Englezima sve smeta, možda već traže alibi za poraz

"Bojim se da engleske legende i novinari već prave alibije za poraz u Podgorici, jer kako drugačije objasniti činjenicu da sve smeta", kazao je Brnović
96 pregleda 68 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 12:55h

Konferencija za novinare crnogorskog selektora Branka Brnovića uoči sjutrašnjeg duela sa Englezima dodatno je podgrijala atmosferu pred susret koji se već drugi kvalifikacioni ciklus pretvara u veliko rivalstvo.

Ako crnogorski fudbaleri sjutra veče na terenu budu inspirisani i raspoloženi kao Brnović danas na konferenciji za medije pred više od 100 domaćih i engleskih novinara, onda Crna Gora može da očekuje povoljan rezultat.

Izvještač BBC-ja koji se javlja uživo iz Podgorice, odmah je objavio da je Engleska dobila nekoliko "jakih verbalnih udaraca" od crnogorskog selektora.

O čemu se radi?

Na stalne primjedbe iz tabora Gordog Albiona o lošem kvalitetu terena, mogućim provokacijama crnogorskih fudbalera i neprijateljskog dočeka od strane publike, Brnović je imao spremne odgovore:

"Čitam u novinama da se mnogi engleski fudbaleri unaprijed žale na kvalitet terena. Ja koliko znam, Englezi su ti koji su dugi niz godina igrali dugim loptama. Zato stvarno ne znam ko više treba da se žali na teren, oni ili mi koji imamo Vučinića, Jovetića i Bašu, igrače kojima odgovara perfektan teren. Ne znam kako da objasnim sve te primjedbe osim da se pred sjutrašnju utakmicu očigledno oni više plaše nego mi".

Na stalna prigovaranja Engleza da ih čeka vreo doček sa tribina, Brnović je odgovorio:

"Kažu da se plaše publike, ne znam iz kojeg razloga. Evo, engleski novinari su odjseli u hotelu gdje je smještena naša reprezentacija, sve vrvi od njih. Ali, mi smo otvoreni. Samo ne znam kako bi naši novinari mogli da privire u hotel u kojem se nalaze Englezi, ja mislim da je to neizvodljivo".

A na isticanja mnogih legendi engleskog fudbala, između ostalih i nekadašnjeg engleskog kapitetena Alana Širera da će crnogorski fudbaleri pokušati da isprovociraju i udare Vejna Runija, Brnović je uzvratio:

"Koliko ja znam, Vejn Runi je prošli put nasrnuo na našeg fudbalera, a ne mi na njihovog. Vučinić i Jovetić tokom meča trpe mnoge udarce od protivničkih fudbalera, pa se nikada ne žale. Bojim se da engleske legende i novinari već prave alibije za mogući poraz u Podgorici, jer kako drugačije objasniti činjenicu da im sve, bukvalno sve unaprijed smeta", kazao je Brnović.

A na pitanje engleskog novinara da li je arogantno to što je selekcija "tri lava" već zakazala prijateljske utakmice sa Argentinom i Njemačkom za novembar (termin kada se igra baraž), crnogorski selektor je prokomentarisao:

"Moguće je da su te utakmice zakazali prije početka kvalifikacija, jer su bili samouvjereni. Bojim se da će nakon sjutrašnje utakmice morati da ih otkažu, samim tim i da plate određene kazne".

Brnović, međutim, napominje da su jedini razlozi zbog kojih Englezi treba da se plaše - čisto fudbalski.

"Ponašaju se malo arogantno, vidjeli smo to i kada su igrali sa San Marinom. Ali, mi smo svjesni da igramo protiv dobrog tima i velike reprezentacije. Uvjereni smo, sa druge strane, u svoje kvalitete, znamo da ćemo iza sebe imati fantastičnu publiku, ili bolje reći cijelu Crnu Goru", kaže Brnović.

Za razliku od Engleza, Crna Gora nije arogantna...

"Ja ne kažem da ne možemo da izgubimo. To je fudbal, igramo protiv velike reprezentacije. Ali, budite sigurni da će Englezi morati mnogo, mnogo da se pomuče da bi ovdje osvojili tri boda".

I pored odsustva petorice važnih fudbalera (Drinčić, Peković, Bošković, Pavićević, Jovanović) Brnović ističe da je puno razloga za optimizam:

"Mi smo lideri, ne jurimo rezultat, ne plašimo se nikoga, odlično smo raspoloženi, spremni da odigramo vrhunsku utakmicu".

Crna Gora će u derbiju grupe H pokušati da osvoji tri boda, kaže Brnović:

"Idemo na pobjedu, sa ovim igračima ne umijemo da se branimo. Zapravo umijemo, ali nećemo".

Na pitanje da li će ponovo obući teget odijelo, koje mu je do sada bilo talično, crnogorski selektor je odgovorio:

"Kada vjerujete u ekipu onoliko koliko ja vjerujem, mogu slobodno da obučem trenerku i da budem miran".

Želim da Vučinić i Jovetić budu rasterećeni

Stevan Jovetić nije dao gol na posljednjih sedam kvalifikacionih mečeva, da li je to opterećenje za njega i može li da bude opterećenje, bilo je pitanje namijenjeno Brnoviću:

"Sigurno je da postoji protisak na Stevana i Mirka, jer su oni ti na čijim su leđima mnoga očekivanja. Ja samo želim od njih da odigraju rasterećeno i pruže maksimum na terenu, pa može i neko drugi da postigne gol", kazao je Brnović.

Crna Gora ima dva boda više od Engleske nakon pet kola kvalifikacija u grupi H.

Galerija

Bonus video: