Rusija slavi, Španiju sasjekla selektorska kriza

Španci su imali rekordnih 1.137 dodavanja za 120 minuta, tačnih 1.029. Rusija svega 285 od kojih su 202 bili tačni
3 komentar(a)
Navijač Španije, Foto: Reuters
Navijač Španije, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 17:32h

Španija nikada nije dobila domaćina Svjetskog prvenstva! Priliku da prekine tu neugodnu tradiciju "furiji" je u petom pokušaju spriječio golman "zbornaje" Igor Akinfejev sa dva odbranjena penala.

Ali Španija je nosim prve utakmice protiv Portugala igrom, zalaganjem i ponašanjem igrača na terenu pokazala da je otkaz selektoru Lopetegiju na dva dana pred početak Mundijala u Rusiji uzrokovao ogromnu krizu.

Kako drugačije protumačiti podatak da u preko 1.000 pasova, rekord svjetskih prvenstava, Dijego Kosta, Marko Asensio i Davidom Silvom nijednom nije razmijenio pas!

A sa druge strane ruski igrači su prtrčali preko 146,5 kilometara, 9,5 više od igrača "furije", a u penal seriji Akinfejev je dobranio dva penala. De Hea je na prvenstvu od šest šuteva na njegov gol primio pet!

Za najboljeg igrača utakmice na Lužnjikiju proglašen je Akinfejev. A Rusija i prethdono SSSR nikada na SP nijesu stizali do penal ruleta, Ruisija je prvi put u četvrtfinalu!

"Nisam bio najboji. najbolja je bila publika i ekipa. Probali smo da publici priuštimo lijep fudbal, ali nijesmo uspijevali da zadržimo loptu. Protiv Španije to niko ne može. Zato smo bili kao ekipa kompaktni, stajali smo iza lopte i nadali se produžecima. Znali smo da imamo šansu na penalima i slava Bogu, uspjeli smo", kazao je Akinfejev, prije nego je opet otišao na doping test.

Doping ekipa posjetila je prije dva dana rusku ekipu u njenoj bazi, a Fifga je objelodanila da nije bilo dopinga u prethdonih 2.700 uzoraka.

Osim Akinfejeva značajnu rolu odigrao je i strijelac penala u finišu poluvremena Artjom Dzjuba. On ej protiv Španac adobio 13 vazdušnih duela, protiv Urugvaja 12 i najbolji je u tom segmentu igre na Mundijalu.

"Nikada nisam bio ponosniji nego danas. Kao kapiten ove ekipe, dominirali smo, nisu mogli loptu da nam uzmu. Stvarali smo i šanse ali eto, izgubili smo u penal seriji", kazao ej Serhio Ramos.

Španija je povela autogolom vremešnog Ignaševiča na otvaranju utakmice, a Dzjuba je poravnao prije poluvremena. To je bio konačni rezultat do penal serije.

Rusija je prva ekipa od 1966. godine sa dva autogola na jednom Mundijalu, a to je prethodno uspjelo samo Bugarskoj.

Rusija će u četvrtfionalu igrati sa pobjednikom duela Hrvatska - Danska.

Bonus video: