Bavarska mašina!

Barselona je ponižena u Minhenu (4:0), pa je tako, koliko god čudno zvučalo, prošla kao skromne ekipe iz Njemačke kojima su Bavarci iz subote u subotu punili mrežu
20 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 22:11h

Karta za London je čekirana, Bajern je napravio čudo u prvom meču polufinala i uradio ono što je djelovalo nezamislivo - napravio je makar 80 odsto posla ka plasmanu u finale.

Barselona je ponižena u Minhenu (4:0), pa je tako, koliko god čudno zvučalo, prošla kao skromne ekipe iz Njemačke kojima su Bavarci iz subote u subotu punili mrežu...

Šta se desilo sa Barsom? To pitanje više ne stoji, niti može iko da ga postavi nakon što je bio svjedok demonstracije sile minhenskog giganta koji se pitao od prvog do 93. minuta i tako srušio mit o "blaugrani" kao neponovljivoj i jedinstvenoj.

Da li je ovo njen kraj? Ako je preživjela onaj šamar od Milana u osmini finala, čini se da će ovaj teško, jer Bajern ne djeluje kao tim koji može da prokocka ovakvu prednost u revanšu koji je na programu u srijedu.

DOKTORAT Hajnkesa

Tomas Miler dva puta, Mario Gomes (iz ofsajda) i Arjen Roben nakon faula Milera, srušili su snove Barse da će napraviti dobar rezultat na "Alijanc areni".

Pričaće se i o suđenju Mađara Viktora Kasaija koji je zaista poklonio Bajernu dva gola, ali isto tako mu je i oduzeo dva penala u prvom poluvremenu.

Nakon svega, i podatak da je tim Tita Vilanove doživio najteži poraz u Ligi šampiona još od 1997. godine kada ga je počistio Dinamo Kijev (takođe 4:0), kao i Milan tri godine ranije u finalu u Atini, govori da ovoj Barsi nešto fali...

"Pregazili su nas. Suđenje? Poslije ovakve partije nema smisla govoriti o suđenju, jer je Bajern bio brži, odlučniji i bolji", iskren je bio štoper Barse Đerar Pike.

A za kontrolu svih tih asova u Bavarskoj zadužen je Jup Hajnkes, odlazeći trener za kojim će navijači vjerovatno mnogo više žaliti nego što je to bio slučaj prije nekoliko mjeseci kada je najavljeno da će ga naslijediti Pep Gvardiola.

"Igramo izvanredan fudbal od starta sezone. A porazi u mečevima za trofeje prethodnih sezona su nas učinili još jačim, gladni smo pobjeda. Moj tim je taktički pefektno obučen, moj posao nije težak. Ova utakmica je savršen primjer koliko smo dobri", rekao je Hajnkes.

On, po svemu sudeći, vodi Bajern ka trećem finalu u posljednje četiri godine, ali ovaj put siguran da radi pravu stvar i da je jači nego ikad. Nije pogriješio ni kada je isrtpio Robena (odigrao partiju života), ni kada je dao 40 miliona za Havija Martinesa (bio kao zid na sredini zajedno sa Bastijanom Švajnštajgerom), ni kada je doveo Dantea...

"Nakon svega viđenog, Barseloni je potrebno čudo da ode u finale", napisao je BBC koji je bio očaran partijom Bavaraca.

ROBEN: Bez euforije...

"Potrebna nam je mirnoća, ne smijemo da budemo euforični i pomislimo da je gotovo. Prije ove utakmice su šanse bile 50-50, sada su na našoj strani. Možemo da budemo ponosni zbog načina na koji smo pobijedili ekipu koja godinama dominira u Evropi", rekao je Roben.

Barsa je večeras isforsirala oporavak Lionela Mesija i Argentinac je bio nemoćan (posljednjih pola sata jedva da je trčao), čini se nikad slabiji na ovom nivou takmičenja, slično je bilo i sa Ćavijem i Inijestom, dok je odbrana Katalonaca pokazala da je nedorasla ovakvom izazovu u polufinalu, na čelu sa Đordijem Albom koji je "izludio" od Robena.

"Znamo kako je teška situacija, ali želimo u finale. Daćemo sve od sebe, pa šta bude", istakao je pomoćni trener Barselone Đordi Roura.

Kapiten Bajerna Filip Lam je sijao od sreće i veličao je svoju ekipu.

"Svjestan sam šta se desilo, ali znajte da imamo potencijal da pobijedimo i nadigramo svakog protivnika, pa i Barselonu. Znali smo i da Barsa ima problema „u vazduhu” i to smo pokušali da koristimo. Takođe, naša odbrana je odigrala skoro perfektno i to je bio ključ", jasan je Lam.

I Havi Martines je likovao.

"Imali smo velikih partija ove sezone i ne bih rekao da ovo najbolja. Šta je presudilo? To što je svaka „ničija” lopta na kraju bila naša", rekao je Martines.

BAJERN - BARSELONA 4:0

Minhen - Stadion "Alijanc arena". Gledalaca: 68.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Strijelci: Miler u 25. i 82, Gomes u 49. i Roben u 73. minutu. Žuti kartoni: Gomes, Martines, Švajnštajger (Bajern), Bartra, Sančes, Alba, Inijesta (Barselona).

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Dante, Alaba - Havi Martines, Švajnštajger - Roben, Miler (Pizaro), Riberi (Šaćiri) - Gomes (Luiz Gustavo).

Barselona (4-3-3): Viktor Valdes - Danijel Alveš, Pike, Bartra, Alba - Ćavi, Buskets, Inijesta - Pedro (Vilja), Mesi, Sančes.

Galerija

Bonus video: