Bajern protiv Barselone, Borusija - Real

Prvi mečevi igraju se 24. I 25. aprila, a revanši su sedam dana kasnije. Finale je na programu 25. maja u Londonu na „Vembliju“
61 pregleda 13 komentar(a)
Liga šampiona, Foto: Beta/AP
Liga šampiona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.04.2013. 11:00h

Bajern i Barselona, odnosno Borusija Dortmund i Real igraće u polufinalu Lige šampiona.

To je epilog današnjeg žrijeba u Nionu, koji je rukovodio Đani Infantino, generalni sekretar UEFA.

Kuglice je izvlačio Rud van Nistelroj.

Prvi mečevi igraju se 24. i 25. aprila, a revanši su sedam dana kasnije.

Finale je na programu 25. maja u Londonu na "Vembliju“.

Mnogi su već, ne želeći da potcijene Real I Borusiju, duel Bavaraca I katalonaca proglasili finalom prije finala.

Bajern i Barselona su posljednji put u Ligi šampiona igrali su u sezoni 2008/09.

Barselona je tada u četvrtfinalu deklasirala Bajern sa 4:0 na "Kamp Nou", dok je u Minhenu bilo 1:1.

Bila je to prva sezona Pepa Gvardiole na klupi i prva titula prvaka Evrope.

Prethodno, u grupnoj fazi u sezoni 1998/99. Bajern je dva puta savladao Barsu (2:1, 1:0).

“Biće ovo duel dvije odlične ekipe. Naš cilj je da se plasiramo u finale, da igramo na legendarnom “Vembliju” i osvojimo trofej. D ali ćemo u tome uspjeti, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, biće to dva teška, neizvjesna meča u kome će odlučivati nijanse. Mala prednost je na našioj strani, pošto revanš igramo pred našim navijačima”, istakao je Andoni Zubizareta, sportski direktor Katalonaca.

Ostaje pitanje da li će Gvardiola, koji zvanično preuzima Bajern 1. jula, ranije početi sa poslom i da li će pomoći Jupu Hejnkesu da eliminiše svoj nekadašnji tim.

“Mislim da ćemo vidjeti dvije veoma dobre utakmice, odigrane na najvišem mogućem nivou. Osim toga, mislim da igranje prvog meča kod kuće je mala prednost, suprotno vjerovanju da je to mana. Vidjeli smo da se protiv Juventusa, kada smo napravili dobar učinak od kuće i otišli mirno na revanš u Torino. Uzbuđena samo što ćemo biti u prilici da igramo sa najboljim tim u Evropi. I dalje smatram da je Barselona veliki favorit za osvajanje Lige šampiona”, rekao je Karl Hajnc Rumenige, izvršni direktor Bajerna.

Borusija Dortmunda i Real Madrid su već igrali tokom ove sezone, u okviru D grupe Lige šampiona, a Borusija je bila uspješnija.

Poslije pobjede na "Vestfalenu" (2:1), ekipa Jirgena Klopa je u Madridu odigrao 2:2 i tako obezbijedio prvo mjesto u grupi.

“Mi ćemo biti blagi autsajderi, bez obzira na pobjedu koju imamo protiv Reala u grupnoj fazi. Biće teško, ali se nećemo predati. Mislim da možemo da se nosimo sa španski timom, a da li će to biti dovoljno da se plasiramo u finale, vidjećemo”, objasnio je Mihael Cork, sportski direktor “milioner”.

Ova dva tima su, što je interesantno, igrali su u polufinalu Lige šampiona u sezoni 1997/98. godine.

“Milioneri” su tada bila branioci titule prvaka Evrope, a predala ga je upravo "kraljevskom klubu".

U Dortmund je bilo bez golova, dok su Madriđani na “Santijago Bernabeu” slavili 2:0, a kasnije su golom Predraga Mijatovića u finalu savladli Juventus (1:0).

“Igrali smo da Borusijom već ove sezone. Radi se o dobrom timu I pred nama su dvije zahtjevne utakmice. San svih nas je finale, nadam se da ćemo igrati na “Vembliju”, optimista je Emilio Butragenjo, jedan od direktora madridskog tima.

Od svih polufinalista, Real je najtrofejniji sa devet titula prvaka Evrope. Slijede Barselona i Bajern sa po četiri, dok tim iz Dortmunda ima jednu.

Gledajući kladionice, Katalonci su prvi favoriti za osvajanje Lige šampiona. Kvota na Barselonu je 2,7, slijede Real Madrid (3,5), Bajern (3,7) i Borusija (7,5).

Bonus video: