Šest igrača Barse i pet Bajerna u "Gvardiolinom" drim-timu

Na kraju analize je ispalo da bi u formaciji 4-1-2-3 bila šestorica igrača Barselone i petorica iz Bajerna. Za sve je dato i objašnjenje
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 13:08h

Broje se sati do okršaja Bajerna i Barselone u polufinalu Lige šampiona, a kako se meč bliži, sve je više u centru pažnje Pep Gvardiola.

Portal goal.com je čak napravio analizu koga bi u svoj "drim-tim" stavio bivši trener Katalonaca, koji na ljeto preuzima Bavarce.

Na kraju je ispalo da bi u formaciji 4-1-2-3 bila šestorica igrača Barselone i petorica iz Bajerna. Za sve je dato i objašnjenje.

Golman - Manuel Nojer (Bajern): Iako su neki pomislili da bi Viktor Valdes mogao da se priključi Gvardioli u Bajernu kad mu istekne ugovor, on nije potreban, jer Nojer i pored korpulentnosti ima sjajne reflekse, odlično se postavlja i učestvuje u igri. Kao što je Valdes idealan za stil igre Barse, tako je i Nojer za Bajern.

Desni bek - Filip Lam (Bajern): Dani Alveš može da bude briljantan, ali i užasan. Lam je model konstantnosti. Odigrao je preko 300 utakmica za Bajern i 98 za reprezentaciju Njemačke, a sa 29 godina je još relativno mlad. Brz je, ima izvanredan dribling i centaršute, a i odličan je u odbrani, za razliku od Brazilca.

Lijevi bek - Đordi Alba (Bajern): Iako nikada nije sarađivao sa Gvardiolom, jer je došao prošlog ljeta, 24-godišnji Katalonac je igrač kakve Pep voli. Postao je vjerovatno najbolji ofanzivni lijevi bek na svijetu, dao je "blaugrani" novu dimenziju, a blistao je i na Evropskom prvenstvu.

Štoper - Đerard Pike (Barselona): Iako se nije slagao sa njim zbog ponašanja van terena i čak je slao privatne detektive da ga prate, Gvardiola nikada nije prestao da se divi igraču koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najboljih defanzivaca na svijetu.

Štoper - Havi Martines (Bajern): Iako u Bajernu igra zadnjeg veznog, Gvardiola je želio da dovede Martinesa iz Altetik Bilbao kao defanzivca. Tu ulogu je odigrao u posljednjoj sezoni na "Katedrali", a njegove igre je pohvalio i čovjek koji to ne radi, trener Baskijaca i Pepov prijatelj Marselo Bjelsa. Da je 24-godišnjak iz Osasune bio u Barsi, svi problemi u odbrani bi bili riješeni.

Zadnji vezni - Serhio Buskets (Barselona): Gvardiola ga je doveo iz Barselone B i odmah mu dao mjesto prvotimca, što je izazvalo čuđenje. Sin bivšeg golmana Karlesa, koji je bio rezerva Andoniju Zubizareti u drim-timu Barse, postao je jedan od najboljih vezista na svijetu. Sposobnost da čita igru protivnika je nevjerovatna, a postavljanje i prekidanje lopte ga čine pravim štitom odbrane Katalonaca.

Vezista - Bastijan Švajnštajger (Bajern): Nakon razočaranja iz prošlogodišnjeg finala Lige šampiona, kada je promašio odlučujući penal protiv Čelzija, Švajni se u velikom stilu vratio ove sezone. Vuče sve konce u igri Bavaraca, koji su ove sezone gazili sve rivale. Čitavu karijeru je proveo u Bajernu, a sa 28 godina ima 98 nastupa za "pancere".

Vezista - Ćavi Ernandes (Barselona): Iako ulazi u smiraj senzacionalne karijere, i dalje nema veziste sa više klase od njega. Igrač koji je umalo napustio Barsu jer nije mogao da se nosi sa pritiskom činjenice da je nasljednik Gvardiole, u posljednjih pet sezone je eksplodirao i osvojio dvije vezane titule pravaka Evrope i Mundijal sa Španijom, kao i brojne pehare sa Barsom. Činjenica da izvlači najbolje iz svih oko sebe, kao i činjenica da ima istu fudbalsku filozofiju kao Gvardiola, čine ga nezamjenljivim u zamišljenom timu, iako ima 33 godine.

Napadač - Andres Inijesta (Barselona): Ako Ćavi ne može da bude izostavljen iz ovog tima, ne može ni Inijesta, bez obzira da li se računa kao vezista ili napadač. Njegov gol u revanšu polufinala protiv Čelzija 2009. je možda i najnezaboravniji momenat u Gvardiolinoj trenerskoj karijeri. Ove sezone je najbolji igrač Barse, nakon nestvarnog Lionela Mesija.

Napadač - Frank Riberi (Bajern): Dok su se Barselonini napadači, izuzimajući Mesija, mučili ove sezone, Riberi je bio fenomenalan. Francuz svih ovih godina redovno postiže golove i daje asistencije u dresu Bajerna. Ove sezone je tresao mrežu devet puta i 16 puta spojio saigrače sa golom. Obično igra na lijevoj strani, ali može da pomogne desno i da igra iza dva napadača.

Napadač - Lionel Mesi (Bajern): Posljednje ime na listi, ali prvo u svakom pogledu. Četvorostruki osvajač Zlatne lopte bi bio ubjedljivo najveća zvijezda ovog tima, i to najviše zahvaljujući Gvardioli.

Iako je bio svjetska klasa i prije dolaska Pepa 2008. godine, omaleni Argentinac je pod njegovim vođstvom dostigao neke nove visine, a u četiri sezone sa njim je postigao 211 golova! Zajedno su sa Barsom osvojili tir Primere, dvije Lige šampiona i mnogo drugih trofeja.

Bonus video: