Minimalan poraz, ali je istorija ispisana

Bosna i Hercegovina slavila sa 3:2 samo zahvaljujući većem iskustvu. Poraz, ipak, ne boli. Crnogorske dame u kopačkama odigrale su prvi zvanični meč
0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2012. 16:54h

Na pomoćnom terenu Sportsko rekreativnog centra Topolica, ispisana je nova, nadamo se, uspješna stranica u istoriji crnogorskog fudbala. Pet godina nakon nastupa muških kolega, i crvene dame u kopačkama odigrale su prvi zvaničan meč u dresu sa državnim grbom, i potpuno opravdale ukazano povjerenje selektora Zorana Mijovića. Poraz od Bosne i Hercegovine (3:2) stigao je samo zbog neiskustva u odnosu na protivnički tim.

Stara floskula da je svaki početak težak, što se domaćih fudbalerki tiče, pokriće je imala u početnih 20 minuta meča kada je mladim, možda i neiskusnim igračicama na međunarodnoj sceni, trebalo vremena da se oslobode početnog grča i zaigraju onako kako se od njih očekuje. Po iskustvo znatno starija reprezentacija BiH, stigla je do minimalnog trijumfa 3:2, ali je u pojedinim trenucima meča nije bila bolji rival od domaće reprezentacije. Za reprzentaciju u povoju ovo je bila dobar početak uspješne budućnosti.

"Znali smo šta nas čeka, prije svega rival koji je znatno iskusniji od nas. Iako smo doživjeli poraz u prvom zvaničnom meču, ne mogu biti nezadovoljan igrom i zalaganjem mojih reprezentativki. Odlično smo parirali gošćama. U pojedinim trenucima možda bili i bolji rival, a vjerujem da ćemo sve ono što možda nije bilo dobro u ovom prvom meču ispraviti već za dva dana u Podgorici", istakao je vidno zadovoljan selektor ženske fudbalske reprezentacije Zoran Mijović.

Oprezan početak obje selekcije nije donio veliko uzbuđenje u prvom poluvremenu, gošće su prve zaprijetile preko Spahić, istakla se golmanka Čađenović. Nakon oslobađanja početnog pritiska, "crvene" su najbolju priliku da prvi dio igre okončaju u svoju korist imale u 40. minutu. Korner je odlično izvela kapitenka Vukčević, najbolja u skoku bila je Arnisa Kuč, članica Ekonomista, ali je njen šut glavom završio pored desne stative golmanke BiH, Hodžić.

Sve vrijedno pomena izdešavalo se u intervalu od 55. do 74. minuta. Gošće su u 55. minutu stigle do prednosti. Nakon dobre asistencije Murić, igračici Sarajeva, Kršo, nije bilo teško da dovede gošće u prednost.

Tri minuta kasnije stiglo je zasluženo poravnanje. Novo odlično ubacivanje Vukčević, na pravi način je ispratila Tina Malesija, i rutinski upisala prvi istorijski gol za ženski fudbal u Crnoj Gori.

Svega dva minuta kasnije, "bijele" su se ponovo radovale. Nepažnju odbrambenog reda Crnogorki, iskoristila je članica danskog Alborga Šabić, i sa par metara plasirala loptu iza nemoćne Čađenović.

A onda je u 66. minutu viđen najljepši potez na utakmici. Još jedan fantastičan prekid izvela je crnogorska kapitenka i članica Real Marsika iz Italije, Marija Vukčević, lopta se odbila od prečke i završila u mreži gostujuće selekcije. Gol i potez na kojem bi joj mogle pozavidjeti i muške kolege.

U 74. minutu, riješeno je pitanje pobjednika. Nakon brze transformacije gostujuće reprezentacije i akcije u koprodukciji Šapić – Kršo, napadačica gostiju postigla je drugi gol na meču i osigurala trijumf svojoj reprezentaciji.

Crna Gora - BiH 2:3

Bar – Pomoćni teren SC "Topolica". Gledalaca: oko 400. Sudije: Luka Radulović (Crna Gora), Nikola Vujović (Crna Gora), Srđan Jovanović (Crna Gora). Strijelci: Malesija 58, Vukčević 66. minut (Crna Gora), Kršo 55, 74 i Šabić 61. minut (BiH).

Crna Gora: Čađenović 7, Radanović 7, Velašević 7 (Vešović), Vujošević 7 (Đoković), Popović 7, Bjelica 7, Malesija 7 (Vidić 7), Turčinović 7 (Mrkić), Bulatović 7,5, Vukčević 8, Kuč 7,5.

Bosna i Hercegovina: Hodžić 7,5, Hadžić 7 (Nikolić 7), Dijaković 7, Ašćerić 7,5 (Džemidžić 6,5), Spahić 7, Fetahović 7, Murić 7,5 (Šešlija), Jeftić 7 (Hadžić), Šabić 8, Spahić 7,5 (Kuliš), Kršo 8,5.

Bonus video: