Kardif u eliti, Belami u suzama

"Plakao sam, jer ovo je čudesan uspjeh mog kluba. Kada sam vidio sve ove ljude koji slave, među njima i mog oca i sina, shvatio sam šta znači radost koju smo priredili", rekao je Belami
67 pregleda 0 komentar(a)
Kardif, Foto: Beta/AP
Kardif, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.04.2013. 14:19h

Kardif je sinoć prvi put obezbijedio plasman u Premijer ligu (istina, igrao je elitu i prije više od 50 godina).

Ovaj grad sa juga Velsa je nakon remija sa Čarltonom, kojim je tim osigurao Premijer ligu, izašao na ulice, navijači koji su bili na utakmici su uletjeli u teren, a posebne emocije je pokazao Kreg Belami - momak rođen u Kardifu u koji se vratio kući da promijeni istoriju.

"Plakao sam, jer ovo je čudesan uspjeh mog kluba. Kada sam vidio sve ove ljude koji slave, među njima i mog oca i sina, shvatio sam šta znači radost koju smo priredili", rekao je Belami i otkrio šta je sanjao kao dječak:

"Sanjao sam Kardif u finalu FA kupa i taj san se ispunio, ali nikada da ćemo igrati finale Liga kupa. A jesmo prošle godine... Ali, Premijer liga je najluđi san i sada možemo da uživamo. Ne znam da li ću biti tu naredne sezone, vidjećemo i ko će doći, treba vidjeti kakav tip igrača treba klubu", dodao je Belami.

Uz Belamija, Kardif je ove sezone u Čempionšipu imao još nekoliko provjerenih pemijerligaškiih igrača poput Heidara Helgusona, Pitera Vitingema, Bena Nadženta, nekašadnjeg golmana Seltika Dejvida Maršala, kao i Frejzera Kempbela, momka koji je prošle godine debitovao za reprezentaciju Engleske.

Kardif je posljednji put u elitnom rangu igrao 1962. godine, a prije samo 12 godina je nastupao u Četvrtoj ligi Engleske i bio u velikim finansijskim problemima.

"Potrebna nam je dobra strategija, ali nismo spremni da trošimo mnogo novca. Svotu između 20 i 25 miliona funti moramo da uložimo pametno", kazao je vlasnik Kardifa Vinsent Ten.

Ovaj klub je do elite stigao i sa šest internacionalaca - ima dva Islanđanina, Slovenca, Slovaka, Korejca, te fudbalera iz Benina.

Bonus video: