata po Budućnost, ne bi bio iznenađujući epilog.

Dosadašnja finala Kupa

2007: RUDAR - Sutjeska 2:1

2008: MOGREN - Budućnost 0:0 (penali 6:5)

2009: PETROVAC - Lovćen 1:0 produžeci

2010: RUDAR - Budućnost 2:1

2011: RUDAR - Mogren 2:2 (penali 7:6)

2012: ČELIK - Rudar 2:1

Galerija

Bonus video: