Hajduk stiže na Cetinje

Posljednji put, publika na cetinjskom stadionu gledala je nekog prvoligaša 1988. godine, u šesnaestini finala Kupa Jugoslavije, kada su igrali Lovćen i Partizan
108 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 09:16h

Ovoga ljeta na Obilića poljani koplja će ukrstiti dva najstarija fudbalska kluba bivše SFRJ - Hajduk i Lovćen. Tako će prvi put nakon 25 godina na Cetinju gostovati jedna od ekipa “velike četvorke” jugoslovenskog fudbala.

Posljednji put, publika na cetinjskom stadionu gledala je nekog prvoligaša 1988. godine, u šesnaestini finala Kupa Jugoslavije, kada su igrali Lovćen i Partizan.

Trofejni hrvatski tim dolazi na Cetinje povodom 100-godišnjice postojanja FK Lovćen. Ova revijalna utakmica dogovorena je tokom posjete delegacije Prijestonice Cetinje gradu Splitu, gdje se na stadionu “Poljud” sastala sa rukovodstvom Hajduka.

Iz Prijestonice navode da je razgovor upriličen posredstvom Grada Splita, nakon što im je predočena inicijativa rukovodstva i simpatizera Lovćena da gost cetinjskog kluba, u čast 100-godišnjice postojanja, bude trofejni splitski tim.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić prihvatio je poziv gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića da popularni “bili” gostuju na Obilića poljani povodom obilježavanja vijeka postojanja najstarijeg crnogorskog kluba.

Tokom posjete Hajduku, razmatran je i potencijalni termin odigravanja susreta, koji će u bitnoj mjeri zavisiti od obaveza oba kluba, odnosno kalendara takmičenja. Predsjednik Hajduka Brbić naglasio je da će o gostovanju na Cetinju predstojećih dana informisati trenera Igora Tudora i ostatak stručnog štaba, kako bi se što skorije precizirao termin dolaska Splićana na Cetinje.

Kao jedan od mogućih termina, nagoviješten je period po završetku takmičarskih sezona u Crnoj Gori i Hrvatskoj, što će zavisiti od eventualnog plasmana Hajduka u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Prema drugoj mogućoj soluciji, Lovćen i Hajduk igrali bi do kraja ljeta, a kao jedan od prihvatljivih termina nameće se i početak septembra, kada će u prvenstvima obje zemlje, usljed kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, biti pauza.

Lovćen i Hajduk su prvi međusobni meč odigrali u avgustu 1922. godine na Cetinju, kada je Hajduk pobijedio rezultatom 5:0. Zasad posljednji, sedmi susret Lovćena i Hajduka odigran je u decembru 1948. godine, takođe na Cetinju – pred 5.000 gledalaca pobijedili su Splićani rezultatom 4:2.

Bonus video: