Pomirenje ili nastavak rata “vatrenih” i “orlova”

Srpska ekspedicija je doputovala na “Maksimir” sa neviđenim mjerama bezbjednosti, sa policajcem na svakih 100 metara od aerodroma Pleso do hotela “Šeraton” i hrvatskog fudbalskog hrama
80 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 09:28h

Fudbalska Evropa danas će da drhti. Kvalifikacije za Mundijal u Brazilu 2014. godine ulaze u fazu u kojoj svaki kiks može biti koban. Ipak, od 24 duela na Starom kontinentu, najdužu uvertiru imao je maksimirski, prvi susret selekcija Hrvatske i Srbije.

Cijela tri mjeseca traje dizanje tenzija, koje je posebno podgrijavao selektor “orlova” Siniša Mihajlović. Isto toliko traju i pripreme hrvatske policije.

Sve to kao da je umorilo i predstavnike oba Saveza, trenere i igrače, pa gle paradoksa - tenzije su splasnule a u “pomirenju” je prednjačio niko drugi do Mihajlović!?

Ostaje samo da se vidi kondicija tradicionalno neprijateljski nastrojenih domaćih navijača, mada?

"Utakmica će biti prekinuta ako bude vrijeđanja sa tribina. Sve ulaznice su posebno označene a pod prismotrom su 102 navijača sa zabranom dolaska na utakmice “vatrenih”, saopšteno je iz hrvatske policije, koja se zbog nedolaska gostujućih navijača najviše pribojava sukoba domaćih suprotstavljenih grupa.

Da je bezbjednost na prvom mjestu, dovoljna je potvrda i što se u organizaciju uključio lično premijer Hrvatske, Zoran Milanović.

"Imam odgovornost zbog bezbjednosti građana uoči velikog dvoboja. Ne radim to zbog Uefe, već zbog građana", kazao je Milanović na sastanku na kojem je pozvao predsjendika Hrvatskg nogometnog saveza, Davora Šukera i selektora Igora Štimca.

Tek srpska ekspedicija je doputovala na “Maksimir” sa neviđenim mjerama bezbjednosti, sa policajcem na svakih 100 metara od aerodroma Pleso do hotela “Šeraton” i hrvatskog fudbalskog hrama.

"Donio sam Štimcu rakiju, ajvar i džem! Pa neka bude muška utakmica, ali bez incidenata. Garantujem za svoju reprezentaciju da na terenu neće doći do incidenta. Igraču koji dobije crbeni karton bolje je da ne ulazi u svalčionicu, jer nikada više neće igrati za selekciju u kojoj sam selektor. Imamo potpuno povjerenje u hrvatsku Vladu i policiju, a uvijek će na tribinama biti 100 ili 200 budala koji prave probleme. Isto je i u Beogradu. Igramo mirne savjesti, i samo mislimo o našoj igri", kazao je Mihajlović.

A na nikad posjećenijoj konferenciji za novinare nije moglo bez packi.

Rođeni ste u Hrvatskoj, kad ste posljednji put bili u rodnoj zemlji?

"Bio sam 1999. godine i sjajno se osjećao. A politika treba da se miješa u sport ako što može popraviti. Pozitivno je to što radi vaš premijer... kako se ono zove? Milanović? Hm... A ime? Zoran? Hm... nije ostao dužan Miha, aludirajući na maksimirski remi 2:2 1999. godine kojim je SR Jugoslavija eliminisala Hrvatsku iz evropskih kvalifikacija, ali i na moguće porijeklo premijera Hrvatske".

Najviše bure izazvala je iznenadna odluka Mihajlovića da posljednji trening na “Maksimiru” bude otvoren, što je HNS zabranio, ali je nekoliko stotina novinara i zvaničnika aplauzom pozdravilo trening “orlova”. S druge strane, otvorenom treningu “vatrenih” prisustvovalo je 5.000 ljudi, a među njima bio je i predvodnik bronzane generacije Hrvata, trener Miroslav Ćiro Blažević, koji je zagrljen sa Štimcem izašao da pozdravi navijače.

Iako zvanično neprijateljski i suprotstavljeni, oba tabora se slažu fudbalski - ulogu favorita zaslužuje Hrvatska. Klasa i napadačka forma Luke Modrića i Marija Mandžukića nedvosmisleno daju prednost “vatrenima”.

"Nema u ovoj sali nikoga ko će reći da je Srbija bolja od Hrvatske. Konačno, to i rezultati pokazuju i mi ne bježimo od uloge favorita, ali to ništa ne znači jer se igra 90 minuta u kojima mi tek moramo zaslužiti pobjedu. Nama odgovora kada se protivnik otvori, a Srbija zbog bodovnog minusa će morati da napadne. Zbog manjka klase u ofanzivnim linijama oni moraju izaći sa više igrača. Ni pritisak neće sputati moje igrače, koji svake sedmice igraju pred punim tribinama. Zbog dva remija, kao igrač protiv SRJ, propustio sam Evropsko prvenstvo 2000. godine, i imam iskustva kako da pripremim ekipu da se to ne ponovi", optimista je Štimac.

Srbi se uzdaju u efekat iznenađenja i nepredvidivost ove igre.

"Igrači shvataju da je ovo derbi, ali nemaju pritisak kao mi 1999. godine. Bili su djeca kad se država raspadala. Hrvatska jeste bolja u ovom trenutku, jer mi za razliku od svih prethodnih generacija nemamo jak napad. Imamo talentovane napadače, koji će za dvije godine biti ekstra klasa. Ovo je mlad tim kojem nedostaje iskustva. Uprkos tome, pobjiediće ekipa koja bude manje griješila i koja ne podlegne pritisku#, mišljenja je Mihajlović.

A u medijima je ogroman prostor dat učesnicima maksimirskog duela 1999. godine, najviše Dejanu Savićeviću, predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore.

"Prošao je naboj iz 1999. gdopine i sada vjerujem da će sve proći u pravoj sportskoj atmosferi. “Maksimir” je stadion sa atletskom stazom i na njemu navijači ne mogu napraviti pritisak. Volio sma da igram na njemu. Hrvatska jeste favorit ali je teško takve utakmice propgnoziratii. To vam je kao derbi Milan - Inter. Za Srbiju je meč odlučujući i neće se braniti. To će uticati da ne bude taktičkih kalkulacija i obećava odličnu utakmicu", naglasio je Genije, uz napomenu da Srbija ima fantastiče defanzivce, a Hrvatska napadače.

Tek u Grupi A kvalifikacija, pred duel na “Maksimiru” od 18 sati, Belgija i Hrvatska nakon četiri kola imaju po deset bodova, dok je Srbija osvojila tek četiri.

Duel će prenositi Prva televizija.

Galerija

Bonus video: