Borusija Dortmund: Klub koji crpi snagu iz naroda

"Borusija je ogromna porodica u kojoj igrači uživaju i nigdje nemaju takvu slobodu", kaže predsjednik Borusije Hans Joahim Vacke
50 pregleda 7 komentar(a)
Borusija Dortmund, Foto: FoNet/EPA
Borusija Dortmund, Foto: FoNet/EPA
Ažurirano: 28.04.2013. 07:00h

Bili su u grupi smrti i osvojili je ispred prvaka Engleske, Španije i Holandije. Borusija je upozorila najmoćnije, koji iz fudbalskih lekcija dobijenih u jesenjem dijelu Lige šampiona, očito nisu učili. Pokazao je to raspad sistema najtrofejnijeg i najvećeg svjetskog kluba, Reala, na fudbalskom hramu Sjeverne Vestfalije.

Da holandska trojka sudija na čelu sa Kujpersom nije predvidjela dobru poziciju Marka Rojsa, Realu bi pukla i „petarda” na „Vestfalenu”. Ipak, malo ko sumnja da Dortmund može prokockati 4:1 u revanšu na „Bernabeuu”.

U drugom polufinalu Bajern je ponizio Barselonu na „Alijanc areni”, pa na „Nou kamp” putuje sa nedostižnih 4:0. Za jednog čovjeka, tvorca sjajne Borusije i njenog predsjednika, Hans Joahima Vackea to nije iznenađenje.

"Bajern je apsolutni favorit Lige šampiona. I biće to i u narednih 10 godina. Već 50 godina su u vrhu i nikada Bavarci nijesu napravili grešku, a iza njih stoji moćna i velika regija, Bavarska, koja je doživjela pravi ekonomski bum. Iskoristili su klauzulu u ugovoru našeg Marija Gecea i pojačali se, a ja pitam sve. Ko je još može da ih pojača? I nije sigurno da će Robert Levandovski preći baš tamo, jer je Bajern ionako savršeno ukomponovana i snažna, fantastična ekipa. Mi se ne predajemo, pokušaćemo rezultatski da ih porazimo, uspijevali smo to i ranije, ali je potrebno da se naša, Sjeverna Vestfalija jako razvija kako bismo i ekonomski parirali Bajernu za 30 godina", kazao je poslovično iskreni Vacke.

Prodali ste Gecea Bajernu, spekuliše se da će put Minhena i Levandovski. Kako mislite sa takvim odlivom da ostanete u vrhu i ko još odlazi iz Borusije?

"Ovoga ljeta može da ode još samo Levandovski, a možda odlučimo da ostane još godinu. Mi pravimo strategiju za dvije-tri godine. I ne razmišljamo na način da je poželjnije da naše igrače prodamo u Englesku, nego da ojačamo Bajern. Mi se sa njima ekonomski ne možemo da se trkamo. Samo igrač za kojeg imamo adekvatnu zamjenu može da ide, Kagavu smo prodali Mančester junajtedu, jer smo znali da Marko Rojs može da preuzeme njegovu ulogu".

"Kagavu smo doveli za samo 350.000 eura, a prodali za više od našeg najvećeg transfera, dovođenja Rojsa za maksimalnih 17 miliona. Preko te sume ne idemo, a željeli smo da vratimo Rojsa, koji je iz Dortmunda i prošao je mlađe selekcije Borusije. I to je sjajna investicija, jer je već napredovao i vrijedi više. Mi ne želimo investitora koji će doći i reći: „Dovodim zvijezdu, ma koliko da košta”. Nama to ne treba, jer naši navijači žele da aplaudiraju svojim ljubimcima. I recimo da je meč sa Realom pokazao da je Gindogan više nego dostojna zamjena skupo prodatom Nuriju Šahinu!

Iz tabora najvećeg rivala, Bajerna, odavno kruži priča da za razliku od njih niste internacionalni, nego regionalni klub. Zar uz dvije duple krune u Njemačkoj, uz uspjeh u Ligi šampiona nema interesovanja jakih investitora?

"Ima, ali 99,9 odsto naših navijača je protiv toga, a mi sve radimo u skladu sa željama naroda. Fudbal je narodni sport, na naše utakmice dolaze fanovi a ne klijenti kao na primjer na „Stamford bridžu”. I zato držimo najniže cijene ulaznica u Evropi na ovom nivou takmičenja. Najjeftinije su oko 11 eura, iako smo svjesni da bi i višestrukim povećanjem cijena, naše tribine stalno bile pune. Kod nas se znaju pravila, Borusija je ogromna porodica u kojoj igrači uživaju i nigdje nemaju takvu slobodu. I jesmo svjetski gigant, jer smo među 10 najvećih na svijetu, a interesovanje stranih medija, naročito iz Engleske je enormno".

"Ja, međutim, odlučujem o finansijama, sportski direktor Mihael Cork je razvio nevjerovatno kvalitetnu skauting službu i ekipa se oslanja na mlade igrače. Pun pogodak bila je odluka da struku 2008. godine povjerimo Jirgenu Klopu, iako je prije radio samo u Cvajti. Znali smo da ga je želio i Hamburger, ali su napravili grešku da odustanu i to zbog banalnog razloga - smetao im je imidž Klopa koji je često neobrijan. Doduše, i mi bismo odustali da je imao tri pirsinga", sa osmjehom je prokomentarisao Vacke.

Da li Borusija može da zadrži Klopa?

"On je potpisao do 2016. godine i zašto bi napustio jedan od 10 najjačih klubova u svijetu? Cijeni ovo što ima ovdje, povjerenje, ljudski odnos i drugarstvo. Bilo je da osam utakmica zaredom ne pobijedi, ali ni tada nije bilo pritiska na trenera, samo ljudski razgovor. On, Cork i ja donosimo sve odluke zajednički. Ne možemo da kupujemo skupo, jer računica je jasna, ako u nardenoj godini prihodujemo dodatnih 150 miliona, onda možemo pojačati ekipu za 60 miliona eura. Mi bismo mogli da podizanjem cijena ulaznica, dovođenjem investitora, višestruko pojačamo budžet, ali šta je sa narodom koji želi da gleda utakmice?"

"Sve radimo prema željama naroda i nećemo kupovati igrača za 40 miliona, kao Bajern koji nema konkurenciju u Bavarskoj. Mi u Sjevernoj Vestfaliji na samo 30 kilometara imamo veliki Šalke, sa ogromnom podrškom ruskog kapitala. Borusija poslije Bajerna najviše zarađuje, ali uprkos smanjenju razlike još su im prihodi skoro dvostruko veći. Tačnije, oni će ove sezone prihodovati 400, a mi 250, a prije osam godina oni su bili tri puta bogatiji."

Strahujete li od basnoslovnih ponuda za ostali dio ekipe?

"Ne. Cjelokupna fenomenalna odbrambena linija i defanzivni vezisti su ugovorima bez otkupne klauzule vezani do 2016. ili 2017. godine. A igrače smo zahvaljujući sjajnom skautingu Corka dovodili za siću, Levandovskog za samo 4,5 miliona".

U čemu je tajna uspjeha Borusije?

"Riziku i sreći. Borusiju sam preuzeo 20. aprila 2005. godine bez stadiona i sa dugom od 122 miliona eura, od kojih je 90 trebalo otplatiti odmah i to iz prazne kase. Iskustvo mi je govorilo da se šansa mora ukazati u nekom momentu. Rashode za ekipu za 18 mjeseci sa 57 miliona sveo sam na 24, a uz to nam je godišnji zakup stadiona iznosio 17 miliona. Upoznavanje sa predstavnikom američke finansijsko-investicione grupe „Morgan Stenli”, koja je otkupila dio akcija i odložila nam vraćanje 80 miliona kredita, uz kotiranje akcija na berzi spaslo je klub bankrota, koji bi značio odlazak igrača bez obeštećenja".

"Brzo smo se oporavljali i otplaćivali akciju po 80 centi, a sada vrijede 3,2 eura. Za osam godina zaradili smo 190 miliona da otkupimo „Vestfalen” a vrijednost naše ekipe je preko 230 miliona. U odličnoj smo finansijskoj situaciji, ali ne možemo da otplatimo još 30 miliona duga, jer su to nepovoljni krediti koje moramo otplaćivati do 2024. godine po visokoj kamatnoj stopi od šest odsto godišnje", zaključio je Vacke u intervjuu za ruski PROsport.

Bundes liga je najbolja na svijetu

"Pogrešno se misli da se njemački fudbal oslanja na Bajern i Borusiju, jer ne treba zaboraviti da je i Šalke pobijedio u grupi sa Arsenalom. U poređenju sa najbogatijom Premijer ligom mi zaostajemo samo u visini novca prihodovanog od televizijskih prava, i to za 800 miliona eura. U Njemačkoj klubovi u vlasništvu firmi Volfsburg i Bajer nikada ne mogu privući publiku kao Bajern, mi ili Šalke".

"Zato smo ispred Premijer lige u sponzorskom smislu i broju navijača, a otprilike bi Bundes liga bila nivoa Primere, ali tamo su Real i Barselona, najveći svjetski klubovi. Ostali imaju problema sa novcem, dok u našoj ligi 14 klubova posluje pozitivno, a ostali su vlasništvo velikih kompanija. I u ekonomskom smislu daleko smo ispred Primere, Serije A ili francuskog šampionata", kaže Vacke.

A koliko je Borusija trenutno popularna, najbolje govori činjenica da je samo dan nakon istorijske pobjede nad Realom potpisan trogodišnji sponzorski ugovor sa aviokompanijom „Turkiš erlajns”, vrijedan 10 miliona eura.

Bonus video: