Brazilci protiv stare mušterije vide četvrtfinale

Čak 18 puta u te 24 utakmice Brazil nije primio gol, a do sada je na Mundijalu u Rusiji Alisona Bekera matirao samo Švajcarac Stiven Zuber
2 komentar(a)
Nejmar Brazil Tite Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Nejmar Brazil Tite Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2018. 08:29h

Brazil je protiv Švajcarske bio rezervisan, u duelu sa Kostarikom strpljiv, a u posljednjem meču protiv Srbije ubjedljiv - tako je tekao put "karioka" kroz grupu u kojoj je upisao dvije pobjede i remi.

Na redu je Meksiko u osmini finala (16 časova u Samari), prva utakmica u kojoj Brazilci nemaju pravo na grešku, ali i okršaj u kojem se očekuje da naprave iskorak i pruže do sada najbolju partiju na Svjetskom prvenstvu.

"Niko ne razmišlja o tome kako ste počeli Mundijal, pamtiće se samo kako ste ga završili. Na velikim turnirima je mnogo važno da budete bolji u svakom narednom meču. Ko to ne uspije, ne piše mu se dobro", rekao je selektor Tite, koji je pobijedio 19 puta u 24 meča na klupi Brazila.

Čak 18 puta u te 24 utakmice Brazil nije primio gol, a do sada je na Mundijalu u Rusiji Alisona Bekera matirao samo Švajcarac Stiven Zuber.

"Mi igramo takmičarski fudbal. Imamo sistem od kojeg ne odustajemo, u njemu svaki igrač ima svoju ulogu. Ali, niko ne može da kaže da ne igramo napadački. Pogledajte samo broj šuteva u sve tri utakmice u grupi", istakao je vezista Kazemiro.

Očekuje se povratak Marsela u sastav Brazila nakon povrede protiv Srbije, dok je desni bek Danilo na dobrom putu da se oporavi. Ipak, najavljeno je da će opet njegovo mjesto zauzeti Fagner, igrač defanzivnijih karakteristika.

Petostruki šampion svijeta je posljednji put bez četvrtfinala ostao 1990. godine u Italiji, a Meksiko nikada do sada u ukupno četiri meča na mundijalima nije pobijedio Brazil.

Ima tri poraza i remi, ali nikada nije zatresao mrežu slavnog protivnika...

Meksikanci su u svim kalkulacijama najviše željeli da izbjegnu upravo Brazil u osmini finala, ali na kraju im je duel sa "kariokama" premija nakon svega što su prošli u grupi.

Poslije dva trijumfa i odličnih igara (protiv Njemačke, pa Južne Koreje), uslijedio je brodolom u posljednjem kolu kada ih je počistila Švedska rezultatom 3:0. Tada je Meksiko u nokaut fazu pogurala Južna Koreja koja je šokirala Njemce.

"Nema opravdanja za našu igru protiv Švedske. I ne tražimo ga, samo znamo da takav meč ne smije da se ponovi", rekao je kapiten Meksika Andres Gvardado.

Onda je i pojasnio koliko je meksička nacija zahtjevna kada je reprezentacija u pitanju:

"Da smo bili prvi u grupi igrali bismo sa Švajcarskom u osmini finala. Uz sve poštovanje prema toj ekipi, naš narod bi rekao da ćemo s njima lako i da moramo da pobijedimo. Ako bismo slavili, govorili bi da je to najmanje što smo mogli da uradimo. Eto, takvi smo mi Meksikanci", istakao je Kvadrado.

Imao je poruku i za Nejmara.

"Voli da od običnog napravi oštar faul i da se izležava po terenu. To svi znaju. Imamo način da ga zaustavimo", jasan je vezista Betisa.

Bonus video: