U subotu otvaranje rekonstruisane Marakane

Rekonstrukcija čuvenog brazilskog stadiona koštala je oko 448 miliona dolara, i sada ima kapacitet od 79.000 sjedišta
1 komentar(a)
Marakana, Foto: BETA/AP
Marakana, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 26.04.2013. 15:26h

Nakon dvije i po godine renoviranja, brazilska “Marakana” u Rio de Žaneiru biće otvorena u subotu, egzibicionim mečom timova koje predvode legendarni brazilski fudbaleri Ronaldo i Bebeto.

"Ovo ponovno otvaranje stadiona predstavlja povratak fudbala u Rio", rekao je bivši brazilski reprezentativac Ziko, i dodao da su se “karaoke” tokom prethodnog perioda u kojem je stadion bio zatvoren osjećali kao "siročad".

Rekonstrukcija čuvenog brazilskog štadiona koštala je oko 448 miliona dolara.

Marakana je poslije renoviranja svedena na dvije petine svoje prvobitne veličine, a u toku je spor oko planova da se uz stadion izgradi šoping centar i parking, što su mnogi shvatili kao elitizam.

Prva zvanična utakmica na renoviranoj Marakani biće prijateljski susret između Brazila i Engleske 2. juna.

Marakana koja je izgrađena 1950. za potrebe prvenstva svijeta, biće centralno mjesto održavanja Mundijala 2014. godine, odnosno na tom stadionu biće održano sedam utakmica, uključujući i finale.

Takođe, Marakana je jedan od šest stadiona na kojem će u junu biti organizovan Kup konfederacija, generalna proba šampionata svijeta.

FIFA je tražila da radovi na rekonstrukciji stadiona budu završeni još u decembru, ali su razni problemi izazvali kašnjenje otvaranja stadiona za skoro pet mjeseci. Čak je i sada ostalo još dosta toga da se uradi na stadionu.

Rekonstruisana Marakana ima kapacitet od 79.000 sjedišta.

Bonus video: