Urugvajski zid pred naletima francuskog uragana

Urugvaj je bio šampion svijeta 1930. i 1950. godine, a od tada je najdalje stizao do 4. mjesta 1954, 1970. i 2010. godine
59 pregleda 0 komentar(a)
urugvaj, Foto: Reuters
urugvaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2018. 09:29h

U Nižnjem Novgorodu od 16 časova po našem vremenu sudariće se dvije potpuno različite selekcije.

Urusi, koji sa tandemom štopera Atletiko Madrida Dijego Godin - Hose Himenes, jako teško primaju golove, pa im je mrežu u Rusiji do sada samo zatresao kolega po poziciji i nekada veliki rival iz Reala, Portugalac Pepe.

Na drugoj strani pakleni napad, sa lucidnim Antoanom Grizmanom i Kilijanom Mbapeom, za kojeg se nakon perfektnog izdanja protiv Argentine (dao dva gola i izborio penal u pobjedi 4:3) uglas priča da je budući broj 1 svjetskog fudbala. A iza njih moćni vezni red, predvođen neprelaznim N’Golom Kanteom i Polom Pogbom, koji u dresu „trikolora” pokazuje sve ono što je kod Žozea Murinja u Mančester junajtedu nekako gurnuto pod tepih...

“Pobjednika će odlučiti mali detalji. Ne smijemo da dozvolimo jeftine kornere ili slobodne udarce blizu šesnaesterca, jer su oni veoma opasni u tim situacijama. Moramo da odigramo najbolje što možemo, jer su između nas i njih male razlike. Meč će biti potpuno drugačiji od onog protiv Argentine”, upozorio je golman i kapiten „galskih pjetlova” Igo Ljoris.

Čuvar mreže Totenhema se priprema i na mogućnost da se meč riješi izvođenjem penala.

“U penal seriji morate da imate sreće, ali možete i da se pripremite. Ne samo kao golman, već i oni koji izvode udarce”, rekao je Ljoris.

U najavi utakmice sa Urugvajem, Didije Dešan je hvalio jednu, a kritikovao svoju drugu mladu zvijezdu, drugog i četvrtog najskupljeg fudbalera svih vremena - Mpabea i Usmana Dembelea.

“Kilijan je odigrao odlično protiv Argentine, što je uperilo svjetla na njega. Stekao je ime, ali je imao dovoljno vremena da se spusti na zemlju. Pametan je momak, sluša savjete i zna da se u sportu prošlost zaboravlja. Bez obzira na to kakav je talenat, u tim godinama mora da uči i on je toga svjestan - rekao je selektor „trikolora” na pres konferenciji, a u intervjuu njemačkom „Bildu” potkačio momka koji je prošlog ljeta štrajkom izdejstvovao transfer u Barselonu:

“To je bilo neprihvatljivo ponašanje. Dembeleov stav je izazvao problem Borusiji, njegovim saigračima, ali i nacionalnom timu. Nisam mogao da ga zovem, jer nije trenirao. Ne možemo da tolerišemo takvo ponašanje naših igrača.”

Dešan će izaći na crtu legendarnom selektoru Urugvaja, 71-godišnjem Oskaru Tabaresu. Učitelj je stekao simpatije svjetske javnosti jer vodi ekipu i pored Gijen-Bareovog sindroma, pa stoji kraj terena na štakama. Čovjek koji je preuzeo Uruse 2006. godine, nakon što su u baražu za Mundijal ispali od Australije, osvojio je Kopa Ameriku 2011, kada je izabran i za najboljeg selektora na svijetu u anketi Instituta za fudbalsku istoriju i statistiku.

U Južnoj Africi je osvojio 4. mjesto, prije četiri godine u Brazilu ispao u osmini finala od Kolumbije, a sada opet želi među četiri najbolja. Dosta toga će, međutim, zavisiti od stanja u kojem je Edinson Kavani, strijelac oba gola u osmini finala protiv Portugala (2:1).

“On je veoma važan igrač za nas i igrao je veoma dobro. Čim se povrijedio, uradio je sve što je mogao da se oporavi i ispuni snove. Neću ništa više reći o Kavaniju, ne želim da igram igre. Uskoro ćete znati ko će igrati, a ko će biti na klupi”, rekao je Tabares novinarima.

Urugvaj je bio šampion svijeta 1930. i 1950. godine, a od tada je najdalje stizao do 4. mjesta 1954, 1970. i 2010. godine. Na pitanje da li njegov tim može do titule, iskusni stručnjak je spustio loptu.

“Znamo kolika smo zemlja, koliko stanovnika imamo, koje su nam karakteristike i limiti”, aludirao je na činjenicu da Urugvaj ima svega 3,3 miliona stanovnika. “Nikada nismo favoriti. Ako razmišljamo o osvajanju titule, to moramo da čuvamo za sebe, jer to nije dobro za fokus i koncentrisanost.”

Sjećanje na jedinu pobjedu Francuske nad Urugvajem

Bio je 21. avgust 1985. godine, „Park prinčeva” je bio domaćin prvog od, ispostaviće se, svega dva interkontinentalna kupa nacija.

Sudarili su se Francuska i Urugvaj, osvajač Eura 1984. protiv šampiona Kopa Amerike 1983. godine. Urusi su već obezbijedili plasman na Svjetsko prvenstvo, a „galski pjetlovi” još nisu bili završili posao u grupi 4, u kojoj su u direktnom duelu u novembru te godine savladali Jugoslaviju 2:0, takođe na „Parku prinčeva”, i otišli u Meksiko sa 11 bodova, koliko su imali i Bugari.

“Ako Urugvaj pobijedi, pomisliće da su svjetski prvaci. Ne smijemo to da im dozvolimo”, govorio je Luis Fernandes, tada sjajni vezista Francuske, a kasnije trener Pari Sen Žermena, Atletik Bilbaoa, Espanjola, Betisa...

“Ne osjećam kao da igramo finale Mundijala”, nadovezao se Maksim Bosi.

Pred svega 20.000 gledalaca, Francuzi su slavili golovima Dominika Rošetoa u 5. i Hosea Turea u 56. minutu. Bila je to i ostala jedina pobjeda „trikolora” nad Urugvajem, koji u međusobnim obračunima ima dvije pobjede i četiri remija.

Posljednji put su se sastali 5. juna 2013. godine, kada je Didije Dešan na čuveni „Sentenario” izveo kombinovani tim, sa svega jednim igračem koji bi danas trebalo da startuje (Olivijeom Žiruom) i zgubio 1:0. Gol odluke je dao Luis Suares u 50. minutu.

Argentinac na centru, a na dvije strane najveći rival i dželat „gaućosa”

Na centru Nestor Pitana, a na dvije strane trenutno najomraženije fudbalske nacije u Argentini - vječiti rival Urugvaj i tim koji je zadao posljednji udarac generaciji „gaućosa” projektovanoj da bude šampion svijeta.

Da li su ljudi iz Sudijskog komiteta Fife imali u vidu ove činjenice kada su Argentinca odabrali za arbitra prvog meča četvrtfinala Mundijala u Rusiji? Niko ne zna, ali ostaje nada da će bivši glumac dobro odraditi svoju rolu...

Ovo će mu biti četvrti meč na Mundijalu u Rusiji, jer je sudio duel na otvaranju Rusija - Saudijska Arabija, te Meksiko - Švedska i Hrvatska - Danska. Očito je opravdao povjerenje, za razliku od Njemca Feliksa Briha, koji je poslat kući nakon samo jednog meča i grešaka na utakmici Srbija - Švajcarska.

“To je slučajnost što on sudi, ali je činjenica da nikada nismo dobili utakmicu koju je vodio Pitana. Ali, ne želim da se uplićem u te priče. Nije važno da li je Argentinac ili ne, on je dobar sudija”, naglasio je selektor Urugvaja Oskar Tabares.

Bonus video: