Real sanja podvig Deportiva

Tim iz La Korunje je bio otpisan, jer je poražen od tadašnjeg prvaka Evrope Milana na “San Siru” sa 4:1, ali je na “Riasoru” uradio nešto nezamislivo i slavio sa 4:0
83 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 11:21h

Nakon 4:1 u prvom meču, gotovo niko ne vjeruje da Real Madrid može da se domogne finala Lige šampiona.

Na “Santjago Bernabeuu” mogu samo da prizivaju sreću i nadaju se čudu kakvo je viđeno baš na teritoriji Španije.

U pitanju je, naravno, epski podvig Deportiva - tim iz La Korunje je bio otpisan, jer je poražen od tadašnjeg prvaka Evrope Milana na “San Siru” sa 4:1, ali je na “Riasoru” uradio nešto nezamislivo i slavio sa 4:0.

Tog 7. aprila 2004. ispisana je jedna od najljepših stranica istorije galicijskog kluba, a UEFA se na svom sajtu podsjetila tog meča.

“Niko nije vjerovao da to možemo da uradimo, pogotovo ne protiv Milana”, riječi Valtera Pandijanija bile su najbolji uvod za tekst na sajtu Evropske kuće fudbala.

Otvorio goleadu: Valter Pandijani

Najoptimističniji navijači Depora su te vrele aprilske noći stigli na stadion samo sa željom da se njihovi ljubimci dostoje oproste od elite.

Trener Havijer Irureta ih je ohrabrivao, govorio da vjeruju u snove i obećao da će od prvog minuta napasti šampiona Evrope poput uragana.

I, nakon što su već na startu preživjeli veliku šansu Jon-Dala Tomasona, njegovi igrači su napali baš poput uragana, a Pandijani je pogodio u 5. minutu.

Tri godine ranije, Urugvajac je inspirisao veliki preokret Super Depora, koji je na svom terenu gubio 3:0, ali je savladao Pari Sen Žermen i napravio ključni korak ka četvrtfinalu Lige šampiona.

A tog, sada već čuvenog 7. aprila 2004. godine, 10 minuta prije poluvremena maestro Huan Karlos Valeron je postigao jedan od svojih rijetkih golova glavom.

“Riasor” se tresao, baš kao i Milan. Depor je osjetio priliku i u 44. minutu stigao do željenog rezultata, kada je Alesandro Nesta pogriješio, a Albert Luke pretrčao 20 metara i sjajnim udarcem pogodio gornji ugao Didinog gola.

Milan je pokušao da se vrati, ali je ikona kluba iz La Korunje, Fran, u 76. minutu postavio konačnih 4:0. Bila je to prava nagrada za čovjeka koji je čitavu karijeru proveo na “Riasoru”.

Deportivo je tako postao prvi klub koji je nadoknadio minus od tri gola u istoriji Lige šampiona.

Galerija

Bonus video: