Koliko sada košta Kilijan Mbape?

Lakoća pokreta, kontrola lopte u "maksimalnoj" brzini, elegancija u trčanju i neumoljiva realizacija - sve je to Mbape imao i do utakmice sa Argentinom
93 pregleda 17 komentar(a)
mbape, Foto: Reuters
mbape, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 06:24h

Njegova igra protiv Argentine upoređuje se sa najboljim izdanjima ikad viđenim na šampionatima svijeta - Kilijan Mbape za 90 minuta prešao je put koji mnogi ne pređu nikad, od vunderkinda do velike zvijezde.

"To što je Mbape uradio protiv Argentine uradili su još Pele 1958, Maradona protiv Engleske 1986, možda i Zidan u finalu 1998. godine. Takva utakmica jednog igrača na najvećem takmičenju odavno se nije vidjela", piše "Marka" .

Bilo je to, zaista, kolosalno, nezaboravno izdanje 19-godišnjeg napadača Pari sen Žermena, koji će od danas zvanično postati drugi najskuplji fudbaler svih vremena, kada se aktivira obeštećenje od 180 miliona eura, koliko se prošlog ljeta Pari sen Žermen obavezao da će platiti Monaku.

Lakoća pokreta, kontrola lopte u "maksimalnoj" brzini, elegancija u trčanju i neumoljiva realizacija - sve je to Mbape imao i do utakmice sa Argentinom.

On, dakle, nije senzacija, ali ne pamti se kada je neki igrač na najvećoj mogućoj sceni pokazao takav repertoar. I pritom, još je tinejdžer...

"Dozvolite da kažem ovo: Pele je druga kategorija, ali dobro je što sam u nečemu u njegovom društvu", skromno je rekao Mbape, nakon što je saznao da je postao prvi tinejdžer poslije slavnog Brazilca koji je dao dva gola u nokaut fazi Mundijala.

Deset godina traje dominacija Lea Mesija i Kristijana Ronalda svjetskim fudbalom, od 2008. godine dva najveća superstara svjetskog fudbala dijele nagrade i priznanja, njihovo rivalstvo za zvaničnu i nezvaničnu titulu najboljeg poprimilo je fudbalsko-epske dimenzije i pretvorilo se u neprekidni izvor polemika i fudbalskih podjela.

Da li je posljednjeg dana juna 2018, u Kazanju na Volgi, "rođen" njihov nasljednik?

"Zlatna lopta" ga čeka, samo je pitanje - kada.

A, s obzirom na to da je novac mjerilo vrijednosti fudbala 21. vijeka, pitanje je i da li je PSŽ za 180 miliona eura napravio mnogo bolji posao nego što se mislilo.

"Vrijedi li Mbape makar 221 milion, ako Nejmar vrijedi 222", pita se "Marka".

Ili, pak, mnogo više...

Bonus video: