Fifa pokreće istragu zbog loše organizacije meča?

"Svašta je padalo po meni, ali te stvari vas ne mogu ubiti, zar ne? Meni je bilo ugodno, jer je to dio fudbala", rekao je Džo Hart
39 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 19:00h

Predsjednik FSCG Dejan Savićević je dan prije meča sa Englezima uputio apel navijačima da se ponašaju fer i korektno, a onda podijelio novinarima spisak kazni koje je crnogorska kuća fudbala platila Fifi i Uefi, ukupnom iznosu od 90 hiljada eura.

Apel očigledno nije urodio plodom, vjerovatno dolaze i nove kazne. Iako su tokom meča sa Englezima (za razliku od duela sa Poljskom) sa tribina ubacivani uglavnom bezopasni predmeti, poput rolni toalet-papira i zgužvanih kartona kojima je pravljena koreografija, Fifa ne prašta.

Kako je saopšteno iz Ciriha, u sjedištu Svjetske fudbalske federacije očekuju detaljan izvještaj sudije Jonasa Eriksona i delegata utakmice, nakon čega će vjerovatno otvoriti istragu o “slučaju Podgorica”.

Crnogorski navijači međusobno su se potukli na sjevernoj tribini sat prije utakmice, a video-snimak brutalne tuče obišao je Evropu rekordnom brzinom. Jedan incident dogodio se i u gradu, kada je engleski navijač završio na asfaltu, zbog čeka mu je ukazivana i ljekarska pomoć.

Nije, međutim, poznato šta se sve našlo u zapisniku delegata i koje su to stvari kojima će Fifa teretiti Fudbalski savez Crne Gore. Sve bi ipak moglo da bude objedinjeno u kategoriju “loša organizacija utakmice”.

Engleski mediji hvale aplauze crnogorskih navijača njihovoj himni, ali detaljno opisuju sve “predmete” koje si tokom meča ubacivani u teren.

Najdalje je otišao novinara “Telegrafa” Džeremi Vilson, koji je napisao da je na teren ubačena čak i flaša sa urinom!?

”Baklje, upaljači, voda, boce napunjene urinom, pa čak i toalet-papir bacali su crnogorski navijači po našim igračima. Uz sve to, na Ešlija Kola su i pljunuli dok je bio uz aut-liniju”.

Kako je Vilson utvrdio da je u flaši bio baš urin nije poznato, tek moraće očigledno da prođe još vremena pa da pojedini navijači shvate da na teren ne treba ubacivati predmete, pa makar se radilo i o papiru. Jer, Fifa i Uefa sve obračunavaju...

Ako je za utjehu, ponašanje crnogorskih navijača protiv Engleza bilo je neuporedivo bolje nego na septembarskom duelu sa Poljacima, kada su na teren letjele stolice, šipke i ostali tvrdi predmeti, a na protivničkog golmana bacane su čak i petarde...

Velika je sreća što je utakmica odigrana do kraja.

Hart: Meni je bilo zabavno

Ako iz Fife pročitaju izjavu Džoa Harta, golmana reprezentacije Engleske, kazna koju će Fudbalski savez Crne Gore vjerovatno platiti Fifi, mogla bi da bude minimalna.

Hart je, naime, posvjedočio da su na njega ubacivani razni predmeti u drugom poluvremenu, ali i poručio da se osjećao ugodno jer je sve to “dio fudbala”.

"Svašta je padalo po meni, jednom upaljač, drugi put neki flomaster, sve što su mogli da bace. Čak i nekoliko rolni toalet papira koje su mi se omotale oko vrata i ramena. Ali, to su stvari koje ne mogu da vas ubju, zar ne? Nije idealno, ali je sve to ljepota fudbala. Meni je čak i bilo zabavno", rekao je golman Mančester sitija.

Galerija

Bonus video: