Brnović: Na tri boda i protiv Ukrajine

„Potreban nam je ambijent kao protiv Engleske, kada smo pokazali da i kada gubimo možemo da se vratimo”, rekao je Brnović i upozorio da je u javnosti već upisan trijumf nad Ukrajincima
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 13:28h

Pobjedom protiv Ukrajine Crna Gora bi praktično osigurala drugu poziciju u grupi i priuštila sebi laganu borbu za prvo mjesto i direktan plasman na Mundijal, kazao je selektor Branko Brnović saopštavajući spisak fudbalera za novi spektakl pod Goricom, 7. juna u 20.30 časova.

Uprkos težini zadatka i važnosti predstojećeg ispita sa reprezentacijom protiv koje je zabilježio najveću pobjedu u selektorskoj karijeri (1:0 u Kijevu, oktobar prošle godine), Brnović je uoči novog ispita sa nekadašnjom sovjetskom republikom govorio bez okolišanja - samo bi tri boda u potpunosti zadovoljila njegove ambicije.

Brnović je ipak upozorio:

"Vidim da su komentari, ne samo dijela javnosti, nego i nekih mojih bliskih prijatelja, da smo već dobili taj meč sa dva ili tri razlike. Mnogi već razmišljaju o Varšavi i Londonu, o posljednjoj utakmici sa Moldavijom koja bi nas direktno odvela na Mundijal. Ja bih samo upozorio da je u posljednjih osam mečeva Ukrajina izgubila samo od nas, da nema poraz na posljednjih pet gostovanja, a da je tri utakmice zaredom dobila na strani, protiv Bugarske, Švedske i Poljske", kazao je Brnović.

Ipak, Crna Gora je lider na tabeli i ne plaši se nikoga, posebno kada igra u Podgorici, naglasio je crnogorski selektor.

"Uvijek pod Goricom idemo na tri boda. Sve što želim, međutim, jeste da opomenem na oprez. Mnogo vjerujem u ove momke, ali nam je jako potreban onaj ambijent koji smo imali protiv Engleza. Pokazali smo tada da i kada gubimo, da i te kako možemo da se vratimo. Važno nam je da navijači budu uz ekipu od prvog do posljednjeg minuta, kako god krenula utakmica", naglasio je Brnović.

Utakmicom sa Ukrajinom počinje finiš bitke za Brazil. Crnoj Gori, koja je lider grupe sa dva boda više od drugoplasirane Engleske, nakon junskog termina ostaju još samo tri utakmice: sa Poljskom u Varšavi, Engleskom na “Vembliju” i Moldavijom pod Goricom.

"Možda ovo nije odlučujuća, ali jeste jedna od najtežih utakmica do sada. Pobjedom bismo napravili veliki korak, ali i opet će ostati da se igra dosta, u opticaju će biti još devet bodova - napomenuo je Brnović, istakavši da Engleska nije jedini rival Crnoj Gori.

"Ne daj bože da nas Ukrajinci pobijede, mogli bi da na kraju budu i prvi u grupi. A bili su posljednji. Njima u Podgorici možda i bod odgovara da budu drugi. A nama bod ne odgovara, zato moramo da idemo na pobjedu. Ukrajina igra bolje u gostima nego kod kuće, ali dobro smo ih snimili i mislim da ne mogu da nas iznenade", istakao je Brnović.

I ponovo hendikepi - Drinčić je povrijeđen, Džduović i Novaković suspendovani, nema Vukčevića i Jovanovića koji su bez kluba...

"Jesu nam potrebni, ali neću da pravim alibije. Vjerujem da će igrači koji su tu kvalitetom i karakterom moći da iznesu utakmicu".

Jovanović i Vukčević sami sebe otpisali

Branko Brnović je pozvao debitanta Marka Vešovića iz Crvene zvezde.

"Pratimo ga već neko vrijeme, igra standardno u Crvenoj zvezdi. Vidjećemo na treninzima kako se ponaša i može li da se uklopi u reprezentaciju", kazao je Brnović.

Prvi put od formiranja reprezentacije 2007. godine, na spisku nema Simona Vukčevića i Milana Jovanovića a da razlog nisu povrede ili kartoni.

"Vukčević i Jovanović su sami krivi za to što im se dešava. Ovog puta nisam mogao da pređem preko toga. Moraju da nađu klub, da izbore mjesto u timu, pa da opet budu sa reprezentacijom", izjavio je crnogorski selektor.

Osim njih, na spisku nema suspendovanih Mitra Novakovića i Miodraga Džudovića, povrijeđenog Nikole Drinčića, kao ni Vukašina Poleksića, koji je posljednji put branio za Debrecin 2. septembra.

Na spisku je ponovo vezista Rapida iz Beča Branko Bošković, koji se povrijedio uoči mečeva sa Moldavijom i Engleskom u martu, kao i vezista Torina Marko Bakić, koji je prvi i jedini put do sada bio sa A reprezentacijom na prijateljskom meču sa Letonijom u avgustu.

Volim i povrijeđenog Drinčića da imam na spisku

Novina je i rezervni spisak fudbalera, koji je saopštio Branko Brnović uz 22 igrača sa glavne liste.

Na rezervnom spisku su golman Sutjeske Ivan Janjušević, napadači Zenita Luka Đorđević, OFK Beograda Petar Grbić, Budućnosti Stefan Mugoša, kao i vezista Krasnodara Nikola Drinčić!

Upitan da li postoji i tračak nade da se Drinčić oporavi, Brnović je odgovorio zanimljivom opaskom:

"Njega i povrijeđenog volim da vidim na spisku!"

Drinčić se povrijedio još u januaru, ali je tek nakon dva mjeseca operisao kost u stopalu, zbog pogrešne procjene klupskih ljekara.

Igrači sa rezervne liste priključiće se A timu u slučaju da neko otpadne sa glavog spiska.

"Mnogi igrači imaju utakmice za klubove. Bakić je napustio teren na meču protiv Torina, mislili smo da je povrijeđen, ali srećom u pitanju su samo grčevi. Pripreme će početi već 25. maja, i to sa osam igrača, jer se mnogim igračima ranije završava prvenstvo. Ostali će se priključiti četiri dana kasnije, osim možda Zverotić i Delibašić, koji 1. juna igraju za svoje klubove.

Jovetić će odlučiti neki ključni meč

Crna Gora je u drugom poluvremenu protiv Engleske igrala sa čak četiri napadača, ali je bila u rezultatskom minusu. Brnović kaže da protiv Ukrajine neće srljati, iako je njegov dosadašnji rad pokazao da spada u trenere koji vole da rizikuju.

"Naravno da neću igrati sa tri ili četiri napadača, osim ako ne osjetim trenutak da to moram da uradim. A iskreno se nadam da neću imati potrebe - rekao je Brnović.

Stevan Jovetić je u nedjelju postigao prvi gol za Fiorentinu od početka marta, a Brnovića ne brine to što nije pogodio za reprezentaciju u zvaničnom meču još od septembra 2011. i meča u Velsu.

"Ubijeđen sam da će Jovetić odlučiti neku utakmicu koja će nam biti mnogo, mnogo bitna", kazao je crnogorski selektor.

Galerija

Bonus video: