"Orlovi" protiv demona prošlosti

Benfika na „Amsterdam areni” mora da pobijedi i Čelzi, ali i demone prošlosti jer je izgubila šest posljednjih finala evropskih takmičenja u kojima je nastupila!
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 13:47h

Benfika ili Čelzi - večeras će biti jasno kome ide utješna nagrada ove sezone, kako odavno zovu Ligu Evrope u fudbaskim krugovima.

I jedni i drugi su u Ligu Evrope stigli poslije eliminacije iz Lige šampiona. Ovo takmičenje definitivno nije na nivou na kojem i Liga šampiona, ali se u 90 minuta zaboravlja sve - cilj je trofej koji „vadi” sezonu i koji ova dva kluba nisu nijednom osvojila u istoriji.

Benfika na „Amsterdam areni” mora da pobijedi i Čelzi, ali i demone prošlosti jer je u nevjerovatno lošoj seriji - izgubila je šest posljednjih finala evropskih takmičenja u kojima je nastupila!

"Orlovi" su se osam puta borili za evropski trofej, a nakon što su osvajali Kup šampiona protiv Barse i Real Madrida, uslijedila je crna serija i porazi u istom takmičenju od Milana dva puta, Intera, Mančester junajteda i PSV-a, kao i u Kupu Uefa protiv Anderlehta.

"Benfika je tim koji ima istoriju i znamo da se na finale čeka odavno. Sada imamo šansu da promijenimo sve i da ispišemo novu stranicu. Ako želimo da mijenjamo istoriju, ovo je pravi momenat za to", rekao je vezista Benfike Nikolas Gaitan.

Benfika je posljednji put bila učesnik finala 1990. godine - tada je Milan na bečkom "Prateru" slavio sa 1:0 golom Franka Rajkarda i ugrabio trofej u Kupu šampiona.

S druge strane, Čelzi nema tako bogatu istoriju kao portugalski gigant. Njegov evropski pohod je počeo dolaskom Žozea Murinja 2004, a donio je rezultat prošle godine kada je osvojena Liga šampiona.

Rafael Benites želi da u velikom stilu ode iz Londona i trofejom Romanu Abramoviču da do znanja da nije pogriješio kada ga je doveo u novembru 2012.

Čelzijev Brazilac Ramireš, koji je 2010. stigao na „Stamford bridž” baš iz Benfike, najavljuje veliku bitku.

"Uvijek sam naklonjen bivšem klubu, moje srce je u Lisabonu, ali večeras sam na drugoj strani. Prije meča su razgovarati i šaliti se sa bivšim saigračima, ali na terenu sam spreman na rat. U igri je trofej i očekujem žestoku utakmicu", kazao je Ramireš.

I David Luiz će igrati protiv bivšeg kluba (stigao u Čelzi 2011).

"Želim da sezonu završim trofejom", istakao je Luiz.

Ako "plavci” osvoje ovaj trofej postaće prvi tim koji je odmah poslije Lige šampiona osvojio i manje evropsko takmičenje.

Takođe, londonski klub ima priliku da pobjedom postane jedan od četiri kluba (uz Juventus, Ajaks i Bajern) koji je kompletirao sva tri velika evropska trofeja - Ligu šampiona, Ligu Evrope i Kup pobjednika kupova koji se ne igra još od 1999.

Čelzi večeras ne može da računa na povrijeđenog Edena Azara, a pod znakom pitanja je Džon Teri.

Vjerovatni sastavi

Benfika (4-2-3-1): Artur - Maksi Pereira, Luizao, Garaj, Melgareho - Matić, Peres - Salvio, Lima, Gaitan - Kardoso.

Čelzi (4-2-3-1): Čeh - Aspilikueta, Kejhil, Ivanovic, Kol - David Luiz, Ramireš - Oskar, Mata, Mozes - Tores.

Galerija

Bonus video: