Samo Crna Gora prepreka ka Riju

Sve sada zavisi od nas. Imamo najbolji raspored, bolji smo od Poljske i Engleske a dočekujemo ih kući
10 komentar(a)
Crna Gora-Ukrajina, Foto: Savo Prelević
Crna Gora-Ukrajina, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2013. 13:03h

Fantastičnom igrom na “Vembliju”, u kojoj je na startu kvalifikacija za Mundijal nova generacija ukrajinske selekcije u finišu ispustila pobjedu protiv Engleskea, podigla je jednog od domaćina posljednjeg Evropskog prvenstav na noge. Svi su bili u transu i sigurni za pobjedu u grupi H za put u Rio de Žaneiro. Ostavka i potom bolest selektora Olega Blohina uticala je na dva kiksa, bez golova u Moldaviji i poraz u Kijevu od Crne Gore (1:0). Već tada za ukrajinsku javnost je put ka Rio de Žaneiru bio završen.

U konkurenciji švedskog stručnjaka Svena Gorana Eriksona, Fudbalski savez Ukrajine ipak je povjerenje dao domaćem treneru, Mihailu Fomenku i Ukrajina ponovo sanja.

"Fomenko je iskoristio sve prednosti naših igrača, naročito brzinu. Igramo brzo, agresivno i što je najvažnije, jednostavno", stoji u analizi ukrajinskih medija nakon tri vezane pobjede “plavo - žutih” pod vođstvom Fomenka.

Iako je nakon pobjede u Poljskoj cijela fudbalska javnost u Ukrajini priželjkivala pobjedu Crne Gore nad Engleskom, kako bi se sa Gordim albionom borili za baraž, sada “plavo - žuti” na remi pod Goricom gledaju kao na dar.

"Sve sada zavisi od nas. Imamo najbolji raspored, bolji smo od Poljske i Engleske a dočekujemo ih kući. Samo dapobijedimo Crnu Goru u Podgorici, a pobijedićemo i imamo otvoren put pobjede u grupi H i direktan plasmnan na Mundijal 2014. godine", uvjerena je u tamošnjoj štampi i komentarima fudbalska javnost.

Naša odbrana sada značajno pomaže napadu jer je Fomenko odabrao moderne defanzivce, a pronašao je prave uloge za niz kvalitetnih vezista. Uz to, trengu se juče vratio i Jevgen Konopljanka, i biće spreman za Crnu Goru.

"Protiv Moldavije je bilo teško, jer su zbog povreda i suspenzija nedostajali najvažni igrači u Fomenkovoj formaciji, Rotan i Garmaš. Teško je bilo doći do gola protiv ekipe koja sa svim igračima stoji iza lopte. Protiv Crne Gore će biti lakše. Tačnije, biće kao u Poljskoj, jer će pod pritiskom publike “hrabri sokoli” jurnuti naprijed, a mi smo sjajni u kontri. U svakom slučaju ne smijemo izgubiti u Crnoj Gori jer bi to bio kraj", smatra strijelac prvog gola u istoriji ukrajinske selekcije, Ivan Gecko.

I dok stručna javnost bezrezervno vjeruje u projekat Fomenka, brojni navijači u komenatarima pozivaju na oprez.

"Crnogorci su junačine. Obećali su Englezima borbu prsa u prsa i gledali smo, bili su nadomak pobjedi. Ti Balkanci sada vladaju fudbalom, jer osim Crne Gore u svojim grupama vode Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Pobijedili su nas u Kijevu, i za razliku od Engleske koja ima tek tri igrača (Harta, Runija i Džerarda), jako su opasni i nabijeni fanatizmom u borbi za dres, kakav još samo ima Hrvatska. Ne sumnjamo da ćemo pobijediti u Crnoj Gori, ali ne smije da bude opuštanja", najčešći su komentari na ukrajinskim portalima

"Da. Ključ naše pobjede u grupi je trijkumf u utakmici pod Goricom", mišljenja je i Miron Markevič, trener Metalista

Bonus video: