Henesu prijeti 10 godina zatvora

Henes je pod istragom njemačkih poreskih organa jer je navodno na tajni račun u jednoj švajcarskoj banci spremio oko 20 miliona eura od sumnjivih transakcija za koje nije platio porez
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 16:24h

Predsjedniku Bajerna Uliju Henesu (61) ozbiljno prijeti mogućnost zatvorske kazne zbog utaje poreza, potvrdili su stručnjaci njemačkom dnevniku "Bild".

Henes je pod istragom njemačkih poreskih organa jer je navodno na tajni račun u jednoj švajcarskoj banci spremio oko 20 miliona eura od sumnjivih transakcija za koje nije platio porez.

Nekadašnji veliki fudbaler potvrdio je informaciju medijima, ali i naglasio da je u februaru ove godine sam prijavio poreskim organima.

Ali, uprkos tome, početkom aprila je izdat sudski nalog za njegovo hapšenje. "Bild" piše da su istražni organi došli u Henesov dom i predočili mu nalog, ali je predsjednik Bajerna navodno na licu mjesta prebacio na račun države pet miliona eura kaucije, pa nije odveden u pritvor.

U svakom slučaju, čini se da se Henesu ne piše dobro.

"Kada se čovjek sam prijavi, od njega se traži da predoči sve detalje svojih finansija i sve transakcije u razdoblju koje je pod istragom. No, činjenica da je nakon dobrovoljne prijave u februaru, dva mjeseca kasnije izdat sudski nalog za hapšenje, sugeriše da su poreski inspektori došli do zaključka kako nisu predani svi dokumenti",kazao je Bildu bivši šef njemačkog poreskog sistema Diter Ondraček.

Istovremeno je njemački pravni časopis "Juve" zaključio da Henesa vjerovatno čeka zatvor.

"Zakon predviđa zatvorsku kaznu već kada je u pitanju pronevjera od milion eura. Henes bi u najgorem slučaju mogao da dobije deset godina zatvora", stoji u članku.

Bonus video: