Više od 160 učesnika programa "Respect"

Najboljima je nagrade i medalje uručila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Sju Kej Braun.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 13:26h

Evropska nedjelja fudbala u okviru projekta Uefe “Respect”, održaće se i u Crnoj Gori sa četiri sportska događaja za više od 160 sportista Specijalne olimpijade Crne Gore. Promociju fudbala za sve, Specijalna olimpijada Crne Gore započela je u subotu uz podršku Fudbalskog saveza Crne Gore, turnirom osam ekipa na stadionu Mladosti na Starom aerodromu.

Učestvovalo je osam timova iz Nikšića, Bijelog Polja, Zelenike i Podgorice, koji su bili sastavljeni od sportista i partnera Specijalne olimpijade Crne Gore. Najboljima je nagrade i medalje uručila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Sju Kej Braun.

"Cilj je da cijela evropska fudbalska zajednica stvori više mogućnosti u fudbalu za osobe sa intelektualnim smetnjama. Širom Evrope više od 50.000 sportista će učestvovati u 400 događaja u 50 zemalja članica Uefe. U projekat je uključeno 37 nacionalnih fudbalskih saveza i preko 60 fudbalskih klubova širom Evrope, uključujuci i globalno popularne ekipe poput Seltika, Totenhema, Intera... Uključene su i lige, poput italijanskih Serija A i Serija B, Poljska i Mađarska liga... Svi oni uključeni su u projekat treninga za igrače sa intelektualnim smetnjama u razvoju", kazao je direktor Specijalne olimpijade Crne Gore, Dejan Pančić.

Fudbal je najpopularniji od 33 zvanična sporta koje nudi Specijalna olimpijada, sa ukupno 128.000 registrovanih fudbalera.

"Fokus evropske nedjelje fudbala u 2013. godini je uključivanje osoba bez smetnji, odnosno utakmice združenih timova, koje čine osobe sa smetnjama i bez smetnji u razvoju. Uz podršku FSCG i Fudbalskog saveza Srednje regije, te FK Mladost, 11. maja od 10 do 15 sati smo održali odlično takmičenje koje je bilo odlična promocija poštovanja, prihvatanja i uključivanja osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju", zaključio je Pančić.

Bonus video: