Vučinić: Poštovanje, ali ne i strah od Engleza

"Zakazali su prijateljske utakmice u terminima kada su mečevi baraža u novembru, a ovako samo pričaju o suđenju i žale se. To ne ide jedno s drugim nikako", poentirao je Mirko
17 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 13:40h

Kapiten Crne Gore Mirko Vučinić nije imao dilemu da će do kraja kvalifikacija „sokoli” možda igrati i važnije utakmice od ove današnje sa Engleskom.

Mirko, da li bi pobjeda protiv Engleske bila najveća?

"Ne bi! To bi bile one protiv Poljske u gostima i protiv Moldavije kući", kazao je Vučinić aludirajući da bi Crna Gora u tim mečevima mogla da obezbijedi Mundijal u Brazilu.

Vučinić je pojasnio da nije specijalno ponosan zbog činjenice da je njegova reprezentacija svjetski hit i što će Podgorica i Pariz (gdje će se igrati veliki derbi između Francuske i Španije) danas biti fudbalski centar Evrope. Njega, naime, impresionira nešto drugo:

"Mnogo me više čini ponosnim to što nas naš narod zaustavlja na ulicama i čestita nam na odličnim igrama. Vjerujte, to je mnogo ljepši osjećaj nego nečije mišljenje da je Crna Gora u svjetskoj žiži".

Vučinića su na pres konferenciji pitanjima „bombardovali” i crnogorski i engleski mediji, a kolege sa Ostrva su uglavnom željele da znaju - da li će crnogorski igrači provocirati Vejna Runija i igrati prljavo.

"Ne, mi to ne radimo. Nećemo ga provocirati, ali vjerujte da bih volio da Runi dobije crveni karton, ali samo zato što bismo imali igrača više na terenu. Nije isto kada igrate protiv ekipe koja ima 10 igrača, to bi nam otvorilo put do velikog rezultata", dodao je Vučinić.

Da li se slažete da je pritisak u dvorištu Engleske?

"Naravno, ako izgube od nas biće na minus pet i to im se ne bi dopalo. Imaju problema sa sastavom? Ne vidim u tome ništa strašno, jer imaju fudbalera praktično kao Crna Gora stanovnika. Međutim, to što su oni pod moranjem ne čini da smo mi rasterećeni, jer hoćemo da pobijedimo. Uvijek igramo na tri boda, pogotovo pred svojom publikom, izuzetak neće biti ni večerašnja utakmica. Ipak, neće biti loše i ako ne pobijedimo..."

A koliki pritisak osjećate ti i Stevan Jovetić, s obzirom na to da se od vas uvijek najviše očekuje?

"Dva, tri ili četiri igrača ne čine ekipu. Svih 11 na terenu mora da pruži sve od sebe. Ni Stevan ni ja, niti Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo... ne možemo sve sami".

Na pitanje engleskog novinara da li misli da je arogantno što je Engleska odavno dogovorila prijateljske utakmice sa Argentinom i Njemačkom za novembar (tada su predviđeni baraž mečevi za Mundijal), Vučinić je imao jasan odgovor:

"Nije arogantno. To znači da vjeruju u sebe, uostalom kao i što mi vjerujemo u ovo što radimo. I, ne bi bilo dobro za Engleze da ne vjeruju".

Vučiniću je zasmetalo i to što Englezi mnogo potenciraju suđenje i moguće provokacije Crnogoraca.

"Zakazali su prijateljske utakmice u terminima kada su mečevi baraža u novembru, a ovamo samo pričaju o suđenju i žale se. To ne ide jedno s drugim nikako", poentirao je Mirko.

Motiv pred najveću utakmicu fudbalske reprezentacije do sada ne fali, samopouzdanje je na vrhuncu poslije velike bitke i pobjede u Moldaviji.

"Osjećamo se dobro, s obzirom na to da smo imali težak meč protiv Moldavije. Pobijedili smo sa igračem manje, to nam uliva samopouzdanje pred duel sa velikim protivnikom. Englesku poštujemo, ali je se nimalo ne plašimo", zaključio je Vučinić.

Teri i Ferdinand znaj zašto ne igraju

Džon Teri više nije dio reprezentacije, Rio Ferdinand je za ovu akciju zahvalio selektoru Roju Hodžsonu što ga je zvao i odlučio da je preskoči, a engleske novinare je interesovalo šta Vučinić misli o pomenutom tandemu i njihovom odsustvu.

"I Teri i Ferdinand imaju svoje razloge zašto nisu u reprezentaciji. Oni su veliki igrači, sa njima bi Engleska bila još bolja, ali tako je kako je", rekao je Vučinić.

Znate da ih mijenjaju igrači koji nisu standardni u svojim klubovima?

"Ako ne igraju, ne znam zašto ih je selektor zvao - bio je jasan kapiten crnogorske reprezentacije. Ali, i to je naša šansa, moramo da je iskoristimo".

Galerija

Bonus video: