Malo se ko tako bori za dres kao vi

“Ono što je vidljivo golim okom je impresivno - kad taj tim istrči na teren, fudbaleri daju više od maksimuma, odnos prema dresu je zaista nevjerovatan”, kaže bivši trener Budućnosti
3 komentar(a)
Branko Babić, Foto: Savo Prelević
Branko Babić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2013. 14:28h

Kada je Branko Babić 2008. godine vodio Budućnost, fudbalska reprezentacija Crne Gore otvarala je prve kvalifikacije. Nesrećni remi sa Bugarskom, pa sa Republikom Irskom...

Ispostavilo se, bio je to početak jedne velike fudbalske priče.

“Ja, koji dolazim iz Srbije, moram da priznam da sam bio pozitivno ljubomoran na selekciju Crne Gore, poželio sam ne samo da moja reprezentacija igra tako, već da ima takvu atmosferu, takav nacionalni naboj”.

“Eto, ta priča sa crnogorskom reprezentacijom se produžila do današnjih dana, što znači da me početni osjećaj nije prevario”, kaže za “Vijesti” Branko Babić, sada predsjednik Stručnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Po nekadašnjem treneru Budućnosti, misterije nema - želja i naboj sa kojim fudbaleri koji nose crnogorski dres ulaze u utakmice je nešto što najmlađu selekciju u Evropi izdvaja od mnogih.

“Ne bih ulazio dublje, ali ono što je vidljivo golim okom je impresivno - kad taj tim istrči na teren, fudbaleri daju više od maksimuma, taj odnos fudbalera prema dresu je zaista nevjerovatan”.

“U ekipi Crne Gore nema pojedinaca koji iskaču iz grupe, koji će poremetiti harmoniju, već svi dišu kao jedan. Taj nacionalni naboj koji ima Crna Gora uporedio bih sa onim koji ima Hrvatska, na neki način i Bosna i Hercegovina”.

“Taj smisao nema Srbija, već se sve svodi na neko otaljavanje posla. Onda pogledate tabele kvalifikacija i sve vam je jasno zašto je svako na svom mjestu”, kaže Babić i priča detalj sa trenerskog seminara iz Splita, prije nekoliko mjeseci:

“Bili su na tom seminiru i ljudi iz Crne Gore, Branko Brnović i Dejan Savićević, ali i mnogi drugi, poput Ivice Osima... U jednom momentu na video bimu bile su istaknute tabele svih grupa u kvalifikacijama”.

“Crna Gora je bila ispred Engleske, kako je to bila impresivna slika, zatim Bosna i Hercegovina takođe na prvom mjestu, Hrvatska takođe zajedno sa Belgijom...”

“Koliko sam bio srećan što Crna Gora, ali i sve reprezentacije iz okruženja stoje toliko dobro, toliko sam bio tužan zbog Srbije, koja je daleko iza...”

“Da je to realno stanje kvaliteta, onda bi to bilo lako prihvatiti, ali kada shvatite da Srbiji nedostaje ono što ima Crna Gora ili Hrvatska, onda stvarno treba da stavite prst na čelo i zapitete se zašto je to tako”, kaže Babić.

U predvečerje velike bitke Crne Gore i Engleske za prvo mjesto u grupi H, popularni Sosa smatra da Crna Gora može da napravi još jedan podvig.

“Uvijek postoji šansa, posebno zbog toga što Engleska posljednjih godina definitivno nije ono što je nekada bila u evropskom fudbalu”.

“Kvalitet u Engleskoj crpi se iz Premijer lige, a kada ostanu domaći igrači, onda to definitivno nije taj nivo”.

“Volio bih od srca da Crna Gora pobijedi Englesku, ne samo zbog toga što sam radio dolje, već i zbog toga što sam i trenirao neke fudbalere koji igraju u reprezentaciju. Ubijeđen sam da imate šansu”!

Lakše će Crna Gora sa Engleskom, nego Hrvatska sa Belgijom

Na pitanje kolike su stvarne šanse Crne Gore da se plasira na Svjetsko prvenstvo, Branko Babić je dao interesantan odgovor:

“Iako je Hrvatska u petak pobijedila Srbiju, mislim da Crna Gora ima veće šanse da direktno ode na Svjetsko prvenstvo, nego što ima Hrvatska”.

“Mislim da Crna Gora može da se lakše izbori sa Engleskom nego Hrvatska sa Belgijom, koja je mnogo ozbiljna ekipa”, kaže Babić.

Bonus video: