"As": Sedam Titeovih grešaka koje su koštale Brazil

Kobna za Brazilce bila je Belgija, koja je sinoć u Kazanju slavila sa 2:1
0 komentar(a)
Mundijal u Rusiji Tite Brazil, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji Tite Brazil, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2018. 14:37h

Brazil je u stao u četvrtfinalu Mundijala, san o svjetskoj tituli traje još od 2002. godine i trajaće makar do Katara 2022.

Kobna za Brazilce bila je Belgija, koja je sinoć u Kazanju slavila sa 2:1, a španski list "As" je u analizi neuspjeha "karioka" našao sedam grešaka selektora Titea.

1. TAKTIKA PROTIV BELGIJE

Tite je ozbiljno pogriješio u taktičkom pristupu protiv Belgijanaca, koji su probijali protivnika oružjem koje je upravo trebalo da upotrijebi Brazil - napadanjem prostora. Roberto Martines je možda i iznenadio kolegu time što je zaigrao Maruan Felaini, čime je više slobode u igri dobio Kevin de Brujne. Belgija je učinila da u većem dijelu prvog poluvremena bude mnogo praznog prostora između Fernandinja i odbrane, što im je i donijelo dva gola prednosti. Bio je to šah mat Martinesa protiv Titea", navodi "As".

2. NEDOSTATAK LIDERA

Titeu se zamjera i to što na terenu na Mundijalu nije imao ni kapitena, niti lidera, jer je u svakoj utakmici mijenjao igrača koji je nosio traku. Taj sistem rotacije kapitena je u početku bio zanimljiv, ali je u praksi pokazao dvije stvari - da Tite ili nema hrabrosti da izabere "šefa" ili jednostavno ne postoji nijedan igrač koji bi to bio. U suštini, sve se svodilo na to da ekipu vuče Nejmar.

3. KOCKANJE SA NEJMAROM

Tite je tokom priprema sve karte bacio na oporavak Nejmara. Pokazalo se da mu se ta kocka nije isplatila. Nejmar ne samo da nije igrao kako se očekuje, već je u svakom meču izgledao kao igrač koji psihički nije spreman za ovakvo takmičenje. Pravio je greške, borio se sa sudijskim odlukama i protivnicima, ali i učinio da ga neutralni navijači ne vole. Bio je nezreo za ovaj trenutak.

4. POJEDINCIMA JE PREVIŠE VJEROVAO

Tite je platio i za to što je previše vjerovao nekim igračima, piše "As".

Konkretno, insistirao je na tome da uvijek u prvom timu bude Paulinjo, iako vezista Barselone nije bio na nivou igara iz prethodne sezone. Isto može i da se kaže za Gabrijela Žezusa - napadača koji je Mundijal završio bez gola, ali i bez asistencije", ističe madridski sportski list.

5. FILIPE LUIS I FIRMINO

Tite je za četvrtfinale u tim vratio Marsela i rekao da su kriterijumi takvi da bek Real Madrida mora da igra. Ali, šta je sa Filipeom Luisom? Bio je jedan od najboljih protiv Srbije, imao je odličnu rolu u oba pravca... Ako je Tite želio da se vodi pravim kriterijumom onda je trebalo da Luis igra i protiv Belgije. Firmino? Imao je fantastičnu sezonu sa Liverpulom, a i kad god je ušao u igru na SP doprinio je boljoj igri Brazila. Poslije onakve sezone sa "redsima" nije zaslužio ovakvu ulogu na Mundijalu.

6. POVREDE

Nejmar, Fred, Renato Augusto, Daglas Kosta, Filipe Luis, Fagner, Danilo, Paulinjo..., svi oni su imali probleme sa povredama tokom priprema i na Mundijalu. Intenzitet treninga i preopterećenje je na pripremama u jednom momentu i učinilo da igrači podignu glas. Brazil kada je najviše trebalo nije imao spremne alternative.

7. NEDOSTATAK OPCIJA NA KLUPI

Posljednja Titeova greška je povezana sa pretposljednjom. "Kariokama" su nedostajale adekvatne zamjene u veznom redu i napadu. Tite je priznao da nije koristio Freda zato što je bio povrijeđen na pripremama. Kao što smo napisali, Paulinjo nije bio na svom nivou i nedostajao je igrač koji može da ga zamijeni. Tite je pogriješio što je povrijeđenog igrača (Freda) odveo na Mundijal i tako učinio da neki od talenata, poput Artura, gleda Svjetsko prvenstvo iz dnevne sobe u svom domu", naveo je "As".

Bonus video: