FSCG zatvara UEFA GrassRoots konferenciju u Oslu

Čast da zatvori trodnevni rad ima direktor GrassRoots kancelarije Fudbalskog saveza Crne Gore Zoran Mijović
78 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Mijović, Foto: Privatna arhiva
Zoran Mijović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.04.2013. 19:21h

U Oslu se večeras zatvara deseta UEFA GrassRoots konferencija, najveći događaj ove vrste u svijetu koji se organizuje svake dvije godine u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije.

Čast da zatvori trodnevni rad ima direktor GrassRoots kancelarije Fudbalskog saveza Crne Gore Zoran Mijović.

Mijović će održati prezentaciju o razvoju baznog fudbala u Crnoj Gori, tokom koje će predstavnike ostalih saveza upoznati sa principima rada sa najmlađima, planovima za razvoj školskog fudbala i fudbala za osobe sa posebnim potrebama. Akcenat biće stavljen na izuzetan razvoj žesnkog fudbala u Crnoj Gori i uspjehe našeg ženskog nacionalnog tima.

"Velika je čast bio učesnik jednog ovakvog događaja, pa me posebno raduje što će upravo naša prezentacija zaključiti trodnevni rad u Oslu. Naš savez je nedavno dobio nagradu za najveći napredak u razvoju ženskog fudbala, pa UEFA smatra da bi naš primjer mogao biti dobar pokazatelj drugim savezima kako da organizuju ovaj segment svog rada", rekao je Mijović za sajt FSCG.

Sa željom da uobliči i pomogne razvoj baznog fudbala kao osnove za razvoj mladih ljudi, ali i elitnog fudbala UEFA je 2004. godine napravila GrassRoots povelju, kojom je od ove godine obihvatila sve svoje nacionalne saveze. Kroz različite projekte, UEFA je na ovaj način pomogla razvoj fudbala za najmlađe, fudbala za žene, školskog fudbala, ali i počela inkluziju osoba sa posebnim potrebama u fudbalsku porodicu.

Njihova poruka je jednostavna i snažna: „Radost koju nosi fudbal mora biti dostupna svima”.

"Da li ispunjavamo svoje obaveze prema roditeljima i prema zajednici? Da li uspjevamo da oblikujemo mlade da budu dobri građani, a ne samo dobri igrači i igračice? Ili smo možda nestrpljivi pa zanemarujemo vaspitnu dimenziju fudbala u korist stvaranja zvijezda", zapitao se UEFA GrassRoots ambasador Per Ravn Omdal tokom konferencije, i podsjetio da je uloga Uefe i njenih članica mnogo više od vođenja liga i reprezentativnih selekcija: - S vremena na vrijeme, moramo se ostvrnuti na fudbalsku piramidu i pridati više pažnje osnovama, gdje ljudi igraju ovu divnu igru iz zabave u svoje slobodno vrijeme. Ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da zapostavimo 90 odsto naših igrača.

Bonus video: