Špansko-njemački rat za "Vembli", prvi dio

Ima li lijeka za Bajern? Bavarci su pobijedili u 18 od posljednjih 19 mečeva u svim takmičenjima, a istorija pokazuje i da im leže mečevi sa španskim predstavnicima
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 11:52h

Špansko-njemački rat u polufinalu Lige šampiona i juriš na „Vembli” počinje večeras okršajem Bajerna, tima koji ove sezone gazi sve pred sobom, i Barselone, nezvanično najbolje ekipe na planeti koja možda i prvi put u posljednjih pet godina zna šta znači biti u krizi igre...

Dakle, čekajući okršaj Borusije i Reala svijet će moći da uživa uz spektakl na „Alijanc areni” kojem će doprinijeti i dvije igračke veličine - Bastijan Švajnštajger na jednoj i Lionel Mesi na drugoj strani, oporavili su se od povreda i spremni su za okršaj u Minhenu.

Ima li lijeka za Bajern? Bavarci su pobijedili u 18 od posljednjih 19 mečeva u svim takmičenjima (imaju samo poraz od Arsenala u osmini finala ovog takmičenja), a istorija pokazuje i da im leže mečevi sa španskim predstavnicima.

Naime, Bajern je izgubio samo jednom kao domaćin protiv timova sa Pirineja (14 trijumfa i pet remija). Ali to su brojke, i one govore u korist Bajerna, ali nijedna ekipa ne smije da se uzda samo u tradiciju kada izlazi na megdan Barsi...

Hajnkes: Moj Bajern je najbolji u istoriji

"Potrebna nam je savršena utakmica ako želimo da mislimo o finalu".

Ne, trebaju nam dvije ekstra savršene partije da bismo eliminisali Barselonu - rekao je trener Bavaraca Jup Hajnkes koji je i potvrdio Marija Gomesa kao prvotimca u odustvu suspendovanog Marija Mandžukića.

"Ko ne bi volio Gomesa? Njegov golgeterski učinak je sličan onom koji je imao Gerd Miler".

Tema odlaska iz Minhena je bila nezaobilazna. Poznato je da Hajnkes ide na kraju sezone i da ga mijenja Pep Gvardiola.

Hajnkes već sada zna da će ponosno napustiti Minhen, osvojio dva trofeja za koja se bori ili ne...

"Uradio sam mnogo u Bajernu i to ne može da promijeni ni ako izgubimo Kup ili ne osvojimo Ligu šampiona. Zašto? Pogledajte šta se piše o mom timu. Svi vi kažete da moja ekipa igra najmoderniji fudbal u istoriji Bajerna", obratio se Hajnkes novinarima i nastavio:

"Još od žrijeba stalno se pitate da li sam zvao Gvardiolu za savjet. To nije korektno ni prema meni ni prema njemu. Ne trebaju mi informacije drugih, jer pratim španski fudbal i poznajem Barselone jednako dobro kao moj tim".

Bajern će napasti Barsu, bez obzira na to da li će zaigrati od starta Lionel Mesi, poručio je jedini Španac u Bajernu Havi Martines.

"Nećemo igrati na remi, iako je ovo okršaj koji će trajati 180 minuta. Šanse su 50:50", rekao je Martines, bivši vezista Atletik Bilbaa.

Mesi je spreman

Navijači Barselone mogu da odahnu - najavljeno je da će Mesi biti u timu od prvog minuta.

"Mesi je dio ekipe i sposoban je da se takmiči. Tako su odlučili treneri. Izvešćemo na teren najbolju moguću ekipu", rekao je sportski direktor Andoni Zubizareta.

Pomoćni trener Đordi Roura je kasnije praktično „prekopirao” Zubizaretu.

"Leo se prethodnih dana dobro osjećao. Saslušaćemo doktore i donijeti odluku. Ipak, jasno je da sa njim i bez njega naša igra nije ista, jer je on specijalan igrač.

A Ćavi Ernandes, majstor koji je do sada u sezoni podijelio 1.005 tačnih pasova u Ligi šampiona, ističe da će ovo biti sudar divova.

"Oba tima žele da igraju svoju igru, a na nama je da spriječimo Bajern, koji igra slično kao i mi, želi da dominira i sve je moguće. Naš protivnik je na lakši način došao do polufinala, ali to ne mora da znači ništa. Ovo su dvije ekipe koje uživaju u fudbalu i očekujem dva velika meča", jasan je Ćavi.

Barsa zna kome gostuje, ali joj tradicionalno odgovara njemačko tlo, jer na njemu nije izgubila osam vezanih mečeva još od 2001. godine.

BAJERN - BARSELONA

Minhen - Stadion "Alijanc arena". Kapacitet: 67.812. Sudije: Viktor Kasai (Mađarska). Početak u 20.45.

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Van Bujten, Dante, Alaba - Havi Martines, Švajnštajger - Roben, Miler, Riberi - Gomes.

Barselona (4-3-3): Viktor Valdes - Danijel Alveš, Pike, Bartra, Alba - Ćavi, Buskets, Inijesta - Pedro, Mesi, Sančes.

Galerija

Bonus video: