Sautgejt mora da dokaže da se nije zaigrao

Engleska igra protiv Kolumbije koju je svjesno birala za protivnika...
52 pregleda 0 komentar(a)
Garet Sautgejt Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Garet Sautgejt Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2018. 10:14h

Engleska je izabrala Kolumbiju prije Japana - sada je samo pitanje da li će joj se ta vrsta kockanja isplatiti u nokaut fazi Mundijala.

Albion je imao pred sobom dva puta do eventualnog četvrtfinala. Prvi, i to na papiru lakši, bio je da osvoji prvo mjesto u grupi i za rivala u osmini finala dobije Japan. U tom slučaju, Englezi bi upali u kostur koji bi ih u četvrtfinalu sastavio sa Brazilom...

Ali, ništa od toga, druga kalkulacija je pobijedila - Engleska je poražena od Belgije, zakazala je duel sa "kefeterosima" (20 časova u Moskvi) i otišla u dio žrijeba u kojem su u četvrtfinalu Hrvatska i Rusija, te bolji iz današnjeg duela Švedske i Švajcarske.

Garet Sautgejt je, dakle, mislio dugoročno, ne o prvom narednom protivniku.

"Protiv Belgije smo morali da napravimo neke korekcije. Hari Kejn se nije osjećao dobro, bilo bi suludo da smo ga pustili da igra. Nokaut faza je bila prioritet i njoj smo se podredili", rekao je Sautgejt.

Engleska javnost je podijeljena i manje je onih koji su zadovoljni "odlukom" da se kalkuliše.

"Kao igrač bih uvijek poželio da se sastanem sa Brazilom na Mundijalu. To je nešto najveće", poručio je bivši engleski napadač Gari Lineker.

Sautgejt se, međutim, nije upecao...

"Kolumbija je sjajan tim, ali imamo kvalitet da pobijedimo u tom meču. Došli smo ovdje da uradimo nešto veliko i ne postoji lak protivnik u nokaut fazi. To nije Kolumbija, ne bi bio ni Japan ili Senegal. Ta grupa je od početka bila nevjerovatno neizvjesna", kazao je Sautgejt i vratio se na utakmicu sa Belgijom:

"Ljudi mogu da pričaju šta hoće, ali ja sam donio odluku iza koje stojim. Ako pobijedimo, reći će da je odluka bila dobra, ako ne... Ali, morao sam da mislim na ekipu i da odmorim one kojima je to bilo potrebno, jer nas sada možda čeka meč od 120 minuta", ističe selektor Engleske.

Kolumbija je u posljednjem kolu u grupi savladala Senegal golom Đerija Mine i osvojila prvo mjesto.

"Nismo mnogo mislili o tome ko će nam biti protivnik. Znalo se da će to biti Belgija ili Engleska, obje ekipe su moćne i male su razlike", rekao je selektor Kolumbije Hose Pekerman.

Engleska je svakako među najboljima.

"Na Mundijalu su sada najbolje ekipe na planeti. Imamo visoko mišljenje o Engleskoj, ali znam da može da joj se dogodi i dobar, ali i loš dan. U pitanju je mlada ekipa, sa odličnom atmosferom, a i evidentno je da igrači imaju mnogo vjere u sopstvene mogućnosti".

Engleska nikada nije poražena od Kolumbije, ali su se samo jednom do sada sastali na mundijalima.

Bilo je to u grupi 1998. godine kada su “tri lava” slavila sa 2:0 golovima Darena Andertona i Dejvida Bekama.

Upravo je taj meč u Francuskoj posljednji na svjetskim prvenstvima na kojem Kolumbijci nisu dali gol. Tresli su mrežu u osam narednih duela, a odigrali su ih do sada pet na SP 2014. i tri u Rusiji.

Bonus video: