Oproštaj Sergeja Ignaševiča uz zahvalnicu Fife

"Pobjedniku, rekorderu i primjeru idealnog profesionalca, Sergeju Ignaševiču, hvala ti za godine blsitave karijere i zato što si tako sjajkno igrao na Mundijalu", zahvalila se Fifa.
0 komentar(a)
Sergej Ignaševič, Foto: Sports.ru
Sergej Ignaševič, Foto: Sports.ru
Ažurirano: 08.07.2018. 13:59h

Mundijal je dočekao kao fudbalska ikona Rusije, završio je učešće na njemu sa oreolom svjetske fudbalske zvijezde - Sergej Ignaševič, 38-godišnji štoper "zbornaje" i CSKA, odlučio je da kopačke okači o klin.

Prema izdanjima na domaćem šampionatu, u sudarima sa najboljima Ignaševič je bio jedan od najbolje ocijenjenih igrača Mundiajla na svojoj poziciji. Beskompromisni, ali korektni borac je objavio kraj nakon penal lutrije koja je u četvrtfinalu pripala Hrvatskoj.

"To je bilo to! Jako mi je komplikovano da donesem odluku - preplavljeni su mi nalozi na društvenim mrežama riječima podrške i svakome se ne mogu pojedinačno zahvaliti. Zato hvala svima! Nisam ni sanjao da ću karijeru završiti na tako visokom nivou. Srećan što sam bio dio te nevjerovatne ekipe, njenog trenera i cijele fudbalske Rusije u proteklih 20 godina. Posebno se moram zahvaliti svim navijačima CSKA! To je bio slavan period... Čvrst zagrljaj za sve", naglasio je Ignaševič.

Najstariji ruski reprezentativac je na Mundijalu odigrao svaki minut selekcije Rusije, s tim, što je protiv Španije i Hrvatske bio po 120 minuta na terenu.

On je sa CSKA osvojio šest titula prvaka Rusije, Kup i Superkup Rusije po sedam puta, a u sezoni 2004/2005. osvojio je Kup Uefa. Rekorder je ruske Premijer lige po broju odigranih utakmica, ali i rekorder je po broju nastupa za "zbornaju" sa 127 utakmica.

"Znao sam da će Ignaševič imati dugu i uspješnu kariejru, jer je primjer nevjerovatnog profesionalca", govorio je o njemu Kejsuke Homda, japanski reprezentativac i nekadašnji saigrač u "crvenoarmejcima".

Ignaševičeva klasa, ponašanje na terenu i izvan njega je primjer koji treba slijediti smatra i Fifa.

"Pobjedniku, rekorderu i primjeru idealnog profesionalca, Sergeju Ignaševiču, hvala ti za godine blsitave karijere i zato što si tako sjajkno igrao na Mundijalu", zahvalila se Fifa.

Bonus video: